ΜΕ σύγκρουση ξεκίνησαν το 2007- για να μην ξεχνιόμαστε- ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αυτή τη φορά το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, ο Παναγιώτατος δεν έχει πάρει επάνω του την κόντρα με τον Μακαριώτατο. Κινείται όμως κατά του Αρχιεπισκόπου η ενδοεκκλησιαστική αντιπολίτευση, η οποία τον φθείρει εσωτερικά. Έτσι ερμηνεύεται από πολλούς η παραίτηση- λόγω γήρατος- του Πατριαρχικού Μητροπολίτη Μεγάρων Βαρθολομαίου από την Ιερά Σύνοδο.

ΤΟΥΤΟ έχει ως αποτέλεσμα να μπει στη Σύνοδο ως αντικαταστάτης του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος που- όλως τυχαίως- είχε σειρά. Αυτός θεωρείται πολύ δυναμικός, δεν είναι θαυμαστής του Αρχιεπισκόπου και θα έχει την ευκαιρία να τον πιέσει ενδο-συνοδικά. Ο Μακαριώτατος πληρώνει και ένα λάθος που έκανε ο ίδιος λίγο πριν τελειώσει η προηγούμενη χρονιά. Καθώς τίποτε δεν προϊδέαζε τις φασαρίες με τον Πατριάρχη, ο Χριστόδουλος έκανε φιλική παραίνεση στον Μητροπολίτη Κιλκισίου Απόστολο να παραιτηθεί επίσης λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Έτσι, θα έμπαινε στη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος που κι αυτός αντιπολιτεύεται τον Χριστόδουλο.

Η κίνηση ήταν πονηρή. Ως αντικαταστάτης, ο Προκόπιος θα έκανε την υπολειπόμενη θητεία του Κιλκισίου, δηλαδή έξι μήνες. Ενώ του χρόνου, που θα ήταν η σειρά του, θα έκανε πλήρες δωδεκάμηνο. Ο καβγάς όμως με τον Πατριάρχη κάνει την κίνηση να λειτουργεί ως μπούμερανγκ για τον Χριστόδουλο που, σε μια φάση αναταράξεων, θα έχει και τον Προκόπιο στη Σύνοδο.