Η επιδημία των μαντζουνιών

Είναι πολιτική επιλογή μιας κρατικής τηλεόρασης να περιβάλει με το κύρος της εκπομπές που ερεθίζουν αρχέγονες ανθρώπινες φοβίες διαλύοντας την ανθρώπινη κρίση
Oι ελιές μαδημένες! Τα φύλλα τους στα μπλέντερ να βγάζουν κιτρινοπράσινα ζουμιά που αποθεώνονται στα τηλεοπτικά στούντιο σαν μαγικά μαντζούνια μιας «διαστημόσταλτης» δύναμης που θα μας σώσει από τη μοίρα της φθοράς, της αρρώστιας! Και αλίμονο, μας οδηγεί σ΄ ένα χειρότερο εκφυλισμό, στην αποδοχή της απόλυτης δουλείας του πνεύματος, στη μαγγανεία της αγοράς .

Το χειρότερο είναι ότι αυτές τις συνταγές της τηλεόρασης, που καλλιεργούν μια παγανιστική οπτική στην αντιμετώπιση του κόσμου, δηλαδή μια οπτική που καταργεί τον δημοκρατικό λόγο, τις προβάλλει με την επισημότητα του ρόλου της η ίδια η κρατική τηλεόραση, η ΕΡΤ.

Γιατί μπορεί να πρόβαλε τη συνταγή του λιόζουμου η εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στον Αnt1 , όμως η λαίλαπα ξέσπασε με την πανομοιότυπη εκπομπή της Άννας Δρούζα στην κρατική ΕΡΤ . Περιεβλήθη την επισημότητα και την εγκυρότητα του κράτους. Το οποίο μάλιστα ουδόλως αντέδρασε, διά του προέδρου έστω της ΕΡΤ, όχι για να διακόψει την εκπομπή ούτε να παρέμβει λογοκριτικά στο περιεχόμενό της- αφού την έχει επιλέξει να αποτελεί την κορωνίδα της εμπορικής πολιτικής του προγράμματος- αλλά από δημοκρατική ευαισθησία και συνείδηση της δύναμης του τηλεοπτικού μέσου να συγκρατήσει την αναμενόμενη κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Γ ιατί οποιοσδήποτε πρωτοετής φοιτητής της Επικοινωνίας γνωρίζει τη δύναμη που ασκεί το μέσο και τις συνέπειές της. Γ νωρίζει ότι είναι διαφορετικό να προβάλλεται η κουλτούρα των μαντζουνιών και της ουφοφοβίας από μικρά ιδιωτικά κανάλια και διαφορετικό, με πολιτική σημασία πλέον, να υιοθετείται σαν επίσημος λόγος κρατικής τηλεόρασης.

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η κ. Δρούζα- η οποία άλλωστε επί σειρά ετών υπηρετεί ακριβώς αυτό το είδος τηλεόρασης σε ιδιωτικά κανάλια και ουδείς της ζήτησε κάτι διαφορετικό. Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια η ΕΡΤ επέλεξε αυτού του είδους την τηλεόραση για να εκπληρώσει το συνταγματικό της χρέος απέναντι στον πολιτισμό του τόπου. Την τηλεόραση που καθιερώθηκε από την αμερικανική αγορά σαν ιδανικό μίξερ για να ανακατευτούν σε ομοιόμορφο κουρκούτι δύο κορυφαίοι πόλοι του πολιτισμού που έχει ανάγκη για να συντηρείται, ο πόλος της οικονομίας και του εμπορικού κυνισμού από τη μια και ο πόλος της κουλτούρας του μεταφυσικού, του μαγικού, της θρησκοληψίας από την άλλη.

Ένα πολιτισμικό κουρκούτι εξόχου αποτελεσματικότητας, γιατί παγιδεύει τον θεατή στην αναζήτηση αυτόματων λύσεων για τα προβλήματά του, αφού του προτείνονται ως ιδανικές διάφορες αποτοξινωτικές δίαιτες, τεχνικές γυμναστικής ή προσευχής, μαντζούνια από φυτά μέσα από την επανενθρόνιση της παγανιστικής λατρείας της φύσης. Όλα αυτά που η δημοκρατία αρνείται με τις μεθόδους της διαλεκτικής, της σταδιακής εξέλιξης των κανόνων, τις ελεγκτικές της διαδικασίες και κυρίως με τη συνεχή καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και της κριτικής σκέψης. Έτσι, οι σύγχρονες τηλεοπτικές δημοκρατίες μας που υπηρετούν τη μεγάλη αγορά έχουν αντικαταστήσει τον κίνδυνο του διαρκούς αιτήματος αλλαγής με τον κομφορμισμό του μιντιακού τελετουργικού τους.

Κάθε άλλο, επομένως, παρά τυχαία μπορεί να είναι η επιλογή της κρατικής ΕΡΤ να περιβάλει με την εγκυρότητα που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα και ο ορισμός της δημοκρατίας την κουλτούρα της μαντζουνοθεραπείας και της ουφοφοβίας.

Γιατί, πλέον, δεν αποτελούν απλές συνταγές τηλεθέασης ή πωλήσεων όλες αυτές οι κινήσεις που εμπορεύονται την ανθρώπινη ελπίδα. Αποτελούν σαφή πολιτική επιλογή. Όπως σαφής πολιτική επιλογή είναι και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία που, αντί να συνθέσουν τα τελευταία ίχνη επιστημονικής ικμάδας σε μια ισχυρή βάση παράδοσης με μια εθνική πολιτική διαρκείας, προτείνουν την εχθρική αλληλοεξόντωσή τους εδώ και τώρα.

Σύσταση- εκ των υστέρων, δηλαδή μετά το φονικό στη Μεσσηνία- σε κανάλια και ραδιοσταθμούς έκανε χθες το ΕΣΡ με αφορμή την τηλεμανία για το ζουμί ελιάς, τονίζοντας πως πρέπει «να αποφεύγουν τη δημιουργία υπέρμετρης ελπίδας ή σύγχυσης στο κοινό»

Αυτοκτονικό τελετουργικό με μπλέντερ

Τι ειρωνεία! Η ελιά, το δέντρο- σύμβολο της σοφίας και της ειρήνης σε έναν πολιτισμό που θαυμάστηκε από τον κόσμο ακριβώς γιατί είδε τη δύναμη του πνεύματος στον άνθρωπο, να τσουρομαδιέται από τους βαυκαλιζόμενους ως απογόνους του με μανία πρωτόγονης φυλής. Γιατί ως τέτοια «βλέπει» την τηλεοπτική η ίδια η ΕΡΤ. Η επιδημία κατάποσης του λιόζουμου μοιάζει συμβολική ειδικώς σε αυτό τον τόπο. Σαν να είναι το αυτοκαταστροφικό ξέσπασμα ενός νοσηρού οργανισμού, που αποφάσισε να τελειώνει με τον εαυτό του, βάζοντας στα μπλέντερ (των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα) τα τελευταία ίχνη δημοκρατικής αξιοπρέπειας, για να τα καταπιεί με ένα αυτοκτονικό τελετουργικό μπροστά στις κάμερες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από