Τ ον Εγγονόπουλο ζωγράφο και ποιητή ξαναβρίσκουμε και στο Ημερολόγιο των εκδόσεων Ύψιλον/βιβλία, που επιμελήθηκε ο ποιητής Θανάσης Χατζόπουλος. Πρόκειται για ένα βιβλίο καμωμένο με εξαιρετική φροντίδα και αγάπη, με πλούσια και σοφά μελετημένη εικονογράφηση, που μας θυμίζει γνωστούς πίνακες αλλά και άγνωστα έξοχα σχέδια, καθώς και ποιήματα του Εγγονόπουλου. Η συνύπαρξη αυτή επιβεβαιώνει την άποψη ότι η τέχνη του Εγγονόπουλου είναι ανθρωποκεντρική, δηλαδή δεν γίνεται μέσα σε ένα θολό συναισθηματικό τοπίο, αλλά μέσα σε συγκεκριμένο χώρο και ιστορικό πλαίσιο: στις σελίδες του βιβλίου οι απρόσωπες μορφές των πινάκων συναντώνται αντικρυστά με τις επώνυμες, και οικείες σε μας, ιστορικές και μυθικές μορφές των ποιημάτων του, από τον Ορφέα και τον Ερμή μέχρι τον Μπολιβάρ και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο- κι έτσι αποκτούν και οι ίδιες πρόσωπο και σημασία, και μας συνδέουν με την παράδοση και την ιστορία μας με τρόπους απροσδόκητους. Και συμφωνούμε με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο ότι από το έργο του προκύπτουν «επώνυμα, φανταστικά ή πραγματικά, πρόσωπα, τα οποία αποκτούν την αυθυπαρξία λογοτεχνικών ηρώων».

ΣτοΗμερολόγιο αναδημοσιεύονται σύντομα αποσπάσματα από κριτικές που καλύπτουν 60 χρόνια, από το 1945 μέχρι σήμερα. Είναι πολύτιμη αυτή η δειγματοληπτική συγκομιδή, γιατί δείχνει τον αγώνα του καλλιτέχνη με τον χρόνο: «Άλλος είναι ο χρόνος της τέχνης, άλλος είναι ο δημιουργικός χρόνος του καλλιτέχνη…» γράφει ο Θανάσης Χατζόπουλος, και παρατηρεί ορθά ότι «οι δυο πρώτες συλλογές του και ο σάλος που ξεσήκωσαν ήταν ακριβώς το προβάδισμα του ποιητή απέναντι σε μια εποχή που δεν προλάβαινε να αφομοιώσει τις καταιγιστικές αλλαγές του καιρού της και αντιδρούσε απέναντι σε αυτές και σε ό, τι τις έφερνε στο προσκήνιο».

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των νεώτερων για τον Εγγονόπουλο, όπως δείχνουν οι σοβαρές προσεγγίσεις του έργου του από πανεπιστημιακούς κριτικούς της λογοτεχνίας, που προχωρούν σε νέες πρωτότυπες προσεγγίσεις, ερμηνείες και αναλύσεις, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και δύο διδακτορικές διατριβές, του Μιχάλη Κ. Άνθη και της Ολυμπίας Ταχοπούλου.

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ NΙΚΟΣ EΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ HΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

2007

ΕΠΙΜ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔ. ΥΨΙΛΟΝ, 2006, ΤΙΜΗ: 20 #

Το 1945 έγραφε ο Εμπειρίκος: «Νικόλαε Εγγονόπουλε, η ώρα της δόξης σου έφθασε προ πολλού και είναι στραβοί ή κακόπιστοι όσοι ακόμη δεν το βλέπουν». Εφέτος, με την αφορμή του «Έτους Εγγονόπουλου», θα δοθούν πολλές και θαυμάσιες ευκαιρίες για να τιμήσουμε, να απολαύσουμε και προπάντων να ξανασκεφτούμε τη σημασία του έργου του δημιουργού του «Μπολιβάρ».

Οι εκδηλώσεις που αναγγέλλει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)εκθέσεις έργων και βιβλίων του, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, η οργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου στην Αθήνα- μας προετοιμάζουν για μια χρονιά γεμάτη από το χρώμα και το ανεπανάληπτο κράμα χιούμορ και νοσταλγίας του Εγγονόπουλου: «Εδώ είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε».