Άκρως επικίνδυνη χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας την υστερία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με τις «θεραπευτικές» ιδιότητες των φύλλων ελιάς, η οποία έχει οδηγήσει καρκινοπαθείς ακόμη και στο να διακόψουν τη θεραπεία τους, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους!

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, «δεν υπάρχει καμία μελέτη που να επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του εκχυλίσματος καρπών και φύλλων ελιάς, και ως εκ τούτου η κατανάλωσή τους δεν έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικά αποτελέσματα». Επιπλέον, σημειώνεται, το γεγονός ότι δεν έχει ελεγχθεί η τοξικότητα των προϊόντων αυτών, μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Ήδη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καρδιοπαθών οι οποίοι κατανάλωσαν ρόφημα από ελαιόφυλλα και παρουσίασαν ενοχλήσεις. Οι γιατροί πιθανολογούν ότι υπήρξε αλληλεπίδραση με τα φάρμακα που λάμβαναν για την αντιμετώπιση των καρδιακών τους προβλημάτων.

Πάντως, οι ασθενείς κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς εφόσον διακόπτουν τη θεραπεία που τους έχει συστήσει ο γιατρός και αποφασίζουν να στραφούν στα… φύλλα ελιάς. Ειδικά στην περίπτωση των καρκινοπαθών, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες και να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

Εκμετάλλευση

Η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε επιχείρηση εκμετάλλευσης της ελπίδας πολλών ασθενών καθώς κάποιοι κάνουν ήδη χρυσές δουλειές πουλώντας τα ελαιόφυλλα πιο ακριβά κι από το ελαιόλαδο, σε τιμές που φτάνουν και τα 40 ευρώ, ανάλογα με τη συσκευασία! Τα φύλλα της ελιάς έχουν γίνει πλέον το πιο δημοφιλές εμπόρευμα στις λαϊκές αγορές αρκετών περιοχών. Υπενθυμίζεται ότι στο Καρτερόλι Μεσσηνίας δύο αδέλφια πιάστηκαν στα χέρια και ο ένας σκότωσε τον άλλον, με αφορμή τη διαφωνία τους αν έπρεπε ή όχι ο καρκινοπαθής αδελφός τους να πιει το «διά πάσαν νόσον» πράσινο ρόφημα που παρασκευάζεται από αλεσμένα φύλλα ελιάς και νερό!

[ ΓΝΩΜΗ ] Μη διακόπτετε τη θεραπεία σας


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΧΕΔΟΝ όλοι οι ασθενείς μου με ρωτούν για τα φύλλα της ελιάς. Στην ψυχολογία του αρρώστου είναι πολύ εύκολο ένα προϊόν που προέρχεται από τη φύση να θεωρηθεί καλύτερο από τα φάρμακα που είναι χημικώς παρασκευασμένα. Όμως τα φύλλα της ελιάς δεν έχουν απολύτως καμία αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση και δεν υπάρχει λόγος να τα καταναλώσει κάποιος που πάσχει από καρκίνο. Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπου ασθενείς αποφασίζουν να διακόψουν τη θεραπεία τους, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Και το πράσινο τσάι έχει αντιοξειδωτική δράση, αλλά δεν θεραπεύει τον καρκίνο! Και ο χυμός πορτοκαλιού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά κανείς δεν θα διακόψει τη θεραπεία του για να αρκεστεί σε αυτό! Ο κ. Δημήτρης Μπαφαλούκος είναι πρόεδρος της Εταιρείας ΟγκολόγωνΠαθολόγων Ελλάδος.

[ ΓΝΩΜΗ ] Εκτός από την απάτη, και κίνδυνος για την υγεία των πολιτών


ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα πρέπει να καταλάβουν πως εκτός από την απάτη, με την οποία κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα, μπορεί να κινδυνεύει και η υγεία τους από την κατανάλωση ροφήματος που παρασκευάζεται από τα φύλλα της ελιάς.

Κι αυτό γιατί δεν έχει μελετηθεί πλήρως η σύνθεσή τους, επομένως κάποια συστατικά τους μπορεί να είναι επικίνδυνα. Επιπλέον είναι πολύ πιθανόν να περιέχουν φυτοφάρμακα! Έχει διαπιστωθεί ότι τα φύλλα της ελιάς περιέχουν ελευρωπαΐνη σε υψηλές συγκεντρώσεις, μια ουσία με πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή θα μπορούσε να απομονωθεί και να χρησιμεύσει στην παρασκευή φαρμάκων και όχι ροφημάτων! Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη που να αναφέρει ότι ο πολτός των φύλλων προλαμβάνει τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες!

Σε καμία περίπτωση οι ασθενείς δεν θα πρέπει να διακόπτουν τη θεραπεία που τους συνέστησε ο γιατρός για να καταναλώσουν ένα ρόφημα που όχι μόνο δεν κάνει καλό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο.

Η Αντωνία Τριχοπούλου είναι καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Από 12 έως 40 ευρώ το κιλό


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λαμβάνει η υστερία με τα φύλλα ελιάς τα οποία πωλούνται πλέον από 12 έως και 40 ευρώ το κιλό! Αναφέρονται ακόμη και περιπτώσεις καρκινοπαθών που σταματούν τη θεραπεία τους και στρέφονται στον «διά πάσαν νόσον» πολτό από ελαιόφυλλα.