Τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω» θα ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου 2007. Δύο-τρεις εβδομάδες πριν θα ανακοινωθούν οι «μικρές λίστες»- το περιοδικό προτείνει νέο όρο για τη short list, μετά την πιο λόγια «βραχεία λίστα». Όπως και να ΄χει δεν θα είναι «λίστα δώρων» γιατί στο τέλος το βραβείο το παίρνει ένας. Τώρα, τα βραβεία αυτά θα αφορούν βιβλία του 2006. Την ίδια όμως περίοδο αναμένεται να ανακοινωθούν και τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία που θα αφορούν βιβλία του 2005. Οπότε σίγουρα δεν θα συμπέσουν οι βραβεύσεις.

Οι Εκδόσεις Ιωλκός το έχουν ρίξει στα πολεμοχαρή βιβλία. Έχουν ολόκληρη σειρά με τίτλο «Πόλεμος και Στρατηγική». Τελευταίος τίτλος «Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης» του Ντέιβιντ Ίρβινγκ, ενώ πρόσφατα έβγαλε και το «Χίτλερ, οι τελευταίες μέρες».

Φαίνεται πάνε καλά τέτοια βιβλία σε καιρό ειρήνης…

Με τον σκαντζόχοιρο του Αρχίλοχου παρομοιάζει ο Δημήτρης Δημηρούλης αυτούς που αισθάνονται άβολα με την τεχνολογία, σε αντίθεση με «τις αλεπούδες των νέων μέσων».

Αυτό σε εκτενές άρθρο του με τίτλο «Λογοτεχνία και Διαδίκτυο» στο διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό του Ιωσήφ Βεντούρα poeticanet (www.

poeticanet.gr). Όσο κι αν συνιστά πράξη αντίστασης να δημοσιεύει κάτι τέτοιο στο Ίντερνετ, και ο ίδιος δείχνει να αμφιβάλλει για την τελική έκβαση της μάχης. Στο καινούργιο τεύχος του poeticanet υπάρχουν και δύο ανέκδοτα ποιήματα του Νίκου Καρούζου.

Διαγωνισμό δοκιμίου για φοιτητές προκηρύσσουν οι Εκδόσεις Ακρίτας (πληροφορίες κ. Κ. Κόκκινος, τηλ. 2109334.554)

που ειδικεύονται σε βιβλία θεολογίας. Το θέμα είναι: «Το μυστήριο της ιεροσύνης: εξουσία ή διακονία;».

Μα καλά, ο Αρχιεπίσκοπος δεν τα έχει λύσει αυτά τα ζητήματα; Ευτυχώς, υπάρχει ως κίνητρο και χρηματικό έπαθλο.

Αφιερώματα σε Καζαντζάκη, Σολωμό, Εγγονόπουλο κάνει το υπουργείο Πολιτισμού με επετειακές αφορμές. Το αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο το έχει αναλάβει το ΕΚΕΒΙ, που εδώ και καιρό συγκρότησε επιτροπή αποτελούμενη από τους Νάσο Βαγενά, Σταύρο Ζουμπουλάκη, Χρυσή Καρύδη, Μιχάλη Μερακλή, Άρη Μαραγκόπουλο, Λευτέρη Ξανθόπουλο, Νίκη Λοϊζίδη, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και την Κατρίν Βελισσάρη ως πρόεδρο. Για τα άλλα δύο αφιερώματα δεν φαίνεται να έχουν οριστεί επιτροπές και ίσως δεν συγκροτηθούν καθόλου.