Το καρναβάλι στη Νάουσα διαρκεί όλη την εβδομάδα πριν από την Καθαρή Δευτέρα. Από την πρώτη ημέρα ξεχύνονται στους δρόμους μπάντες με όργανα και ομάδες ντόπιων τις ακολουθούν χορεύοντας και τραγουδώντας. Οι νοικοκυραίοι βγαίνουν στην πόρτα με τσίπουρα και μεζέδες για να τους τρατάρουν. Όσο οι εκδηλώσεις κορυφώνονται, το πλήθος μπαίνει στα σπίτια και οι οικοδεσπότες τούς υποδέχονται με χαρά, καθώς οι μεταμφιεσμένοι συμβολίζουν το γέλιο που θα έρθει στην οικογένεια μέχρι τον νέο χρόνο.

Όλη την εβδομάδα, με κορύφωση το Σάββατο και την Κυριακή της Τυρινής, θα συναντάτε στους δρόμους τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες. Οι τσετιές- ομάδες έντεκα ατόμων, επτά από τους οποίους είναι ντυμένοι Γενίτσαροι, δύο είναι ντυμένοι γυναίκες (οι Μπούλες) και άλλοι δύο γέρος και γριά- περιδιαβάζουν την πόλη χορεύοντας με τη συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιών.

Το έθιμο λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, αλλά περιέχει σίγουρα και διονυσιακά στοιχεία.

Ο Όμιλος για την προστασία και προβολή του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες αριθμεί 300 χορευτές με πολλούς νέους που εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης.