«Καθημερινά φεύγω από το σπίτι στις 7.30 το πρωί για τη δουλειά μου και

γυρνάω στις 9-10 το βράδυ. Μόλις που προλαβαίνω να κάνω ένα μπάνιο και να

κοιμηθώ. Δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα άλλο στο σπίτι. Το έχω δηλαδή σαν

ξενοδοχείο…».

Το σπίτι του ξενοδοχείο έκανε και ο φαρμακοποιός Χάρης Λήτος

Ο 37χρονος φαρμακοποιός, κ. Χάρης Λήτος, είναι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες

που, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων εκτός

σπιτιού, μένουν ελάχιστες ώρες στο σπίτι τους. Ουσιαστικά δηλαδή το

χρησιμοποιούν απλώς για να… κοιμούνται· όπως θα έκαναν και με ένα

ξενοδοχείο!

«Όποιος δει το σπίτι μου, θα καταλάβει γιατί θυμίζει ξενοδοχείο», λέει ο κ.

Λήτος. Για δουλειές του σπιτιού ούτε λόγος. «Δεν έχω χρόνο. Έτσι, μία φορά την

εβδομάδα έρχεται μια γυναίκα και κάνει τις απαραίτητες καθαριότητες». Όσο για

μαγειρευτό φαγητό, «είναι ζήτημα αν μαγειρεύω μία φορά την εβδομάδα…».


Ούτε για απλές χαρές

Συμπληρώνει μάλιστα πως εάν είχε περισσότερο χρόνο, σίγουρα θα ήθελε να

ασχοληθεί με περισσότερα πράγματα στο σπίτι που ενοικιάζει.

Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας είναι μία από τις κύριες αιτίες για τον λιγοστό

χρόνο που απομένει στους Έλληνες προκειμένου να χαρούν το σπίτι τους. Όπως

δείχνει άλλωστε πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο

απ’ ό,τι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, με 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και 1.800

ώρες τον χρόνο.

Επιπλέον, ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στην Ελλάδα, (δηλαδή το 20% του

εργατικού δυναμικού ηλικίας 30 ώς 55 ετών) έχει δεύτερη δουλειά, όπως

προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. H ίδια έρευνα μάλιστα

δείχνει ότι οι κατώτατες αποδοχές στην Ελλάδα ισοδυναμούν με το 50% του

αντίστοιχου κατώτατου μισθού στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της E.E.

Όπως λέει στα «NEA» ο κοινωνιολόγος κ. Μπάμπης Στέρτσος, «η συνεχής μείωση του

εισοδήματος των Ελλήνων και οι δύο και τρεις δουλειές που – συνεπώς – κάνουν

αρκετοί για να καλύψουν τα έξοδα ή τα δάνεια τραπεζών είναι ένας από τους

κύριους λόγους για τον λιγοστό χρόνο που τους απομένει για το σπίτι».

Το γεγονός ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια διαθέτουν όλο και λιγότερο χρόνο

για το σπίτι τους, αποδεικνύεται και από τα ποσά που ξοδεύουν για τυποποιημένα

γεύματα. Κι αυτό διότι δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν στο σπίτι. Την

τελευταία πενταετία τα ποσά που ξόδεψαν για πίτσες, κατεψυγμένα φαγητά ή

ημιμαγειρεμένα παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία: το 2000 ξόδεψαν 100

εκατομμύρια ευρώ, το 2001 124,3 εκατομμύρια, το 2002 164,5 εκατομμύρια, το

2003 183,5 εκατομμύρια, ενώ το 2004 εκτιμάται ότι το ποσό έφτασε τα 201,8

εκατομμύρια ευρώ.

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο

H ΕΛΛΕΙΨΗ ελεύθερου χρόνου που μετατρέπει τα σπίτια σε… ξενοδοχεία

πάντως είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Πρόσφατη έρευνα στη M. Βρετανία έδειξε

ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε παραγγέλλουν ή αγοράζουν φαγητό απ’ έξω.

Το ένα τρίτο από τους ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν τόσο λίγο χρόνο στη διάθεσή

τους, που δεν προλαβαίνουν να διακοσμήσουν ή να επιπλώσουν το σπίτι τους.

Επιπλέον, 10% εξ αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα σπανίως κάνουν εβδομαδιαία

ψώνια, ενώ 15% δεν έχουν κατοικίδιο στο σπίτι επειδή βρίσκονται ελάχιστες ώρες

εκεί για να το φροντίζουν.