ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν ο τέως έστειλε από το Λονδίνο ανθοδέσμη στον Γιώργο Βουλγαράκη. Οι ισχυρισμοί του υπουργού Πολιτισμού ότι δεν υπάρχει λίστα των εξαχθέντων κινητών από το Τατόι ανέβασαν στα ύψη τις τιμές στη δημοπρασία των Κρίστις, αφού κατέστη σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει δικαστικά τα κινητά. Κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα σε δικαστήριο του Λονδίνου, ο υπουργός Πολιτισμού θα μπορούσε και σε μία ώρα να μπλοκάρει τη δημοπρασία. Χωρίς λίστα όμως, το ελληνικό Δημόσιο θα έχανε τη δίκη και θα πλήρωνε τέσσερα εκατομμύρια στερλίνες δικαστικά έξοδα.

Στο αρχείο η φορτωτική

ΦΥΣΙΚΑ, αν ο Βουλγαράκης είχε την πρόνοια ή τη διάθεση, υπήρχε τρόπος να βρεθεί η λίστα, ασχέτως του αν αυτή βρίσκεται ή όχι στο υπουργείο Οικονομικών. Στη δίκη για τη βασιλική περιουσία, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη λίστα της φορτωτικής της μεταφορικής εταιρείας Μπαξεβανίδη με σφραγίδες τελωνείου, όπου καταγράφονται ένα προς ένα τα αντικείμενα που έφυγαν από το Τατόι το 1991. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διατηρεί αρχείο με τις δικογραφίες για δέκα χρόνια. Άρα η λίστα υπάρχει ακόμη εκεί και ο Βουλγαράκης θα μπορούσε να την έχει ζητήσει και λάβει, αφού η δημοπρασία των Κρίστις έχει εξαγγελθεί από τις 30 Νοεμβρίου.

Δεν έχει αναστολές

ΜΕΤΑΞΥ όλων αυτών που έχει εκνευρίσει ο υπουργός Πολιτισμού είναι, πληροφορούμαι, και η Βασιλική Ένωση Ελλάδος. Τα μέλη δεν είναι και τόσο πολλά, καμιά πενηνταριά χιλιάδες. Η Ν.Δ. όμως δεν περιφρονεί καμία ψήφο και η υπόθεση έχει ελαφρώς αναστατώσει τη Ρηγίλλης. Το ενδιαφέρον είναι ότι, πέραν όλων των άλλων, ο Βουλγαράκης φέρεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει το Τατόι και τα εκεί εναπομείναντα κινητά και να το μετατρέψει σε μουσείο. Βασιλικό μουσείο στην Ελλάδα; «Γιατί όχι;», απαντά ο υπουργός Πολιτισμού, που δεν έχει τέτοιου τύπου αναστολές.