Οι επιστήμονες συμφωνούν σήμερα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια «δεν έχουν καμία διαφορά» από τα άλλα, όπως προκύπτει από ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας.

Η μελέτη, μια μετα-ανάλυση 19.000 μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 1977 έως το 2013, έρχεται λίγες μέρες πριν από την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του γκέι γάμου -ένα θέμα που ακόμα διχάζει τις αμερικανικές πολιτείες.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Social Science Research, επιχειρεί να παραθέσει τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία στη νομική διαμάχη.

Η θέση ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γκέι γονείς δεν υστερούν σε τίποτα «έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας [των επιστημόνων]» δήλωσε στο Reuters ο Ράιαν Λάιτ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον.

«Η νομιμοποίηση προς το συμφέρον των παιδιών»

Εκθεση του Αμερικανικού Συλλόγου Παιδιατρικής το 2013 αναφέρει ότι η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών, αφού η ανατροφή από ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση και την κοινωνικοποίηση.

Οπως ανέφερε ο Λάιτ, η νέα ανάλυση εντόπισε διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων τη δεκαετία του 1980, οι οποίες όμως υποχώρησαν τη δεκαετία του 1990. Μέχρι το 2000, η επιστημονική κοινότητα είχε καταλήξει στην άποψη ότι η ανατροφή από ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει ψυχολογικές, συμπεριφορικές ή εκπαιδευτικές επιπτώσεις στα παιδιά.

Ο Λάιτ, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη μαζί με τον Τζίμι Ανταμς του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η «λεπτομερέστερη ανάλυση του είδους της».

Ο ίδιος θεωρεί απίθανο να επηρεάσει η μελέτη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν και ελπίζει ότι τα ευρήματα θα καθοδηγήσουν μελλοντικές υποθέσεις.

«Ελπίζω ότι ο γκέι γάμος θα κερδίσει την αποδοχή των δικαστηρίων και του κοινού γενικά» είπε.