Ταινίες και τηλεοπτικές σειρές απευθείας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας προσφέρουν πλέον τα μεγάλα στούντιο μέσα από ιστοσελίδες όπως το Cinemanow και το αμερικανικό iΤunes, ενώ σύντομα θα προστεθούν το Αmazon και το Walmart. Μέσα στον νέο χρόνο μάλιστα, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές θα αρχίσουν να πωλούνται και στο ευρωπαϊκό iΤunes.

Τα στούντιο και τα τηλεοπτικά κανάλια που παράγουν ταινίες και σειρές πειραματίζονται εδώ και καιρό με τη διανομή των προγραμμάτων τους μέσω του Ίντερνετ θέλοντας να εκμεταλλευτούν την εξάπλωση των γρήγορων συνδέσεων στα νοικοκυριά. Κάποιοι προσφέρουν το πρόγραμμά τους δωρεάν, αλλά ο θεατής μπορεί μόνο να το παρακολουθήσει on-line και όχι να το αντιγράψει στον υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποφύγει τις διαφημίσεις. Αυτό το μοντέλο ακολουθεί το site του ΑΒC. Η νέα τάση όμως, είναι η διάθεση των ταινιών και των τηλεοπτικών επεισοδίων για κατέβασμα στον σκληρό δίσκο, κάτι που προτιμούν οι περισσότεροι χρήστες. Η αγορά τους κοστίζει από ενάμισι ευρώ το επεισόδιο μέχρι 15 ευρώ μία ταινία νέας κυκλοφορίας. Σημαντικό βήμα προόδου, που άνοιξε την αγορά, είναι η δυνατότητα αντιγραφής των ταινιών σε DVD. Μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτό ήταν αδύνατο. Πρώτο το ηλεκτρονικό κατάστημα Cinemanow χρησιμοποίησε αυτή την υπηρεσία έπειτα από πολύμηνες πετυχημένες δοκιμές. Σε μερικές περιπτώσεις οι παραγωγοί έχουν θέσει κάποιους περιορισμούς, όπως ότι το DVD μπορεί να παίξει μόνο στον υπολογιστή

LΙΝΚS

● http://www. itunes. com ● http://www. cinemanow. com ● http://www. movielink. com ● http://www. amazon. com ● http://video. aol. com

που κατέβασε την ταινία.

Τ ο Cinemanow και η Αmerica Οn Line (όπως και το Μovielink, το οποίο όμως είναι προσβάσιμο μόνο από την Αμερική) πωλούν ταινίες σε συμφωνία με τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ. Η συλλογή του δεν είναι ακόμα ικανοποιητική για τα γούστα ενός φανατικού σινεφίλ, αλλά ο αριθμός των ταινιών αυξάνεται καθημερινά έχοντας φτάσει ήδη τις 4.000.

Νέες υπηρεσίες με ταινίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες το Αmazon, το Walmart και η Sony καθώς και το ΒitΤorrent, μέχρι πρόσφατα δίκτυο παράνομης διανομής ταινιών. Όλοι συζητούν ή έχουν ήδη συμφωνήσει με τα μεγάλα στούντιο για τη διάθεση των προϊόντων τους.


Πώς θα τις κατεβάσετε

1 Γ ια να κατέβει ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς στον υπολογιστή χρειάζεται περίπου μισή ώρα με μία σύνδεση DSL, μία ταινία γύρω στις τρεις ώρες ή αν θέλετε πολύ υψηλή ποιότητα πρέπει να δεσμεύσετε το κομπιούτερ ολόκληρο το βράδυ.

2Το πιο φιλικό προς τον χρήστη κατάστημα είναι το iΤunes, το κατάστημα της Αpple, που ξεκίνησε με μουσική αλλά εδώ και μερικούς μήνες πουλάει ταινίες, βιντεοκλίπ και τηλεοπτικές σειρές. Οι πωλήσεις των σειρών και των ταινιών έχουν ξεπεράσει τα 35.000.000 με ρυθμούς 1 .000.000 την εβδομάδα.

3 Τα βίντεο προβάλλονται στον υπολογιστή, όπως ένα DVD ή στην οθόνη 2,5 ιντσών του video iΡ od. Μέσω του iΡod, μπορούν να προβληθούν και στην τηλεοπτική οθόνη, αρκεί να τα συνδέσετε με ένα καλώδιο κόστους 25 ευρώ.

4 Προς το παρόν η αγορά βίντεο δεν είναι ακόμη δυνατή στο ελληνικό iΤunes αλλά μόνο στο αμερικανικό ή το βρετανικό αν και αυτό θα αλλάξει μέσα στο 2007. Ο μόνος τρόπος να ανοίξετε λογαριασμό εκεί είναι η χρήση πιστωτικής κάρτας από αμερικανική ή βρετανική τράπεζα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από