Η Γαλλία έγινε χθες η πρώτη χώρα η οποία περιέλαβε στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση. Βουλευτές και γερουσιαστές, σε μια κοινή σύνοδο στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη σχετική τροποποίηση του γαλλικού Καταστατικού Χάρτη που πρότεινε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στο άρθρο 34 θα υπάρχει από εδώ και στο εξής η φράση «νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ασκείται η εγγυημένη ελευθερία της γυναίκας να προσφεύγει στην εκούσια διακοπή κύησης». Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται επίθεση παντού στον κόσμο – ακόμη και στη Δύση που θεωρείται πρωτοπόρος σ’ αυτά – η απόφαση των Γάλλων έχει εξαιρετική σημασία.

Εχει, γιατί είναι μια νίκη για τις γυναίκες ολόκληρου του πλανήτη, οι οποίες παλεύουν, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, με οπισθοδρομικές πατριαρχικές αντιλήψεις που αμφισβητούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του ίδιου τους του σώματος καθώς και πολλά από τα κεκτημένα τους.

Το μήνυμα ελπίδας που στέλνει η Γαλλία είναι πολύ δυνατό, αφού η εν λόγω προσθήκη στο Σύνταγμα δεν ήταν μια απλή απόφαση της πολιτικής της ελίτ αλλά στηρίζεται από το 80% των πολιτών της. Ηταν, δηλαδή, μια κοινωνική απαίτηση, η οποία ανάγκασε ακόμη και τη συντηρητική Δεξιά και την Ακροδεξιά να στηρίξουν τελικά την αλλαγή. Η πρόοδος είναι εφικτή, λοιπόν.