ΩΡΑ 14.30.Αεροδρόμιο «Ν n Τereza» («Μητέρα Τερέζα»). Από εδώ αρχίζουν τα αλβανικά παράδοξα. Πολλοί ξένοι θεωρούν την Αλβανία «μουσουλμανική χώρα», ενώ το μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας φέρει το όνομα μιας καθολικής αγίας. Για την αλβανικότητά της, οι Αλβανοί «κονταροχτυπήθηκαν» με την κυβέρνηση της FΥRΟΜ, που ήθελε να την οικειοποιηθεί επειδή είχε γεννηθεί στα Σκόπια. Κέρδισαν οι Αλβανοί στο τέλος, εφόσον και στα κιτάπια του Βατικανού η Μητέρα Τερέζα καταχωρίστηκε ως «αλβανικής καταγωγής». Είμαστε στα Βαλκάνια άλλωστε, όπου διεκδικούμε τους ίδιους δαίμονες και αγίους. Ειρωνεία της ιστορίας πάντως, το αεροδρόμιο μιας χώρας όπου κάποτε είχε επιβληθεί η αθεΐα, φέρει τώρα το όνομα μιας αγίας. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη φήμη της Αλβανίας ως «χώρας των άκρων».

Στα χρόνια του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα, το αεροδρόμιο αυτό ονομαζόταν «Ρίνας». Τότε, ήταν ζήτημα αν προσγειωνόταν ένα αεροπλάνο το δεκαήμερο. Στο αποκορύφωμα της παράνοιας, το καθεστώς εγκατέστησε ένα κουρείο δίπλα στον έλεγχο διαβατηρίων. Για να μη μολύνουν οι λιγοστοί επισκέπτες τη «σοσιαλιστική αισθητική» με το καπιταλιστικό, «τριχωτό» παρουσιαστικό τους. Σήμερα, στο «Μητέρα Τερέζα» προσγειώνονται δεκάδες αεροπλάνα την ημέρα. Φέρνουν επισκέπτες μουσάτους και ξυρισμένους, τουρίστες, Αλβανούς μετανάστες, επιχειρηματίες (ουκ ολίγοι από την Ελλάδα).

Το αεροδρόμιο μιας χώρας όπου κάποτε είχε επιβληθεί η αθεΐα, φέρει τώρα το όνομα μιας αγίας

LΙΝΚ

www.gkapllani.com

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ