Γ νωρίζοντας τον μακρύ δρόμο, την αντοχή, το όραμα και την υπομονή που χρειαζόταν η σεφ Νένα Ισμιρνόγλου μέχρι να ανοίξει έπειτα από περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας το «Ρasaji» στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο «Αttica», χάρηκα ιδιαίτερα όταν την είδα ξανά με τη στολή της, γυρίζοντας τη σάλα με μάτι αετού και ανησυχώντας- αλλά πάντα χαμογελαστή- για την καινούργια αυτή περιπέτεια.

Το «Ρasaji» άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες. Πρόκειται για ένα κομψό μεζεδοπωλείο σε μια περιοχή η οποία σίγουρα το έχει ανάγκη, έχοντας χάσει τόσα ιστορικά στέκια όπως του «Απότσου». Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να ζωντανέψει το κέντρο με κάτι εντελώς ελληνικό, κλασικό αλλά φρέσκο. Η τολμηρή ιδέα να ανακαινιστεί όλη η γωνία από το παλιό Ζonars μέχρι τη στοά με διάφορους «ναούς» της γεύσεις είναι του επιχειρηματία Βασίλη Προβελεγγιάδη. Η κ. Ισμιρνόγλου, με το εντυπωσιακό ρεζουμέ της, ήταν συνέταιρος στο «Καλλίστη» πριν φύγει για την Αμερική όπου μαγείρευε στο εστιατόριο «Μilos». Στην Ελλάδα καθοδηγούσε τη νόστιμη κουζίνα των «Γεύσεων» στην Κηφισιά, όπου την ανακάλυψε ο κ. Προβελεγγιάδης κάνοντάς της μια τόσο δελεαστική πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Τώρα «βασιλεύει» σε μια από τις πιο μεγάλες και καλά εξοπλισμένες κουζίνες, ίσως σε όλη την Ευρώπη.

Η ιδέα της για το μενού στο «Ρasaji» είναι να συνεχίζει αυτά που πάντα έκανε, αλλά να τα εφαρμόσει εντελώς διαφορετικά. Το μενού έχει αμέτρητες γευστικές αναφορές σε όλη την παραδοσιακή ελληνική και πολίτικη κουζίνα, οι οποίες στα δημιουργικά χέρια της Νένας παίρνουν άλλες διαστάσεις. Δεν θέλω να πω ότι όλα ήταν τέλεια, διότι ποτέ δεν είναι έτσι- και κυρίως όταν ανοίγει ένα εστιατόριο φιλοδοξώντας να γίνει σημείο αναφοράς της ελληνικής γεύσης. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι παιχνιδιάρικες

< ΙΝFΟ

Τιμές:

Από 25-40 ευρώ το άτομο

Ατμόσφαιρα:

Μοντέρνα, κλασική και κομψή

Κουζίνα:

Μεζέδες με gourmet πινελιές από μία εξαιρετική μαγείρισσα

Σέρβις:

Καλό

Κάβα:

Καλή

αλλά ενημερωμένες ιδέες, όπως τα νιόκι με πρασοσέλινο, τα ραβιόλια φρικασέ και το σπετσοφάι σαγανάκι, όλα πιάτα αναμφισβήτητα ελληνικά αλλά με μια φρέσκια άποψη. Μου αρέσει επίσης η ξεκάθαρη ταυτότητα του «Ρasaji», η υποστήριξη του μεζέ με gourmet πινελιές. Τα πιτάκια Καισαρείας, για παράδειγμα, είναι μια λάιτ βερσιόν τυλιγμένα σε τουρκικό φύλλο γιούφκα. Τα τηγανητά γαριδάκια και τα τηγανητά καλαμαράκια είναι καταπληκτικά!

Τραγανά σαν τσιπς και φρεσκότατα.

Η σεφ είναι φαν των αρωματισμένων ελαιολάδων. Τα φτιάχνει μόνη της και έχει ιδιαίτερο πάθος για τον δυόσμο. Το θυμάμαι από τις «Γεύσεις». Το ξανασυνάντησα εδώ σε μια νοστιμότατη σαλάτα με σπανάκι, ψητά παντζάρια, χυμό εσπεριδοειδών και λάδι δυόσμου. Η ποικιλία των αλλαντικών και των τυριών είναι μεγάλη, όπως και η τάση να σερβίρει μεγάλη γκάμα από μαριναρισμένα ψάρια.

Το «Ρasaji» έκανε σίγουρα από τα πιο λαμπερά ανοίγματα των τελευταίων χρόνων. Ένα εστιατόριο που ήθελε πολλή τόλμη να πραγματοποιηθεί και πολλή δουλειά για να πάει καλά. Είμαι σίγουρη ότι η κ. Ισμιρνόγλου είναι η κατάλληλη γι΄ αυτή τη θέση. «Ρasaji»: Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου (στη στοά). Τηλ. 6937.000099