Οι πανηγυρισμοί των στελεχών της Ν.Δ., επειδή νίκησε ένας «δικός τους» στη Γαλλία, δεν συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαρκοζί στο τιμόνι της Γαλλίας σημαίνει χειρότερα πράγματα για την Ελλάδα. Δεν υποστηρίζει την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, υπονομεύει το κοινωνικό της πρόσωπο. Η Ελλάδα, παραμένοντας δυστυχώς στους φτωχούς της Ευρώπης, θα ζημιωθεί από τη νίκη του Σαρκοζί. Γιατί θα ενισχύσει το στρατόπεδο που θέλει μείωση των πόρων που δίνονται για την κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη. Σαρκοζί σημαίνει λιγότερα λεφτά από τα διαρθρωτικά ταμεία, σημαίνει χειροτέρευση- για τους Έλληνες αγρότες- της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το 2009. Σημαίνει λιγότερη κοινωνική Ευρώπη.

Ο κ. Σαρκοζί είναι πολύ δεξιότερος των προκατόχων του. Είναι πιο φιλοαμερικανός, πιο νεοφιλελεύθερος, πιο αυταρχικός. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που χρειάζεται περισσότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ και για τη δημοκρατία και για την παγκόσμια ειρήνη και για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους. Την ώρα που η πλειοψηφία των Αμερικανών αποδοκιμάζει πλέον την πολιτική Μπους στον πόλεμο στο Ιράκ, έρχεται «ένας Αμερικανός στο Παρίσι».

Ο Σαρκοζί είναι ικανός ρήτορας, είναι λαϊκιστής, είναι πειστικός, είχε συγκεκριμένο στίγμα, αλλά οι «αλήθειες» του οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους.

Οι εγχώριες «αναλύσεις» περί Σαρκοζί πως η γιαγιά του ήταν από τη Θεσσαλονίκη και θα μας βοηθήσει αποτελούν επικίνδυνες και ιδιοτελείς απλουστεύσεις. Όσο για το επιχείρημα ότι ο Σαρκοζί είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου έτσι. Αν η Ε.Ε. κλείσει από τώρα ερμητικά την πόρτα, ώστε έπειτα από 15-20 χρόνια η Τουρκία να βρει έναν δρόμο προς την Ευρώπη, αυτό θα ενισχύσει και την επιθετικότητα της Τουρκίας και την προκλητικότητά της έναντι των γειτόνων της. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΝ.