ΓΝΩΜΗ

Οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2018 08:00 |

Μένει κανείς άναυδος κάθε φορά που αποκαλύπτεται το ελληνικό έλλειμμα μνήμης και κρίσης. Τα γεγονότα στα Ιμια κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να αφήσουν έκπληκτη την Ελλάδα: ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τα έχει προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από τα τέλη του φθινοπώρου 2016, όταν προέβη σε μπαράζ δηλώσεων σκληρής, συστηματικής και καθολικής αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, κάτι που επανέλαβε και στην Αθήνα. Για πλάκα; Στην Ελλάδα επικράτησε η άποψη ότι η αμφισβήτηση αυτή έχει στόχο το εσωτερικό του ακροατήριο. Μπορεί, αλλά τριτογενώς, ουδεμία σχέση έχει με το κεντρικό πρόβλημα. Η ουσία είναι ότι η αναθεωρητική Τουρκία θέλει και αισθάνεται πλέον ισχυρή να επιβάλει νέα σύνορα.
Οι Τούρκοι θέλουν πόλεμο. Το φωνάζουν καιρό τώρα οι ίδιοι ανοιχτά και επίσημα: το έκανε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προ ημερών στο Αιγαίο χωρίς περιστροφές, το είπε με το όνομά του ρητά και ξεκάθαρα. Το κάνουν συστηματικά οι αρμόδιοι υπουργοί, το κάνει ακόμα περισσότερο η ηγεσία της αντιπολίτευσης στην Αγκυρα. Και, πάνω απ' όλα, το πιστοποιεί πλήρως η πραγματικότητα: τα εξοπλιστικά τους προγράμματα με έμφαση στην οικοδόμηση ισχυρότατου στόλου - για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία υπερτερούν ήδη σήμερα της Ελλάδας σε ναυτικές δυνάμεις - η αποφασιστικότητά τους που απεδείχθη δεδομένη ακόμα και έναντι των ΗΠΑ στη Συρία, η στάση τους στην κυπριακή ΑΟΖ όπου πρακτικά έχουν ήδη επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στο ιταλικό γεωτρύπανο, η μετατόπιση και αναθέρμανση των εντάσεων, όσο ποτέ, στα Ιμια και στη συνέχεια στο κρίσιμο Καστελλόριζο, η ρητορική Ερντογάν στη Θράκη. Κι όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς κάνουμε συστηματικά πως δεν ακούμε και δεν βλέπουμε. Οποιος μιλά για αυτά είναι δήθεν "ακραίος εθνικιστής", ενώ η επίσημη Ελλάδα περιμένει ως μάννα εξ ουρανού μια "συμπαράσταση" από την ΕΕ, η οποία, όμως, ξεκίνησε σε επίπεδο twitter του προέδρου Τουσκ και το πολύ πολύ να φτάσει και στο facebook - γιατί παραπέρα δεν πρόκειται να πάει, τουλάχιστον στον κρίσιμο χρόνο.

Ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού πρέπει να εκληφθεί από την Ελλάδα ως το τελευταίο στάδιο "προειδοποίησης" του ξεσπάσματος μιας πραγματικά σοβαρής επιθετικής στρατιωτικής ενέργειας της Τουρκίας. Οι επιτελείς στην Αθήνα το γνωρίζουν αυτό καλά και δεν έχουν αμφιβολίες για το πού θα πάνε τα πράγματα. Πρέπει όμως να το καταλάβουν και οι πολιτικοί επικεφαλής και να σταματήσουν επιτέλους να παίζουν αυτό το βολικό για τους ίδιους κρυφτό με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί σύντομα πλέον μπροστά σε στιγμές μεγάλων, οριακών αποφάσεων. Το να κάνει ότι δεν το βλέπει δεν αποτελεί λύση, όπως δεν αποτελεί και το να κρυφτεί πίσω από τις όποιες μυστικές "συμφωνίες" της νύχτας των Ιμίων ή της Μαδρίτης. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Η απόπειρα επιβολής στρατιωτικών τετελεσμένων είναι πλέον δεδομένη. Και το ερώτημα είναι ένα: θα τα δεχθεί ή θα τα αποκρούσει; Και πώς; Ολα τα άλλα είναι απλώς τραγικές αυταπάτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
15
Johann
20/02/2018 21:15
Αντί 24 μηνών η θητεία μειώθηκε στους 9.Εμείς (1963-1965) αισθανόμαστε αγύμναστοι μέχρι τέλους του πρώτου 12μήνου.Οι υπηρετούντες στα σύνορα αριθμούνται το 1/2 των υπηρετούντων στα μετόπισθεν .60000 οι ανυπότακτοι (Αρσένης ΥΠΕΘΑ έγραψε).Ζητήθηκε οι κληρωτοί να στρατεύωνται προ των σπουδών τους στα 18 τους."Δεν μπορούμε να έχωμε απέναντί μας τον κόσμο(= ψηφοφόρους-Μεϊμαράκης στην ΤV) " Η Ελλάς δεν έχει θαλάσσια σύνορα"( ο κεκράχτης του Οδηγητή) Γίνεται προβολή των Ειδικών μας Δυνάμεων,αλλά αγνοούμε το ηθικό των υπηρετούντων και υπηρετησάντων νυν εφέδρων.Βιαστικά δεν γίνονται εξοπλισμοί. Η απαξίωση του πολιτικού κόσμου,το 47% της Αποχής,η οργή από τις φοροεπιδρομές,σπρώχνουν τον εν γηράνσει λαό μας σε εθνική απώλεια.20-2-2018
vardas
20/02/2018 04:28
Συμφωνώ απόλυτα με τον συγγραφέα του άρθρου . Η τουρκική επιχείρηση εμβολισμού κατά της ελληνικής ακταιωρού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί " Πράξη Πολέμου" . Καμμία άλλη εξήγηση ή ερμηνεία δεν είναι υπέρτερη ! Σημειώσατε μήπως ότι η "ΓΑΥΔΟΣ" δεν ήταν εν κινήσει όταν προσεβλήθη από την τουρκική βαριά εξοπλισμένη ακταιωρό ; Αν όχι δείτε το video που εδημοσιεύθη χθές και υπάρχει σε πολλά sites. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα , αλλά δυστυχώς, δεν είναι . Υστερεί σημαντικά τόσο στην θάλασσα , όσο και στον αέρα. Οι 13 φρεγάτες μας έχουν μέση ηλικία μεγαλύτερη από 35 χρόνια και τα υποβρύχιά μας δεν έχουν σύγχρονες τορπίλλες. Στον αέρα , η τουρκική υπεροπλία θα είναι σε μερικούς μήνες συντριπτική μετά την παραλαβή των πρώτων νέων μαχητικών F-35 , τα οποία δεν θα μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα τα δικά μας F-16 αλλά ούτε η ελληνική επίγεια αεράμυνα ! Η δυσμενής αυτή συγκυρία οφείλεται στον δραστικό περιορισμό των αμυντικών δαπανών , ελέω των επαχθών μνημονίων αλλά και της γενικώτερης ελληνικής αντίληψης περί εφησυχασμού και της δήθεν ανώτερης τεχνικής και επιχειρησιακής κατάρτισης του ελληνικού έμψυχου δυναμικού έναντι του τουρκικού ..! Μιχάλης Σ. Βάρδας , Αθήνα.
Χε,χε..
19/02/2018 23:13
Φίλτατοι συσχολιασταί, αντίς να αναλωνόμεθα εις το σχολιασμόν εδώ μέσα, και προκειμένου να ενδυναμώσομεν την άμυναν της χώρας, δεν χτυπάμε καμιά ξεγυρισμένη μερίδα φασουλάδα καλού-κακού;
Συνταξιούχος
18/02/2018 23:53
Ξοδεύουμε ετησίως $500 κατά κεφαλή για την άμυνά μας και οι Τούρκοι μόνο $100. Και σας ρωτώ ποιός είναι ισχυρότερος; Αν θέλουν πραγματικά οι Τούρκοι -δηλαδή η συμμορία του Ερντογάν- να δοκιμάσουν το πορτοφόλι τους δεν έχει παρά να το πράξουν. Ό,τι έπαθε ο Σαντάμ θα πάθει και αυτός, και το γνωρίζει πολύ καλά το τυχοδιωκτικό τέλος της συμμορίας του. Ο Ελληνικός λαός δεν έχει καμία έχθρα προς τον Τουρκικό λαό.
Ζαφείρης Μπατάιγ
19/02/2018 23:16
Όχι μόνο συμφωνώ αλλά πραγματικά είναι καιρός να μπει ένα τέλος σε ούλη αυτή την ηττοπάθεια. Επιπλέον ο ελληνικός λαός, μην ξεχνάμε, διαθέτει και το υπερόπλο της φασουλάδας δια να αντιμετωπίσει τα 90 εκατομμύρια οθωμανών.
Ελα;
18/02/2018 18:59
Από την στιγμή που δεν μπορώ να είμαι ιδιοκτήτης γης αλλά μόνο ενοικιαστής δεν δίνω δεκάρα για το "οικόπεδο". Καλό σκότωμα ήρωες.
Ο Μπράουν και οι οθωμανοί
20/02/2018 00:47
Όχι μόνο προσυπογράφω αυτούσιο, ουχί μόνον συμφωνάω κι επαυξάνω αλλά επίτρεψέ μου κιόλας, φίλτατε συσχολιαστά να το υπάγω το θέμα ακόμη παραπέρα. Δίχως διάθεση να μιμηθώ την εισαγωγή του κερίου Γιώργου Μαντέλα εις το άρθρο του "Ο Ρέμπραντ και οι αλκοολικοί" (βέβαια το πού κολλάει ο Ρέμπραντ τυγχάνει αλλουνού παπά βαγγέλιο, πιθανόν ο κύριος Μαντέλας επεθύμησε απλά να κάμει παράταιρη επίδειξις γνώσεων) θα πώ ότι όπως επεσήμανε κι ο Τζέημς Μπράουν, αμερικανιστί: "ιτ'ς α μαν'ς γουόρλντ". Υποθέτω ανθίζεσαι τί θέλω να εννοήξω. Τουτέστιν περί του ανταγωνισμού μεταξύ των αρσενικών της αγέλης ο λόγος περί του ποίος θα έχει τη μερίς του λέοντος επί των θηλέων. Με πιάνεις;;; Επομένως τυγχάνει καθαρός παραλογισμός, θα προσθέσω εγώ (Kalaountris writing), αφ' ης στιγμής τυγχάνω αδιάφορος στα θήλεα να υπάγω δια να με φάνε λάχανο οι οθωμανοί (ή όποιοι άλλοι) προκειμένου να "υπερασπιστώ" κάτι εις το οποίο δεν έχω πρόσβασις και το χαίρονται άλλοι. Νομίζω;;;
Άγις Στίνας
19/02/2018 23:20
Χτύπησες κι εσύ Ι5 ψυχώ όπως ο Ζαφείρης Καλαούντρης, φίλτατέ μου συσχολιαστή;
Συνταξιούχος
18/02/2018 23:36
Σοφά λόγια... αλλά αν φύγεις από το Ελληνικό ενοικιαζόμενο οικόπεδο αναγκαστικά θα πας σε ξένο ενοικιαζόμενο οικόπεδο... Κάτι να πούμε σαν Αφγανός στην Ελλάδα...
Πανος
18/02/2018 09:17
Πρέπει επειγόντως η χώρα να αρχίσει ένα εξοπλιστικό προγραμμα για να ισορροπήσει τη κατάσταση. Μέγα λάθος της κυβέρνησης το ότι σκόρπισε 1 δις σε (ταχα) κοινωνικό μέρισμα, μέρος του οποίου πήγε και στις τσέπες Πακιστανών και παντως είδους κατατρεγμένων. Με 1 δις θα μπορούσε η χώρα να παραγγείλει 20-25 F35 η αλλα αντίστοιχα αεροπλάνα αντί να αφήνει τη Τουρκία με ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Και στη θάλασσα αλλα και στον αέρα έχουν πλεον μεγάλο πλεονέκτημα. Θα κανουν πόλεμο, οπως λέει και το άρθρο. Δε πρόκειται να κανουν μακροχρόνιο πόλεμο γιατι δε μπορούν και δε τους συμφέρει. Δεν είμαστε αμελητέα δύναμη αλλα μπορούν να μας ταπεινώσουν με ένα σχετικά μικρής διαρκείας σύρραξη που θα δημιουργήσει τετελεσμένα στρατιωτικά δεδομένα και μετά τρέχα γύρευε, οπως εγινε και στη Κύπρο.
Rm4g3dD0v
19/02/2018 15:48
μου γινατε ολοι ξαφνικα ειδημονες με τα f35. καλυτερα να μασας παρα να μιλας. 
Μασημενος
20/02/2018 09:26
Επικοδομητικο και ευεξαπτο σε βλέπω. Μηπως είσαι ειδήμονας σε χόρτο και προτείνεις μάσημα? Άντε στο στάβλο σου να ηρεμήσεις λιγάκι
ΚΠ
18/02/2018 15:40
To 1 δις σε (ταχα) κοινωνικό μέρισμα, τούς φέρνει (ή αυτό πιστεύουν) ψήφους. Οι εξοπλισμοί όχι. Και αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, όχι μονάχα την παρούσα, αλλά όλες τις μεταπολιτευτικές, είναι οι ψήφοι, για να νέμονται την εξουσία όσο θα υπάρχει ακόμη Ελλάδα.
Α. Ανδριανοπουλος
17/02/2018 21:00
Ναι αλλα πως θα το "αποκρουσει" χωρις πολεμο; Ειμαστε ετοιμοι για κατι τετοιο; Και για τις οποιες συνεπειες βεβαια; Η θα ψαχνουμε, ως συνηθως, μετα για εξιλαστηρια θυματα; Α. Ανδριανοπουλος
frenkos
18/02/2018 00:10
θα πρέπει.. όσο και αν δεν το θέλουμε, όσο και αν δεν μας αρέσει, όσο και αν δεν μας συμφέρει. ΝΑ είμαστε έτοιμοι..ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ..!!