Θερμή υποδοχή


Με τον τίτλο «Μαρούσα Ξυνή- Μια λαμπρή Ελληνίδα» η γνωστή σερβική εφημερίδα «Πολίτικα» σχολίασε την πρώτη εμφάνιση στο Βελιγράδι της Ελληνίδας τραγουδίστριας στον ρόλο της «Σαλώμης» του Ρίχαρντ Στράους. Τονίζοντας πως η Μαρούσα Ξυνή – που ξεκίνησε τις σπουδές της στο εξωτερικό με υποτροφία «Μαρία Κάλλας»- απέδωσε τον ρόλο αυτό με εξαιρετική σκηνική ερμηνεία και με μεγάλη τεχνική αρτιότητα.

«Ριχάρδος ΙΙΙ» με πολιτικά μηνύματα


Μεγάλη κουβέντα αυτή του Μπρεχτ, του κατ΄ εξοχήν πολιτικού θεατρικού συγγραφέα: «Ο λαός έπαψε πια να είναι λαϊκός». Αντίστοιχα, στην εποχή μας το θέατρο έπαψε να είναι πολιτικό. Οι ιδεολογίες, αφού πέρασαν την κρίση τους, σταμάτησαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι δημιουργοί που ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το θεατρικό τοπίο, οι δραματουργοί και οι σκηνοθέτες έχουν υποστείλει τη σημαία του πολιτικού λόγου. Υπάρχουν όμως σημάδια που δείχνουν πως μια μερίδα του κοινού εγείρεται ακόμα με τη θεατρική πράξη που έχει πολιτικό λόγο. Το διαπίστωσα παρακολουθώντας τη βρετανοκουβεϊτιανή παραγωγή «Ριχάρδος ΙΙΙ- Μια αραβική τραγωδία». Ο σκηνοθέτης Σουλεϊμάν Αλ Μπασάμ έστησε τη δράση σε ένα τοπίο α-τοπικό, αλλά και συγκεκριμένο (προσδιοριζόταν από τα τσαντόρ και τις κελεμπίες) και σε χρόνο σημερινό (προσδιοριζόταν από τις τηλεοπτικές κάμερες). Στη μεταμοντέρνα μεταφορά του ιστορικού σαιξπηρικού έργου είχαμε στο πιάτο όλες τις αντιστοιχίες της σύγχρονης δολοπλοκίας. Σφαγές δικαιολογημένες από τη θρησκεία, αδικίες κατοχυρωμένες από τον νόμο, ισχυροποίηση του δικτάτορα με προπαγάνδα, δωροδοκίες. Κάτι το βίωμα της δική μας επταετίας, κάτι η οικεία σε όλους αραβική πολιτική κατάσταση, στο φινάλε το κοινό συναντήθηκε με την πολιτική συνείδησή του. Το επιχείρημά μου ότι η παράσταση αλληθώριζε άλλοτε προς τη Δύση κι άλλοτε προς την Ανατολή, ενώ ήταν θεατρικά απλοϊκή, δεν το συμμερίστηκε κανείς. Και καλά έκαναν.

Κλειστή για 15 ημέρες


Κλειστή θα παραμείνει για δεκαπέντε μέρες η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη». Η Βιβλιοθήκη απέκτησε πρόσφατα τη μόνιμη στέγη της στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα κλείσει από την Τετάρτη 30 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 13 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετακόμιση της συλλογής της. Η πρώτη φάση της μετακόμισης πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Βιβλιοθήκη άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό.

Από την Πέμπτη 14 Μαΐου όλες οι υπηρεσίες της και το υλικό της στο σύνολό του θα είναι και πάλι διαθέσιμα στο αναγνωστικό κοινό. Το υλικό της Βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη δυτική μουσική, καλύπτει όμως και την αρχαία, τη βυζαντινή, την παραδοσιακή και την έντεχνη ελληνική μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από την παραδοσιακή μουσική διαφόρων πολιτισμών και την τζαζ, ενώ αξιόλογες είναι και οι συλλογές για την αρχαία ελληνική τέχνη, το θέατρο, τον χορό, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις καλές τέχνες.