Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus μαρτυρούν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι βρισκόμαστε μισό βήμα από το σημείο χωρίς επιστροφή. Ο φετινός Οκτώβριος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. Κι όχι μόνο. Είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλέον είναι «πρακτικά βέβαιο» πως το 2023 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά στα χρονικά, θα σπάσει δηλαδή το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο η ανθρωπότητα είχε δυστυχώς «πετύχει» μόλις το 2016.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Η επιστημονική κοινότητα το φωνάζει με όλους τους τρόπους. Και η ίδια η φύση το κραυγάζει με όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στα τέλη αυτού του μήνα πάνω από 200 χώρες θα συναντηθούν στο Ντουμπάι για την 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, την COP28. Εκεί πρέπει επιτέλους να δεσμευτούν όλες οι κυβερνήσεις σε γενναίες αποφάσεις.

Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Δεν αφορά μικρές ομάδες ανθρώπων που ψηφίζουν οικολογικά κόμματα σε πλούσια κράτη. Οι φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η καθημερινότητα των πολιτών τους επηρεάζεται με τους χειρότερους δυνατούς τρόπους. Το κλίμα πρέπει να γίνει η πρώτη παγκόσμια πολιτική προτεραιότητα.