H ήττα για το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές υπήρξε βαριά. Το εύρος της την κατέστησε και απρόσμενη, καθώς η υποχώρηση της παράταξης τόσο ως προς το ποσοστό της όσο και ως προς τον αριθμό των ψήφων της είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την ίδρυση του Κινήματος. Η αναζήτηση των αιτιών είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης, εκκινώντας από την αντικειμενική παραδοχή ότι σε αυτές τις εκλογές εμείς χάσαμε, εμείς δεν καταφέραμε να πείσουμε και να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη ως μια αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική πρόταση.

Η ιδεολογική συζήτηση γύρω από τα αίτια της ήττας είναι αναγκαία, πρέπει όμως να συνοδευτεί από τη δημιουργική κατάθεση των προτάσεων και του πλαισίου, που θα εγγυηθούν την έξοδό μας από αυτή την εσωστρεφή και αμυντική θέση και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα ανανεωμένο και δυναμικό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να δώσει νικηφόρες μάχες. Η βάση του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη να ακούσουν θέσεις, προτάσεις, αυτοκριτική και δεσμεύσεις που θα συγκροτούν το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης για την επόμενη μέρα. Έχουν ανάγκη με νηφαλιότητα και χωρίς απολίτικους συναισθηματισμούς και παρωχημένες κόντρες να αξιολογήσουν και να καταλήξουν στις προϋποθέσεις και τα πρόσωπα που μπορούν να ανυψώσουν το φρόνημα της παράταξης, να δώσουν ελπίδα και προοπτική για την επόμενη μέρα.

Η δημιουργική αυτή διαδικασία που αφορά το ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα εξελίσσεται παράλληλα με το κυβερνητικό έργο απέναντι στο οποίο οφείλουμε να αρθρώσουμε έναν υπεύθυνο και αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο. Είναι κατά συνέπεια αυτονόητο ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην ακολουθήσουν ένα χρονοδιάγραμμα που δεν θα στερεί από το Κίνημα τη δυνατότητα της έγκαιρης πολιτικής ανασυγκρότησής του, προκειμένου να εμφανιστεί αρραγές και ισχυρό στη Βουλή και την κοινωνία.

Η διαδικασία αυτή οφείλει να ξεκινήσει με την παρουσίαση, ενώπιον μιας αντιπροσωπευτικής Εθνικής Συνδιάσκεψης, των δεσμεύσεων και των προτάσεων εκείνων των στελεχών που επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να το βγάλουν από τη σημερινή κρίση. Στη συνέχεια, η εκλογή της ηγεσίας από τη βάση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του καταστατικού θα σφραγίσει αυτή τη διαδικασία, δίνοντας στην ηγεσία που θα προκύψει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση και δύναμη για το πολύ δύσκολο έργο που καλείται να αναλάβει.

Το ΠΑΣΟΚ 33 χρόνια μετά την ίδρυσή του εξακολουθεί να αποτελεί ένα πλατύ λαϊκό κίνημα που εκφράζει τους πόθους και τις προσδοκίες πολλών γενεών. Πολίτες με σκληρά βιώματα από το χθες, αλλά και νέοι άνθρωποι εξακολουθούν να στρέφουν τις ελπίδες τους και τις προσδοκίες τους για μια δίκαιη κοινωνία στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουμε το δικαίωμα αυτούς τους ανθρώπους να τους απογοητεύσουμε. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και πολιτική υπευθυνότητα να οδηγήσουμε από μια νέα αφετηρία το ΠΑΣΟΚ ξανά σε νικηφόρα και πλειοψηφική πορεία.