Μπορεί η φωνή του Τομ Γουέιτς να έχει μουλιάσει στο αλκοόλ, να έχει θαμπώσει από τους καπνούς των τσιγάρων και να ακούγεται σαν πέτρες που κυλάνε σε κακοτράχαλο δρόμο, όμως αυτή η φωνή μπορεί να μιλήσει στα αυτιά των πιστών.

Επιτέλους, το Βατικανό φαίνεται πως βρήκε έναν ρόκερ για να ενσαρκώνει τη γλυκιά πλευρά της Χριστιανοσύνης. Και αυτός είναι ο Τομ Γουέιτςμεταξύ των ασμάτων του οποίου συγκαταλέγεται και το «Dragging a dead priest («Σέρνοντας έναν νεκρό ιερέα»).

Όμως, να τώρα που οι Ιησουίτες βλέπουν στο πρόσωπο του Τομ Γουέιτς ένα χριστιανικό πρότυπο – και μάλιστα μόλις ύστερα από λίγο καιρό αφ΄ ότου ο Πάπας Βενέδικτος ΧVΙ είχε εκφράσει την αντιπάθειά του για τους «προφήτες της ποπ», ειδικά για τον Μπομπ Ντίλαν. Ο Γουέιτς φαίνεται να είναι άλλη περίπτωση. Στο τελευταίο μάλιστα τεύχος της «Civilta Catolica», μιας επιθεώρησης που έχει την έγκριση του Βατικανού, αναφέρεται πως ο Γουέιτς αντιπροσωπεύει τους «περιθωριακούς και τους παρεξηγημένους» της ζωής.

Ειδικός όπως παρουσιάζεται τελευταία στα ζητήματα της ποπ, ο πάτερ Αντόνιο Σπαντάρο λέει πως ο Γουέιτς έζησε τη νιότη του μέσα στα «ναρκωτικά, το αλκοόλ και το σεξ», συνεπώς κατανόησε τα βάθη της κοινωνίας και την απόγνωση όσων ζουν στο περιθώριό της. Η αλήθεια είναι πως έως τώρα τουλάχιστον ο Γουέιτς δεν είχε αναδειχθεί σαν τέτοια προσωπικότητα.

Ο Πάπας Βενέδικτος αποκάλυψε σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στον προκάτοχό του, Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ότι είχε προειδοποιήσει τον ποντίφικα να μην εμφανιστεί μαζί με τον Ντίλαν στη συναυλία στην Μπολόνια πριν από μια δεκαετία. Ο Πάπας όμως, τότε, βρέθηκε εκεί και ευλόγησε το πλήθος. Ο Βενέδικτος, πάντως, ως καρδινάλιος καταδίκαζε το ροκ σαν «έργο του Σατανά», αλλά πριν από λίγες ημέρες ο πάτερ Σπαράντο έλεγε πως «το ροκ δεν είναι η μουσική του Σατανά, αλλά έχει μεγάλη εκφραστική δύναμη που αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων» και συμπλήρωνε πως με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε μια πνευματική ανανέωση. Άλλο λαμπρό παράδειγμα που ανέφερε είναι ο Νικ Κέιβ, ο οποίος αφού επέζησε από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τις καταχρήσεις, γράφει τραγούδια για τον Θεό και εμπνέεται διαβάζοντας τη Βίβλο.