Γραμμένα μεταξύ 1989 και 1991, τα τρία νουάρ μυθιστορήματα του Σκωτσέζου Φίλιπ Κερ (1956-) που συγκεντρώθηκαν στον καλαίσθητο αυτό τόμο φιλοδοξούν να αναπαραστήσουν τη ζωή στη Γερμανία της εποχής της εγκαθίδρυσης των Ναζί στην εξουσία έως και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο. Βασισμένα στην αχανή βιβλιογραφία του άτυπου τομέα των «χιτλερικών σπουδών» αλλά και σε άφθονη επιτόπια έρευνα, τα βιβλία μάς συστήνουν τον βερολινέζο ιδιωτικό ερευνητή Μπέρνχαρντ Γκούντερ, πρώην αστυνομικό, μετέπειτα μέλος των Ες Ες και μεταπολεμικά ξανά ντετέκτιβ, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της προσωπικής του ηθικής και των απολυταρχικών κωδίκων του εθνικοσοσιαλισμού που θα οδηγήσουν στην Τελική Λύση και αργότερα στη συντριβή της Γερμανίας.

Ο Γκούντερ έχει παραιτηθεί από την υπηρεσία λίγο μετά την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης λόγω των μαζικών εκκαθαρίσεων και διώξεων κατά των αντιφρονούντων κομμουνιστών, σοσιαλιστών, φιλελεύθερων και άλλων. Ομως, όταν τον γνωρίζουμε στις «Βιολέτες του Μάρτη», στο Βερολίνο του 1936, λίγο πρo της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, το κοινό έγκλημα έχει πλήρως διαπλακεί με την πολιτική. Ο Γκούντερ προσλαμβάνεται από έναν μεγαλοβιομήχανο προκειμένου να βρει ένα διαμαντένιο κολιέ που έχει κλαπεί από το χρηματοκιβώτιο της κόρης του, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη μαζί με τον σύζυγό της. Σύντομα η υπόθεση θα αποδειχθεί εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς έχουν εμπλακεί η ηγεσία της Γκεστάπο, παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο Χίμλερ, ο Χάιντριχ και άλλοι πολλοί. Στο φόντο παρελαύνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Χίτλερ, ο γερμανικός μυστικισμός, η ιδεολογία της ανωτερότητας της αρίας φυλής, εν τέλει ο φασισμός ως πρακτική καθολικού ελέγχου της κοινωνίας τροφοδοτημένη από την τεχνολογική πρόοδο. Ο ήρωάς μας θα επιστρατευθεί από τις Αρχές προκειμένου να επιλύσει τον γρίφο, θα νοσηλευθεί σε μια πειραματική ψυχιατρική κλινική, θα υποδυθεί τον πολιτικό κρατούμενο στο Νταχάου και θα απολέσει τον μεγάλο έρωτα που παρά ταύτα έχει μπει στη ζωή του.

Στο δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας («Ο χλομός εγκληματίας») βρισκόμαστε ξανά στο Βερολίνο δύο χρόνια αργότερα, την εποχή της πυρκαγιάς στο Ράιχσταγκ και της έναρξης του πολέμου με την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Η Γερμανία φαίνεται έτοιμη να επεκτείνει τα σύνορά της υπό την ανοχή της Δύσης αλλά και της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Γκούντερ επανέρχεται λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του ως υψηλόβαθμος αξιωματικός στην Αστυνομία με στόχο την εξιχνίαση μιας σειράς αποτρόπαιων δολοφονιών με θύματα νεαρά κορίτσια. Παράλληλα, αναλαμβάνει μια σημαντική υπόθεση εκβιασμού που αφορά τον ομοφυλόφιλο γιο μιας μεγαλοεκδότριας, καθώς η ομοφυλοφιλία οδηγεί απευθείας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εν μέσω καταιγιστικών ανατροπών, συσσώρευσης πτωμάτων και συμπτώσεων θα οδηγηθούμε στην ανακάλυψη μιας τεράστιας σκευωρίας που έχει ως στόχο την απόδοση των δολοφονιών στην εβραϊκή κοινότητα μέσω της χειραγώγησης του Τύπου, της ενδυνάμωσης της γκεμπελικής προπαγάνδας, του καθολικού ελέγχου της κοινής γνώμης και της αναδίφησης των σκοτεινότερων ενστίκτων του λαού.

Τέλος, στο «Γερμανικό ρέκβιεμ», το πλέον ώριμο από τα τρία μυθιστορήματα, βρισκόμαστε στο Βερολίνο και αργότερα στη Βιέννη του 1947. Η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει και ο ήρωάς μας, αφού υπηρέτησε στο ρωσικό μέτωπο όπου απέφυγε να πάρει απευθείας μέρος στις γενοκτονίες, έχει αποδράσει από ένα σοβιετικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Γερμανία μετρά τις απώλειες του πολέμου: γκρεμισμένα κτίρια, κατεστραμμένες υποδομές, άνθρωποι-φαντάσματα με το δελτίο τροφίμων στο χέρι. Ο πληθυσμός είναι εκπορνευμένος και ενοχικός, ενώ το κυνήγι των Ναζί και η προσπάθεια αποναζικοποίησης μέσω πλαστών πιστοποιητικών κυριαρχούν στην καθημερινότητα και ως μοναδικός τρόπος επιβίωσης προβάλλουν η μαύρη αγορά και η αμερικανική βοήθεια. Ο Γκούντερ ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Προκειμένου να αποδράσει από την αβίωτη πραγματικότητα της συμμαχικής κατοχής και διαίρεσης της πόλης του, αναλαμβάνει να βοηθήσει έναν παλιό συνάδελφο, φυλακισμένο στη Βιέννη για τον φόνο ενός αμερικανού λοχαγού. Σταδιακά θα ξετυλιχθούν μπροστά στα μάτια μας ο θαυμαστός νεοαναδυόμενος ψυχροπολεμικός κόσμος, ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών, το λαθρεμπόριο της επιβίωσης, οι καταδίκες και αποδράσεις των Ναζί, σε μια απόπειρα να ξαναγραφεί ο περίφημος «Τρίτος άνθρωπος» του Γκράχαμ Γκριν.