Λένε πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει ήδη συμβεί πριν από 30 χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερική. Χμ… Βάλτε άλλα τόσα. Το φαινόμενο των μπεστ σέλερ, ας πούμε, και των εντατικών βιβλιοκριτικών είναι νέο εδώ. Τις λέσχες ανάγνωσης μόλις τώρα αρχίζει να τις προωθεί το Κέντρο Βιβλίου. Ας δούμε τι έγραφε πριν από περίπου εξήντα χρόνια ο Ρέιμοντ Τσάντλερ για τις ΗΠΑ, σε ένα δοκίμιο που συνοδεύει οκτώ αστυνομικά διηγήματα στο βιβλίο «Η απλή τέχνη του φόνου» (Λυχνάρι, μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου) που μόλις κυκλοφόρησε: «Κοινωνική και συναισθηματική υποκρισία συναντάμε και στις μέρες μας. Αν προσθέσετε σ΄ αυτήν μια γενναία δόση πνευματικής επιτήδευσης, θα έχετε το ύφος που διακατέχει τις σελίδες της βιβλιοκριτικής στην καθημερινή σας εφημερίδα, και την καλών προθέσεων αλλά βλακώδη ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι ομάδες συζητήσεων στις μικρές λέσχες. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν τα μπεστ σέλερ. Τα μπεστ σέλερ, τώρα, είναι αποτέλεσμα διαφήμισης, η οποία βασίζεται σε ένα είδος έμμεσης επίκλησης στον σνομπισμό του αναγνώστη, συνοδευόμενη από την επικύρωση της συντεχνίας των κριτικών και τη στοργική φροντίδα και καλλιέργεια συγκεκριμένων, ιδιαίτερα ισχυρών ομάδων πίεσης, που δουλειά τους είναι να πουλάνε βιβλία, αν και οι ίδιοι θα ήθελαν να πιστέψουμε ότι καλλιεργούν τον πολιτισμό». Αμάν!

Εμείς όμως θα τα καταφέρουμε καλύτερα, έτσι δεν είναι;

Η ΤΑΙΝΙΑ Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου της Πέννυς Παναγιωτοπούλου είχε βραβευθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Λοκάρνο το 2002, ενώ κατά καιρούς έκανε διανομή σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Στις ΗΠΑ πήρε καλές κριτικές από μεγάλες εφημερίδες (και «Νew Υork Τimes»), αλλά το καλύτερο νέο ήρθε από την Ιαπωνία. Ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος τής έστειλε επιστολή και της ζήτησε την άδεια να κάνει την ταινία μυθιστόρημα! Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου είπε «ναι» χωρίς να το πιστεύει, αλλά πριν από λίγες ημέρες έλαβε με μέιλ το εξώφυλλο! Μπορεί να μη βλέπουμε συχνά ελληνικά βιβλία να γίνονται ταινίες στο εξωτερικό, να όμως που βλέπουμε το ανάποδο!

ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ θα μιλήσει την Τρίτη το βράδυ (7.30) ο Ισμαήλ Κανταρέ, για το βιβλίο του Η Κόρη του Αγαμέμνονα και ο Διάδοχος. Θα μιλήσουν επίσης οι Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Τιτίκα Δημητρούλια, Γκαζμέντ Καπλάνι.