Τον Νομό Ημαθίας μπορεί χαριτολογώντας ο μακαρίτης πια Μποστ να αποκαλούσε… Νομό Ημιμαθείας , αυτός όμως σας επιφυλάσσει σπουδαία μαθήματα Ιστορίας και Πατριδογνωσίας. Τ α αρχαιοελληνικά ευρήματα που φιλοξενεί, τα βυζαντινά μνημεία που στέκονται όρθια εδώ και αιώνες και το κράμα των φυλών που τον κατοίκησαν άφησαν το διαχρονικό στίγμα τους στον τόπο
Μια ματιά στον γεωγραφικό χάρτη αρκεί για να αναγνωρίσετε το δισυπόστατο της περιοχής. Τα εδάφη της Ημαθίας μοιράζονται ισόποσα σε ορεινά και πεδινά. Τα ατενίζετε από την Ανατολή και τη θάλασσα του Θερμαϊκού και ύστερα προχωράτε δυτικά προς το εσωτερικό, ακολουθώντας τις εύφορες πεδιάδες του Λουδία και του Αλιάκμονα. Εκεί που συναντάτε την πρωτεύουσα του νομού, τη Βέροια, αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, τη Νάουσα, αρχίζει να υψώνει το ανάστημά του το Βέρμιο, μέχρι να κατακτήσει τα 2.052 μέτρα. Νότια, ο Αλιάκμονας χωρίζει το Βέρμιο από τα Πιέρια όρη, χαρίζοντάς μας την μοναδικής ομορφιάς κοιλάδα του.

Όσο για τον Βορρά, ατενίζει το τέρας του Βόρα (Καϊμακτσαλάν 2.524 μ.) και τον κάμπο της Σκύδρας και των Γιαννιτσών.

Η περιοχή που κυριαρχεί στην Ημαθία είναι η Βεργίνα- που αποτελεί από μόνη της λόγο για να επισκεφθείτε την περιοχή. Θα βρείτε τον ασύλητο τάφο του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που η αρχαιολογική σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου έφερε στο φως το 1977, ενώ το μουσείο της φιλοξενεί τα πιο περίτεχνα, ίσως, αρχαία χρυσά κοσμήματα που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Ελλάδα. Μπορεί η Βεργίνα να αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» και να είναι αυτή που τραβάει τον επισκέπτη, όμως κάθε περιοχή της Ημαθίας αξίζει. Γι΄ αυτό στις διαδρομές σας θα συμπεριλάβετε αξιοθέατα όπως το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στους πρόποδες των Πιερίων, το Αρκοχώρι στο Βέρμιο, τη «Σχολή του Αριστοτέλη» δίπλα στις πηγές του Κεφαλαρίου, τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών. Θα δείτε, θα αισθανθείτε, θα ακούσετε. Και ύστερα θα γευτείτε ένα ποτήρι κρασί ξινόμαυρο της περιοχής και θα ανακαλύψετε τα κρυμμένα μυστικά της: όπως το μικρό και σπάνιο λουλούδι που φιλοξενεί το Βέρμιο και που ο «μαγικός» βολβός του μας δίνει το θαυματουργό σαλέπι.