ΕΚΔΟΘΗΚΕ στις ΗΠΑ το πολυβραβευμένο αλλά και πολυκυνηγημένο (στην Ελλάδα, από συντηρητικούς κύκλους) μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές. Το έβγαλε ο οίκος Ιnterlink σε μετάφραση Πίτερ Γκριν και το περιοδικό Ρublishers Weekly το υποδέχθηκε με θέρμη- όπως καλά το είχαν υποδεχθεί στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου επίσης κυκλοφορεί.

Επίσης Ο αθλητής του τίποτα (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 1998) του Γιάννη Κοντού κυκλοφόρησε στα αλβανικά σε μετάφραση Νίκου Κατσαλίδα. Και τα δύο βιβλία στα ελληνικά έχουν εκδοθεί από τον Κέδρο. Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, οργανώνει ωσονούπω και πάρτι μασκέ.

Προσοχή στους εχθρούς της Έρσης…

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ γιατί εμείς κυνηγάμε συγγραφείς, ιστορικούς κ.λπ. με μοναδική ευκολία, θα μπορούσε να το ερευνήσει ένας Τζέιμς Μποντ, που κυκλοφορεί και σε λεύκωμα. Το Μy name is Βond, James Βond του Πέτρου Τσαπίλη (Εκδ.

Ανατολικός) είναι βιβλίο με φωτογραφίες, πληροφορίες, βιογραφικά, χρονολόγιο και ό,τι άλλο χρειάζονται οι πιστοί οπαδοί της σειράς.

ΑΝ ΠΑΛΙ θεωρείτε τον Τζέιμς Μποντ μάλλον άκαπνο σε ορισμένες εκδοχές του, μπορείτε να διαβάσετε τις Ιστορίες Καπνού (Εκδ. Μίνωας), δώδεκα διηγήματα γνωστών συγγραφέων: Β. Αλεξάκης, Μ. Ζουμπουλάκη, Αυγ. Κορτώ, Κλ. Μιτσοτάκη, Γ. Ι. Μπαμπασάκης, Σ. Νικολαΐδου, Δ. Νόλλας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Μ. Σιφονιός, Ερ. Σωτηροπούλου, Φ. Ταμβακάκης, Χρ. Χωμενίδης. Με εικονογράφηση του Στάθη. Αλλά και με χορηγό μία μάρκα τσιγάρων. Άντε διαβάστε το, πριν απαγορευτεί το κάπνισμα και από τα βιβλία. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟ το δεύτερο τεύχος του ιντερνετικού poema (www.epoema.eu) του Βασίλη Ρούβαλη και των συνεργατών του. Ανέκδοτα ποιήματα γνωστών ποιητών, πρόσφατες μεταφράσεις ξένης ποίησης (από Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Σώτη Τριανταφύλλου), αυτούσιο το αφιέρωμα της «Αυγής» στον Θωμά Γκόρπα, άρθρα από λογοτεχνικά περιοδικά, προδημοσιεύσεις, συνέντευξη της Μαρίας Κοδάμα για τον Μπόρχες και πολλά άλλα.

ΘΑ ΚΑΕΙ το πελεκούδι τη Δευτέρα στον Ιανό με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που θα συνοδεύει τον Θωμά Κοροβίνη σε σμυρναίικα τραγούδια. Αφορμή η παρουσίαση του βιβλίου του Κοροβίνη Σμύρνη,μια πόλη στη λογοτεχνία (Μεταίχμιο) από τους Κώστα Καλημέρη και Ηλία Κατσούλη.

Ο ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ βγάζει βιβλίο και στην Ελλάδα! Είναι το πρώτο βιβλίο που γράφει ως Πάπας και θα κυκλοφορήσει από τον «Ψυχογιό». Τίτλος: Ιησούς από τη Ναζαρέτ, θεολογικό πορτρέτο του Ιησού από έναν Πάπα που πρώτα υπήρξε καταξιωμένος θεολόγος. Λέτε να γίνει μπεστ σέλερ;

Μανώλης Πιμπλής