ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ « VΙΡ» έχει η Δήμητρα Παπανδρέου από τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή. Πηγή με γνώση του θέματος μου λέει ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά ισχυρές ενδείξεις» ότι η κυβερνώσα παράταξη αντιμετωπίζει με πολύ καλή διάθεση τη χήρα του Ανδρέα – όχι, βέβαια, χωρίς πολιτική υστεροβουλία. Έτσι πολλαπλασιάζονται οι ευνοϊκές- για τη Δήμητρα- συμπτώσεις. Φιλικές διευκολύνσεις

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο το αρχείο του Ανδρέα – για το οποίο φιλοτιμήθηκε ξαφνικά η πρόεδρος της Βουλής- ή η υπόθεση της βίλας της οδού Αγράμπελης. Πάντως το σπίτι όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ανδρέας Παπανδρέου κατεδαφίστηκε μόνο αφού το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε την έγκρισή του για να αποχαρακτηριστεί από διατηρητέο. Υπενθυμίζω ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος θεωρείται άνθρωπος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Αγόρασε από σβέρκο»

Η ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ δεν είναι το μόνο ακίνητο που προκάλεσε πονοκεφάλους στη Δήμητρα. Η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου έχει μπελάδες και με το σπίτι της οδού Γύζη στο Ψυχικό. Πωλήθηκε από τον Ανδρέα για να καλυφθεί το πόθεν έσχες της Αγράμπελης. Ο αγοραστής Βλαχούτσικος δεν ζήτησε κληρονομητήριο- σε λογική ότι αγόραζε από Πρωθυπουργό. Τελικώς «αγόρασε από σβέρκο». Διότι αργότερα βρέθηκαν μεταγενέστερες διαθήκες της Σοφίας Μινέικο με τις οποίες εκείνη το άφηνε στα παιδιά του Ανδρέα. Αυτά- πλην Γιώργου Παπανδρέου που δεν ανακατεύτηκεπήγαν στο δικαστήριο τον αγοραστή. Ο Βλαχούτσικος, αξιοποιώντας το δικαίωμα που του δίνει η δικονομία, προσεπικάλεσε τη Δήμητρα – ως κληρονόμο του Ανδρέα- στη δίκη, ώστε αν χάσει, να ισχύσει απευθείας το δεδικασμένο και να πάρει πίσω από αυτήν τα χρήματα που πλήρωσε και μάλιστα μετά τόκων.

Το γύρισμα της τύχης

ΓΙΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Παπανδρέου η εξέλιξη της δίκης αυτής δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Οι ενάγοντες Παπανδρέου δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό και στο Εφετείο. Στην ίδια κατεύθυνση εκινείτο η υπόθεση και στον Άρειο Πάγο. Ώσπου συνέβη, προ μερικών μηνών, το εξής: η σύνθεση άλλαξε, αφού τη θέση του προεδρεύοντος Αχιλλέα Ζήση πήρε ο Σπύρος Γκιάφης. Άλλαξε επίσης η εισήγηση στην έδρα. Ενώ ήταν υπέρ των Παπανδρέου, γύρισε κατά. Νομική πηγή μού λέει πως «δεν είναι παράνομο, είναι όμως ασυνηθέστατο». Η υπόθεση αναπέμφθηκε μετά βαΐων και κλάδων στο Εφετείο.

ΘΑΑΛΛΑΞΕΙ ως εκ θαύματος γραμμή και το Εφετείο στη νέα εκδίκαση της υπόθεσης και θα γλιτώσει η Δήμητρα το φέσι; Πάντως, η κρίση στον Άρειο Πάγο- «ανέλπιστη» κατά πρόσωπα που παρακολουθούν χρόνια την υπόθεση- είναι άλλη μια ξαφνική εύνοια της τύχης προς το πρόσωπο της κυρίας, η οποία συμβαίνει επί διακυβερνήσεως Ν.Δ.

Ραντεβού με τον υπουργό

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας έχει μεσάνυχτα για όλα αυτά. Ξέρω όμως ότι η Μιμή έχει ζητήσει ραντεβού και από τον Γιώργο Αλογοσκούφη . Έχει τίποτε φορολογικές εκκρεμότητες από την Αγράμπελη; Ο υπουργός Οικονομίας, πάντως, θα τη δεχθεί.

Όπως την κάλεσε η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη που εκδήλωσε όλη την ευαισθησία της ως πρόεδρος της Βουλής για το αρχείο του Ανδρέα (από το 1989 και μετά) που είχε στην κατοχή της η Δήμητρα.

Ανοιχτές πόρτες

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η Μιμή μπορεί να παραπονείται ότι ζητάει ραντεβού εδώ και μήνες από τον Γιώργο Παπανδρέου και αυτός δεν τη δέχεται. Οι θύρες όμως της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ανοιχτές- και μάλιστα από καιρό. Ποιος μεσολάβησε για να ανοίξουν; Μου λένε για κάποιους από το παλιό παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα αξιοποιηθεί η Δήμητρα από τη Ν.Δ. για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού; Θα γίνει προσπάθεια, εν όψει της απόφασης του Εφετείου για το ακίνητο του Ψυχικού, να εμφανιστούν οι Παπανδρέου να αντιδικούν με τη Δήμητρα για περιουσιακά θέματα και να εμπλακεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν έχει καμία σχέση; Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν η κυβέρνηση Καραμανλή ενδιαφέρεται να αναβιώσει την ατμόσφαιρα του 1995, προτιμώντας το πολιτικό ρετρό από την κρίση των πεπραγμένων της Ν.Δ. κατά την τελευταία τριετία.