Αφού περάσετε πάνω από το μικρό πέτρινο φράγμα της λίμνης της Σκήτης θα βρείτε διακλάδωση σε λίγα μέτρα, θα στρίψετε δεξιά και θα οδηγήσετε για 1 χλμ. αρκετά κοντά στο νερό μέχρι να βρείτε νέα διακλάδωση. Εκεί θα μπείτε αριστερά στον κεντρικό χωματόδρομο του Μαυροβουνίου, τον οποίο θα ακολουθήσετε αγνοώντας τους παράδρομους που θα συναντήσετε. Σε περίπου 4 χλμ. θα στρίψετε δεξιά προς την περιοχή Ράχη, ανηφορίζοντας μέσα σε καστανιές και έχοντας θέα τον Αγιόκαμπο και σε άλλο 1 χλμ. θα πάτε αριστερά και θα μπείτε σε δάσος με βελανιδιές και καστανιές. Στο επόμενο χιλιόμετρο θα αγνοήσετε τον αριστερό αδιέξοδο κατηφορικό δρόμο και θα συνεχίσετε προς τα δεξιά σε ωραίο δασικό δρόμο, έχοντας θέα το Πολυδένδρι και τις ομαλές πλαγιές του Μαυροβουνίου.

Θα μείνετε στο χωματόδρομο αυτόν (οι δρόμοι δεξιά είναι αδιέξοδοι), οδηγώντας σε πυκνό δάσος για 2 χλμ. έως ότου φθάσετε σε πλάτωμα, όπου συναντιούνται 3 χωματόδρομοι και εκεί θα στρίψετε δεξιά και θα συνεχίσετε αγνοώντας τις διακλαδώσεις που θα βρείτε. Το ότι είστε στον σωστό (αν και γεμάτο από νεροφαγώματα και λάσπη) δρόμο, θα το επιβεβαιώσετε από ένα μικρό αντλιοστάσιο που θα συναντήσετε.

Κατηφορίζοντας τον χωματόδρομο με τις απότομες στροφές μέσα σε ρεματιά με βελανιδιές και οξιές, σε 1 χλμ. (όπου θα βρείτε γεφυράκι), θα στρίψετε προς τα δεξιά, θα περάσετε ένα πλάτωμα και μια πέτρινη βρύση στα 200 μ. και θα οδηγήσετε παράλληλα με τη ρεματιά μέχρι να βρεθείτε σε ένα ωραιότατο τοπίο με λιβάδια (απέχει 7 χλμ. από τη βρύση). Έχετε φθάσει στον Προφήτη Ηλία και στο σημείο αυτό υπάρχει μια κρίσιμη διασταύρωση: ο χωματόδρομος ευθεία οδηγεί στο χωριό Παλιά Αμυγδαλή και είναι αρκετά κακοτράχαλος, δεξιά είναι ο δρόμος από τον οποίο θα επιστρέψετε αργότερα προς Σκήτη ή Ποταμιά και τέλος ο αριστερός δρόμος θα σας φέρει κατευθείαν στην κορυφή του Μαυροβουνίου, στη θέση Σκούτλι.

Στρίψτε λοιπόν αριστερά και σε 1 χλμ. μπείτε αριστερά στον βατό δασικό δρόμο που κινείται μέσα στα πεύκα. Σε 500 μ. σας περιμένει μια έκπληξη: η κορυφή του Μαυροβουνίου στα 1.054

μ. υψόμετρο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο και πυκνό δάσος γεμάτο οξιές, πεύκα και λίγα έλατα- ένα σημείο ιδανικό και για πικ νικ!