«Στόχος μου είναι να επανασυνδεθούμε με τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που διεκδικεί την ηγεσία του νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας παράλληλα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκροτούν έναν «μικρό δικομματισμό» που δεν είναι ανθεκτικός.

Ακόμη στέκεται ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νέας γενιάς στο εγχείρημα και αναφέρει πως «το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας παράταξης που να εκφράζει όλους: από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας», ενώ διαμηνύει ότι «το καινούργιο δεν πρέπει μόνο να φαίνεται, αλλά και να είναι καινούργιο».

Επιπλέον, παίρνει θέση για τα διαδικαστικά της εκλογής, στηρίζοντας την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, ενώ γνωστοποιεί πως δεν θα παραδώσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τι διαφορετικό φέρνει στην Κεντροαριστερά η υποψηφιότητά σας;

Φιλοδοξία μου είναι ένα δημιουργικό σοκ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Επιθυμώ να εκφράσω αυτούς που θέλουν να κάνουν και όχι εκείνους που θέλουν να γίνουν. Στόχος μου είναι να επανασυνδεθούμε με τους απογοητευμένους προοδευτικούς πολίτες, να πείσω εκείνους που θεωρούν ότι είναι πια μάταιη η ενασχόληση με τα κοινά. Να φτιάξουμε επιτέλους ένα αληθινά ανοιχτό κόμμα που προτεραιότητά του θα είναι να δώσει προοπτική στον τόπο κι όχι προοπτική βολέματος στα στελέχη του. Μια παράταξη που θα λειτουργεί με διαφάνεια, θα σέβεται τους θεσμούς και θα συγκρουστεί με τα πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα που χρεοκόπησαν την πατρίδα μας.

Eίστε σχεδόν 40 χρονών. Το όνομά σας είχε ακουστεί ξανά για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, όμως τελευταία στιγμή δεν το παίρνατε απόφαση. Τι άλλαξε τώρα;

Εξαρχής, όταν τέθηκε θέμα ηγεσίας το 2015, ενημέρωσα τους ενδιαφερομένους αλλά και τα θεσμικά όργανα του κόμματος ότι δεν θα ήμουν υποψήφιος. Τώρα όμως συζητάμε για κάτι καινούργιο και το καινούργιο δεν πρέπει απλώς να φαίνεται, αλλά και να είναι καινούργιο.

Αν εκλεγείτε αρχηγός, θα παραδώσετε την έδρα σας στο Στρασβούργο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ σημαντικότερο ρόλο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αρκετά μέλη του ηγούνται εθνικών κομμάτων. Η θέση του ευρωβουλευτή είναι κοινοβουλευτική και όχι διοικητική. Δεν πρόκειται για δημόσιο αξίωμα με καθήκοντα ουδετερότητας. Θα πράξω, λοιπόν, όπως και οι υπόλοιποι που κατέχουν ανάλογες θέσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και θα παραδώσω την έδρα μου με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Πόσο εύκολο είναι να συνενωθούν διαφορετικά κόμματα, όταν ακόμα και μέσα στο ίδιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, οι διαφωνίες δημιουργούν εκρήξεις;

Δεν έχουμε διαφωνίες για στρατηγικά θέματα που αφορούν τη χώρα. Σε τελική ανάλυση, οι διαφωνίες συχνά αποτελούν το οξυγόνο για ένα δημοκρατικό κόμμα. Οπου δεν υπάρχουν διαφωνίες, συνήθως υπάρχει ένας αρχηγός-ιδιοκτήτης που αποφασίζει για τα πάντα. Δεν είναι κακό να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα και αυτές να ομογενοποιούνται μέσα από διάλογο. Κακό είναι να κλεινόμαστε στον μικρόκοσμο των κομματικών ερίδων και να χάνουμε τον μεγάλο στόχο, δηλαδή την προοδευτική ανασυγκρότηση του τόπου.

Σας έχουν καταλογίσει μικροκομματικά παιχνίδια και σκοπιμότητες εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από την περασμένη άνοιξη. Τι απαντάτε;

Η δημόσια θέση μου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ότι το Ιδρυτικό Συνέδριο της παράταξης έπρεπε να προηγηθεί της εκλογής ηγεσίας, τυγχάνει να είναι και η απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Επιλέχθηκε να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος, με τον οποίο αυτονόητα διαφώνησα, όπως και πολλά άλλα μέλη μας. Η ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης δεν μας έχει ωφελήσει διαχρονικά. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ την κυρία Γεννηματά και τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει από τότε που εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ολοι οι συνυποψήφιοί σας, όπως κι εσείς, στοχεύουν στη νέα γενιά. Είναι οι νέοι ψηφοφόροι ο καταλύτης αυτής της αναμέτρησης;

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία μιας παράταξης που να εκφράζει όλους: από τη γενιά των γονιών μας μέχρι και τη γενιά των παιδιών μας. Με θλίβει η απομάκρυνση των συνομηλίκων μου από την πολιτική. Καταλαβαίνω ότι συμπεριφορές και πρακτικές στο παρελθόν τούς έχουν πληγώσει. Η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Πρέπει οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για να καταγράφονται οι αγωνίες τους και όχι να χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ παλαιών συστημάτων εξουσίας.

Τι σας έκανε περισσότερο εντύπωση από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσατε την προεκλογική σας εκστρατεία;

Το πόσο οι πολίτες διψούν για κάτι νέο, αλλά και το πόσο δύσπιστοι είναι πια απέναντι στους πολιτικούς. Θέλουν να στηρίξουν κάτι πραγματικά ανανεωτικό και προοδευτικό, αλλά από την άλλη φοβούνται να μην απογοητευτούν ξανά.

Τελικά, οι επίδοξοι αρχηγοί είναι δέκα. Ο μεγάλος αριθμός διευκολύνει ή δυσχεραίνει τη διαδικασία εκλογής;

Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι η διεξαγωγή δέκα ανεξάρτητων προεκλογικών εκστρατειών που δεν θα αλληλεπιδρούν. Το ζητούμενο είναι να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία, να κατατεθούν προγραμματικές προτάσεις και θέσεις ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σύγκρισης αλλά και ένα μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό έχω ζητήσει να γίνουν πέντε μεγάλες συγκεντρώσεις στην περιφέρεια ώστε να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει τους υποψηφίους από κοντά, καθώς και δύο τηλεοπτικές συζητήσεις.

Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας;

Πάμε να φτιάξουμε κάτι νέο. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία με διαφάνεια για να δώσουμε πολιτική έκφραση στους πολίτες. Στο εξωτερικό σήμερα βρίσκεται μία ακόμα Ελλάδα, κυρίως νέων ανθρώπων, που λόγω έλλειψης ευκαιριών στη χώρα αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Η συμμετοχή τους είναι κρίσιμη.

Πολύς λόγος γίνεται για τη φύση του Νέου Φορέα. Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να είναι πολυκομματικός ή ενιαίος;

Τα κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στο εγχείρημα, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, ήταν υπέρ του πολυκομματικού μοντέλου, όπως αυτό της ιταλικής Ελιάς. Ομως, ακόμα κι έτσι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η ιταλική Ελιά μετεξελίχθηκε σε βάθος χρόνου στο σημερινό Partito Democratico. Αργά ή γρήγορα, οι πολιτικές εξελίξεις θα μας οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ; Θα μπορούσε ο Νέος Φορέας, με εσάς αρχηγό, να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιον από τους δύο;

Πιστεύω ότι η δημοκρατική παράταξη μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου. Οποιοσδήποτε σήμερα επεξεργάζεται σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, περιφρονεί τη δυναμική των εξελίξεων. Αυτός που θα καθορίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση είναι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Ως θέση αρχής, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από τώρα ότι η κυβερνητική συνεργασία έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων ώστε να μην καταπέσει στο ευτελές επίπεδο της μοιρασιάς θέσεων εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεν παύει να είναι το κόμμα που το 2009 οδήγησε τη χώρα σε κατάσταση ημιχρεοκοπίας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια παρά φύσιν συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ενώ χρησιμοποίησε τερατώδη ψέματα για να ανέλθει στην εξουσία. Ολα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι αυτός ο μικρός δικομματισμός δεν είναι ανθεκτικός.

Ο Γιούνκερ στην Ευρωβουλή παρουσίασε το όραμά του για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι οι Ευρωπαίοι έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα άρχισε όταν η Ευρώπη ήταν το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα είμαστε το 1/6 του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 1/13 του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό αναδεικνύει ότι ακόμα και το μεγαλύτερο κράτος της Ενωσης, η Γερμανία, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό από μόνη της. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών, περίπου 73%, επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις. Με την ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε πολύ σημαντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, ζήτησε την κατάργηση της λήψης απόφασης με ομοφωνία σε τομείς όπως η φορολογική νομοθεσία, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών και τη φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Πρέπει να διασφαλίζουμε ότι ο πλούτος θα φορολογείται εκεί όπου παράγεται. Η δέσμευσή του ακόμα για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπου κάποια ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα θα προστατεύονται παντού στην Ευρώπη, ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα. Δυστυχώς όμως δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση των όλο και αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν αρκούν ωστόσο αυτά. Πρέπει να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ μέσω της αλλαγής του σημερινού ESM, το οποίο όμως πρέπει να λειτουργεί με τον δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή την ώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Εναρμονίζεται η περιβαλλοντική πολιτική της χώρας με την αντίστοιχη κοινοτική;

Αυτό που συμβαίνει στον Σαρωνικό είναι αληθινά εξοργιστικό και θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι, παρά την εκκωφαντική αποτυχία τους, αρνούνται να αφήσουν τις καρέκλες τους. Σε επίπεδο νομοθεσίας η εθνική πολιτική είναι επαρκής, σε επίπεδο λειτουργιών και αντιδράσεων υπάρχει σημαντικό έλλειμμα. Δεν χρειάζεται φοβερό ταλέντο διακυβέρνησης για να δράσεις εγκαίρως για ένα ναυάγιο που από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή. Οπως και να έχει, ήδη κατέθεσα σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάσταση της ζημιάς αλλά και για το εάν αξιοποιήσαμε εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μας παρέχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.