Το κάστρο του Ρίου είναι το πιο επιβλητικό σε σχέση με του Αντίρριου του οποίου σώζεται απλά ο περίβολος, χωρίς άλλα κτίσματα στο εσωτερικό του. Παρ΄ όλα αυτά το θέαμα προς τη γέφυρα, αλλά και προς το βουνό Κλόκοβα της Στερεάς που υψώνονται θαρρείς προς τον ουρανό, είναι ασυνήθιστο. Η απόλυτη αντίθεση: Η παραδοσιακή πέτρινη κατασκευή του κάστρου αντικρύζει τη σύγχρονη τεχνολογία της γέφυρας.

Το κάστρο του Ρίου έχει τριγωνική μορφή και η κορυφή του τριγώνου αντικρύζει προς Βορράν την Αιτωλία. Τη σημερινή μορφή του πήρε από τους Ενετούς κατά τη σύντομη περίοδο της κατοχής τους. Μια τοξωτή γέφυρα πάνω από μια τάφρο θαλασσινού νερού επέτρεπε την είσοδο στο κάστρο. Σήμερα σώζεται το μεγαλύτερο τμήμα της τάφρου.

Αμέσως μετά την είσοδο δεξιά αναστηλώνεται ένα μικρό χαμάμ από το οποίο σώζεται η χαρακτηριστική οροφή του με τα υαλόφρακτα χρωματιστά ανοίγματά της. Αριστερά τής εισόδου βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής φωλιασμένο κάτω από τα τείχη και θα σας εντυπωσιάσει.

Στο εσωτερικό του κάστρου υψώνονται επιβλητικοί κυκλικοί πύργοι που σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και στους οποίους αξίζει να επισκεφθείτε τα υπόγεια διαμερίσματά τους από τις μικρές τοξωτές πόρτες που τους περιβάλλουν. Περιφερειακά και εσωτερικά του τείχους είναι χαρακτηριστική η διαμόρφωση των τειχών σε κελιά, καθώς το κάστρο λειτούργησε ως φυλακή για πολλά χρόνια. Στην εσωτερική αυλή φαίνονται ακόμα σπαράγματα από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα και άλλα κτίσματα της αρχαιότητας. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η περιήγηση στην περίμετρο των τειχών του κάστρου όπου θα ανεβείτε από τις πέτρινες σκάλες που βρίσκονται σε πολλά σημεία τους.

Λιγότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κάστρο του Αντίρριου που έχει σχήμα τραπεζοειδές και η στενότερη πλευρά του κοιτά νότια προς την Αχαΐα. Η πόρτα του είναι συνήθως κλειστή και μόνο μια εξωτερική επίσκεψη μπορεί να γίνει στις τρεις πλευρές του κάστρου που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, γιατί η τέταρτη είναι αδιάβατη.