«Εδώ αυτή η περιοχή ήταν κατάφυτη, καταπράσινη, γεμάτη πεύκα, γι’ αυτό έχει

ονομασθεί Τούφα», μας εξηγεί ο Δημήτρης Κοζαδίνος, παλιά δόξα του ελληνικού

ποδοσφαίρου. Ένας άσος του Παναθηναϊκού και της Παναχαϊκής που ξεκίνησε από

την Α.Ε. Χαλανδρίου, μία ομάδα που διέπρεψε από το 1952 έως το 1962 στο

πρωτάθλημα Α’ και Α2 κατηγορίας Αθηνών.

Ήρεμος, νηφάλιος και ευγενικός, ο Δημήτρης Κοζαδίνος κερνάει τη συντροφιά μας

κοκκινέλι από τη Μεσσηνία, σ’ ένα γωνιακό τραπέζι, στην οικογενειακή ταβέρνα

Αθανασοπούλου τα «Πιατο… καμώματα», στην οδό Ιωαννίνων, στην Τούφα

Χαλανδρίου. Η κυρία Γιώτα και η κόρη της Έφη σερβίρουν στους πελάτες τις

σπεσιαλιτέ που ετοιμάζουν από νωρίς το πρωί, σε συνεργασία με τη Σοφία, στην

κουζίνα.

Ο χώρος που στεγάζει τη λαϊκή ταβέρνα «Πιατο… καμώματα» στο Χαλάνδρι είναι

ένα παλιό καφενείο που λειτουργούσε εκεί από το 1954.

Τα τελευταία έξι χρόνια το καφενεδάκι το είχε ο Γιάννης Αθανασόπουλος.

Ο Δημήτρης Κοζαδίνος, γέννημα – θρέμμα της Τούφας, έπαιζε ποδόσφαιρο στη

γειτονιά όπου βρίσκεται σήμερα η ταβέρνα, στις αλάνες της περιοχής και από

εκεί έπαιξε σε ηλικία 15 ετών στην Α.Ε. Χαλανδρίου. Τώρα, με τους παλιούς

φίλους και συμπαίκτες του αναπολεί τα παλιά, τα περασμένα και μιλάει για το

ποδόσφαιρο που ήταν ένα από τα ιδανικά της νεολαίας του 1950-1960.

Ο χώρος που στεγάζει τα «Πιατο… καμώματα» είναι συμπαθητικός, με απλό

διάκοσμο. Ξεχωρίζουν τα όμορφα πάνινα κίτρινα τραπεζομάντιλα, αλλά και οι

πλεκτές κουρτίνες που δίνουν μια διαφορετική αισθητική στην ταβέρνα. Βασικό

συστατικό στοιχείο που διαπιστώνει κανείς είναι η καθαριότητα που κυριαρχεί σε

όλους τους χώρους του μαγαζιού. Όμως το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι τα νόστιμα

φαγητά που γίνονται από αγνά υλικά, όπως μας έδειξε η κυρία Γιώτα

Αθανασοπούλου που τα ετοιμάζει με τελετουργία μαζί με την κυρία Σοφία.

Μπορείτε ν’ αρχίσετε με χορταστικές σαλάτες (πιατο… καμώματα, χωριάτικη,

χόρτα, μαρούλι, λάχανο), φέτα κατσικίσια και γραβιέρα και χοιρινό παστό

(«καγιανάς») σε μικρό πιάτο και της «παρέας». Υπάρχει μεγάλη ποικιλία

ορεκτικών, για τα οποία σας εξηγούν με λεπτομέρειες η κυρία Γιώτα ή η Έφη.

Πολύ καλό το πλιγούρι και νόστιμα τα λουκάνικα, τα κεφτεδάκια, το σπανάκι

ογκρατέν, το τυρί σαγανάκι, οι σουπιές με σέλινο, τα καλαμαράκια κρασάτα.

Πλούσια και νόστιμα τα κύρια πιάτα: κόκορας με χοντρό μακαρόνι ή χυλοπίτες και

τριμμένη μυζήθρα. Χοιρινό σοφρίτο, μοσχάρι στιφάδο, χοιρινό σέλινο και ραγού,

κουνέλι ριγανάτο και στιφάδο, γεμιστά, παστίτσιο, μπακαλιάρος σκορδαλιά, γίδα

βραστή, κρεατόπιτα. Τα μαγειρευτά υπάρχουν εναλλάξ μεσημέρι – βράδυ. Επιδόρπιο

φρούτα και σπιτικά γλυκά.

* Λαϊκή ταβέρνα: «ΠΙΑΤΟ… καμώματα». Ιωαννίνων 12, Χαλάνδρι (Τούφα),

πάροδος Λ. Πεντέλης. Τηλ. 010-6893.633. Ανοιχτό μεσημέρι – βράδυ κάθε μέρα,

εκτός Δευτέρας.