Σκληρή κόντρα, με φόντο την αυριανή ψηφοφορία για την παραπομπή του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο ξέσπασε σήμερα ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι , κατά την αυριανή ψηφοφορία κρίνεται η πολιτική ζωή της χώρας, «αξιολογείται και κρίνεται από τον ελληνικό λαό η λειτουργία των θεσμών μας, η βούληση του πολιτικού κόσμου να δώσει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές και αντιλήψεις στη διακυβέρνηση της χώρας».

Στο ίδιο κείμενο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης ζητά από τον κ.Καραμανλή να να παραπέμψει την υπόθεση, αλλά και όλες τις άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο, στη Δικαιοσύνη, μετά από τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ τον καλεί να αφήσει τους βουλευτές της ΝΔ να λειτουργήσουν πραγματικά κατά συνείδηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής δήλωσε σήμερα ότι «Το ΠΑΣΟΚ φοβάται να αρθρώσει υπεύθυνο λόγο, δεν ασχολείται με τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και προβάλλει συνεχώς ένα μονότονο «όχι» στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος»..

Προσέθεσε επίσης ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για ολόκληρη τη χώρα … οι ευθύνες όλων είναι μεγάλες», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ανάμεσα στο εθνικό χρέος και το πολιτικό κόστος. Πάνω από όλα η πατρίδα και το συλλογικό συμφέρον».

Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου ότι σκόπιμα ή απερίσκεπτα δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και -όπως είπε- όποτε επιστρέφει μοιράζει πακέτα δισεκατομμυρίων, αλλά κρατά μυστικό που θα βρεθούν οι πόροι.

Στο εξωτερικό, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπονομεύει τα συμφέροντα της πατρίδας μας και έκανε λόγο για λαϊκισμό και ανευθυνότητα εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

«Ακούσαμε την επανάληψη του γνωστού ρεφρέν που ακούμε πια μονότονα τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο, επισημαίνοντας ότι η προεκλογική περιοδεία του κ. Καραμανλή στην Αργολίδα επιβεβαιώνει τη αδυναμία του να χειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

«Η πολιτική του πηγαίνει την Ελλάδα πίσω και αυτό είναι προφανές σε όλους. Πηγαίνει τη χώρα μας πίσω στα θέματα οικονομίας, κοινωνικής πολιτικής, τα ζητήματα θεσμών, διαφάνειας και δημοκρατίας , τα εθνικά μας θέματα. Πάνω από όλα ο πολίτης σήμερα αισθάνεται πως δεν ζει σε ένα ευνοούμενο κράτος, ένα κράτος που προωθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε πως «Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, το τελευταίο καταφύγιο του κ. Καραμανλή ήταν πάλι σήμερα η κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του. Ακούσαμε την επανάληψη του γνωστού ρεφρέν που ακούμε πια μονότονα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πολίτες όμως πλέον οργίζονται, όταν ακούνε τον πρωθυπουργό της χώρας, να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, αντί να αντιμετωπίζει τα δικά τους προβλήματα. Γι αυτό έχουν γυρίζει την πλάτη στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του».

Το πλήρες κείμενο του άρθρου

Το πλήρες κείμενο του άρθρου-επιστολής του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Καλείται αύριο το Ελληνικό Κοινοβούλιο να κρίνει και να πάρει θέση.

Να κρίνει μια από τις πολλές πρόσφατες υποθέσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς για τις οποίες κατηγορούνται και πολιτικά πρόσωπα.

Μαζί κρίνεται και η πολιτική ζωή της χώρας. Αξιολογείται και κρίνεται από τον Ελληνικό λαό η λειτουργία των θεσμών μας. Αξιολογείται και κρίνεται η βούληση του πολιτικού κόσμου να δώσει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές και αντιλήψεις στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αύριο βράδυ, στην ψηφοφορία της Βουλής, δεν κρίνεται μόνο η αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης μιας υπόθεσης που αφορά σε έναν πρώην υπουργό.

Κρίνεται η βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, από όπου και εάν προέρχεται.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί καθήκον μας.

Διότι η διαφθορά, μαζί με την πελατειακή αντίληψη άσκησης εξουσίας, γιγαντώνει τη σπατάλη του κράτους, τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Μόνοι ευνοημένοι είναι οι ισχυροί, οι «ημέτεροι» και η παρασιτική οικονομία.

Καλλιεργεί την ανομία, δηλαδή υπονομεύει κάθε έννοια δικαίου και εδραιώνει την πεποίθηση ότι στη χώρα μας κυριαρχεί μόνο το δίκιο του ισχυρού.

Για τον πολίτη η διαφθορά σημαίνει ότι υπονομεύονται τα βασικά του δικαιώματα, κάνοντας τα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της σωστής συγκοινωνίας, της εργασίας, της ανάπτυξης, της ποιότητας ζωής, αντικείμενο συναλλαγής, αγαθά δυσπρόσιτα ή ακριβότερα και χαμηλής ποιότητας.

Γίνονται τα αγαθά αυτά προνόμια για τους λίγους.

Η διαφθορά ενισχύει την κοινωνική ανισότητα, την κοινωνική αδικία, ενώ παραμερίζει στην πράξη κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Η εκτεταμένη αίσθηση και εικόνα διαφθοράς και πελατειακής πολιτικής υπονομεύει έτι περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας μας, μειώνει την ανταγωνιστικότητα και την αξία των προϊόντων μας, εμποδίζει τον σοβαρό επενδυτή – που θέλει ένα περιβάλλον επενδυτικό σταθερό και διάφανο – εκτροχιάζει και την αναπτυξιακή μας πορεία, σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η καταπολέμηση της διαφθοράς και της πελατειακής πολιτικής είναι σήμερα εθνικό καθήκον.

Δεν αφορά μόνο στη ΝΔ, αφορά στους πάντες.

Και είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν δείξουμε έμπρακτα τη βούλησή μας να βάλουμε φρένο στην κατάχρηση και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

Να κατανοήσουμε ότι αναγκαία προϋπόθεση αντιστροφής του αρνητικού οικονομικού κλίματος και της τραγικής εικόνας των δημόσιων οικονομικών, είναι η αποκατάσταση σχέσεων διαφάνειας, λογοδοσίας, ευνομίας και τελικά εμπιστοσύνης.

Κύριε Καραμανλή,

έχω επανειλημμένα ζητήσει να προχωρήσετε – να προχωρήσουμε μαζί – στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχω πει ότι εάν το είχατε κάνει θα με βρίσκατε αλληλέγγυο και υποστηρικτή απέναντι στα όποια συμφέροντα που πιθανά θα εμπόδιζαν την πολιτεία να βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική και αντίληψη.

Έχω καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις προτάσεις μας, προτάσεις που αντλούν και από την ελληνική και από τη διεθνή εμπειρία στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Με βαθύ αίσθημα δικαίου σας ζήτησα να προχωρήσει η Βουλή – να διαλευκάνουμε κάθε υπόθεση που βαραίνει τον πολιτικό κόσμο. Είτε αφορά στην δικιά σας παράταξη, είτε στην παράταξη τη δικιά μας ή οποιουδήποτε άλλου.

Ζήτησα το αυτονόητο. Ζήτησα αυτό το οποίο είχατε προσωπικά υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ζήτησα να τιμήσετε τη σημαία της καταπολέμησης της διαφθοράς που προεκλογικά σηκώσατε και για το οποίο ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού λαού σας εμπιστεύτηκε.

Δυστυχώς το αρνηθήκατε και το αρνηθήκατε σταθερά, επίμονα, ανεπίτρεπτα.

Είναι η δικιά σας έλλειψη αποφασιστικότητας που παρατείνει τη σκανδαλολογία, τη σεναριολογία και την αβεβαιότητα στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Όχι η ομόθυμη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Είναι η δικιά σας πολιτική στάση που υπονομεύει την αξιοπιστία των θεσμών της δημοκρατίας, των θεσμών μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Αλήθεια, ζητάτε σήμερα από τους Έλληνες να καλύψουν τα νέα ελλείμματα που δημιουργήσατε, τους ζητάτε να δεχτούν να πληρώσουν τα τεράστια δημόσια χρέη που φορτώσατε στον τόπο τα τελευταία πέντε χρόνια, και από την άλλη δεν παρέχετε καμιά εγγύηση ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν προς όφελος του Ελληνικού λαού, για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τα δημόσια αγαθά, για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, για τη στροφή σε μια ανάπτυξη βιώσιμη, πράσινη, για το καλό του τόπου.

Αντιθέτως, συνεχίζετε να συγκαλύπτετε τη διαφθορά των στελεχών σας. Δίνετε το σήμα ότι τα δικά σας σπασμένα θα τα πληρώσει – ποιός; Ο Ελληνικός λαός; Οι Έλληνες της άγονης γραμμής; Αυτοί που τελικά είναι θύματα της νεοσυντηρητικής σας πολιτικής ενίσχυσης των ισχυρών;

Βρίσκεστε σε απόλυτη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα.

Σας απευθύνω έκκληση. Μια έκκληση που έκανα και έναν χρόνο πριν.

Να παραπέμψετε την υπόθεση αυτή – κάτι για το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αλλά και όλες τις άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο, στη Δικαιοσύνη, μετά από τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ζητώ απλά να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Να μπει τέλος στην ατιμωρησία. Να αφήσετε τους βουλευτές σας να λειτουργήσουν πραγματικά κατά συνείδηση.

Είναι ώρα να κάνουμε μια καινούργια αρχή.

Να πάμε μπροστά.

Αυτό που μας κινεί και καθορίζει τη στάση μας, δεν είναι μια ρεβανσιστική ή μικροκομματική αντίληψη.

Η εικόνα μιας κυβέρνησης που μοιάζει όμηρος της διαφθοράς μας πλήττει όλους. Πλήττει το ίδιο το δημοκρατικό σύστημα και την αυτοπεποίθηση του Ελληνικού λαού.

Πλήττει την αξιοπρέπεια όλων μας και καλλιεργεί την ηττοπάθεια σε μια στιγμή που χρειάζεται να δώσουμε ελπίδα και λύσεις στα προβλήματα του τόπου.

Να ασχοληθούμε με την ανασύνταξη της οικονομίας μας και τις νέες προκλήσεις της εποχής.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια κομματική αντιδικία. Είναι όρος εθνικής επιβίωσης.

Δεν βλέπουμε κοντόθωρα. Θέλουμε να βλέπουμε πιο μακριά.

Αυτό που μας κινεί είναι η βαθειά μας πεποίθηση ότι ένας ολόκληρος κύκλος που πρόσβαλλε τον Έλληνα πολίτη πρέπει να κλείσει.

Όσο και αν ματώσουμε, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Θα βγούμε όλοι καλύτεροι απʼ αυτό, πιο χρήσιμοι για τη χώρα.

Είναι ώρα χρέους και εθνικής αποδοχής των βασικών αρχών επάνω στις οποίες στηρίζεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Είναι ώρα ευθύνης για όλες και όλους.»