Κρίσιμο τριήμερο ξημερώνει για την Κεντροαριστερά: σε ξεκαθάρισμα των σχέσεων των κομμάτων τους και τη δημιουργία του τρίτου πόλου θα προχωρήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης την ώρα που κορυφώνεται η κόντρα ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ για το ποιος νομιμοποιείται να έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από την πλευρά τους οι 58 ετοιμάζονται για την κεντρική εκδήλωσή τους τη Δευτέρα στην Κηφισιά, στην οποία θα μιλήσουν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα επιδιώξει επαφές και με τους επικεφαλής των 58 θεωρώντας ότι στην πορεία προς τη συμπόρευση για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα πρέπει να διασαφηνιστούν ορισμένα καυτά και ιδιαίτερα λεπτά ζητήματα που, όπως φάνηκε στη διάρκεια της εβδομάδας, δηλητηριάζουν το κλίμα της συνεργασίας των δύο χώρων: από τον τίτλο του ευρωψηφοδελτίου και τον τρόπο εκλογής των υποψηφίων μέχρι το ποια πρόσωπα θα καλύψουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα διαμηνύσει στο εσωτερικό του κόμματός του ότι η υπόθεση της Κεντροαριστεράς θα προχωρήσει είτε αντιδρούν κάποιοι είτε όχι και θα τονίσει στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ότι οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτή είναι πρόσφατες και θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Παράλληλα όμως θα καθησυχάσει τα στελέχη που διατυπώνουν την αγωνία πως το κόμμα τους θα πνιγεί από τα κλαδιά της Ελιάς και θα επαναλάβει πως «το ΠαΣοΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται ούτε εκπροσωπείται από άλλους».

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ. Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση διαπιστώνοντας πως ορισμένοι από τους 58 –ίσως και άθελά τους –τροφοδοτούν τα σενάρια εκείνα που εμφανίζουν το ΠαΣοΚ πρόθυμο να διαλυθεί ή να αλλάξει όνομα και σύμβολα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Κι αυτό διότι τα σενάρια αυτά ενθαρρύνουν την εσωκομματική αντιπολίτευση να ενισχύει την επιχειρηματολογία της που δεν είναι άλλη από την άποψη πως το ΠαΣοΚ έχει παραδοθεί στα χέρια ορισμένων πανεπιστημιακών και οδηγείται με τη θέλησή του στην κατάργησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση των 75 ακονίζει τα μαχαίρια της και θα συζητήσει για τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις σε σύσκεψη μεταξύ των βασικών της στελεχών (Καρχιμάκης, Οικονόμου, Νιώτης, Διαμαντίδης). Επίσης, με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις σχέσεις με τους 58 και οι συμμετέχοντες στην ομάδα των 11 (Σαχινίδης, Μωραΐτης, Πεταλωτής, Ντόλιος, Καραθανάση κ.λπ.) τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια». Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και πιο επίσημη αντίδραση στα τεκταινόμενα γύρω από την Κεντροαριστερά από την ομάδα των λεγόμενων υφυπουργών (11).

Βαθιά ενόχληση έχει προκαλέσει στο ΠαΣοΚ η επιχειρούμενη, όπως λένε, προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να καταδείξει ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές θα έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μάλιστα το θέμα αυτό πέραν της αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων προκάλεσε ακόμη και την έκρηξη του Βαγγέλη Βενιζέλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δεκαήμερου ταξιδιού του στο εξωτερικό.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πέτρα του σκανδάλου για την αναζωπύρωση της κόντρας ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ, μιας κόντρας που βρισκόταν σε ύφεση τους τελευταίους μήνες, ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Φώτης Κουβέλης με τον κ. Σβόμποντα το πρωί της Πέμπτης σχημάτισε την εντύπωση ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ευλογεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν θα κατεβάσουν χωριστά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές. Ομως προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία θεωρεί ότι το ΠαΣοΚ είναι ο μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος του ΕΣΚ στη χώρα, επομένως κανείς άλλος, κι εν προκειμένω η ΔΗΜΑΡ, δεν δικαιούται να ομιλεί εξ ονόματος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διαμαρτυρήθηκε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει… αντιαισθητικό, θυμίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ εκλήθη επανειλημμένως σε διάλογο για συνεργασία, την αρνήθηκε και τώρα επιδιώκει να δείξει ότι έχει ανοίξει διαδρομές με το ΕΣΚ. «Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος του ΠαΣοΚ, άρα και εις βάρος του ΕΣΚ» είπε με νόημα, ενώ επικαλούμενος τον κ. Σβόμποντα τόνισε ότι «προφανώς δεν είπε σε κανέναν (ο Σβόμποντα) ότι θα υπάρχει πολλαπλότητα συμπεριφορών».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας έκανε λόγο για εκνευρισμό του προέδρου του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ –θέλει, δεν θέλει το ΠαΣοΚ –είναι δύναμη της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που εντάσσεται ουσιαστικά στον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο».

Επίσης ο Θόδωρος Μαργαρίτης κάλεσε τον κ. Βενιζέλο «με μεγαλύτερη νηφαλιότητα να αντιμετωπίζει την υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς».

«Δεν διαλύεται το κόμμα»

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα διαμηνύσει στο εσωτερικό του κόμματός του ότι η υπόθεση της Κεντροαριστεράς θα προχωρήσει είτε αντιδρούν κάποιοι είτε όχι, αλλά παράλληλα θα τονίσει πως δεν τίθεται θέμα διάλυσηςτου κόμματος