Δεν παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή το αστυνομικό ρεπορτάζ αλλά τέτοιο φονικό, έξι άνθρωποι να σκοτωθούν μέρα-μεσημέρι σε προάστειο της Αθήνας, δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Ακόμα και αν ευθύνεται και γι’ αυτό η «κλιματική κρίση», η γενικότερη αναταραχή που προκαλεί η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, παραπέμπει σε συγκρούσεις καρτέλ ναρκωτικών σε λατινοαμερικανικές χώρες. Οι πρώτες άλλωστε εκτιμήσεις –των ίδιων των αστυνομικών αρχών– ήταν ότι πρόκειται για σύγκρουση εμπόρων ναρκωτικών· τις ίδιες με μας εφημερίδες διαβάζουν και τα ίδια με μας έργα βλέπουν οι συνήθεις «πηγές της ΕΛ.ΑΣ.».

Έχουμε συνηθίσει τις στυγερές δολοφονίες αντεκδίκησης συμμοριτών, 3-4 τον χρόνο, από τις οποίες καμία, ποτέ, δεν εξιχνιάστηκε. Για να υπάρχουν τόσες αντεκδικήσεις και δολοφονίες, διακυβεύονται μεγάλα παράνομα συμφέροντα: φόνοι, τζόγος, πορνεία, ναρκωτικά, πώληση προστασίας, μοίρασμα λείας ληστειών ή κλοπών ή εκβιασμών,  ή δεν ξέρω τι άλλο. Δηλαδή, τα «μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» είναι η κορυφή του παγόβουνου εγκληματικότητας που είτε είναι καλά κρυμμένη και άγνωστη στην ΕΛ.ΑΣ. είτε γίνεται ανεκτή από διεφθαρμένα κυκλώματα της αστυνομίας.

Δεν είναι το μόνο που δημιουργεί ανασφάλεια: πιστεύουν στην Κατεχάκη ότι μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς η κυκλοφορία βαριών μηχανών  με πάνοπλους θωρακισμένους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ; Αυτοί θα προστατέψουν τον πολίτη από την μικρή καθημερινή παραβατικότητα που υποβαθμίζει τη ζωή του; Το παράνομο παρκάρισμα, τα μπλοκαρίσματα στους δρόμους, τις μηχανές που κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια, τους τσαντάκηδες; Η συμπεριφορά τους και η εμφάνιση τους είναι αυτή των διωκτών ένοπλων κακοποιών  και η εκπαίδευση τους μάλλον αυτή της προστασίας «υψηλών προσώπων» παρά απλών πολιτών που θέλουν να κυκλοφορούν ασφαλείς στη γειτονιά τους.

Έχουμε τα καλύτερα προστατευμένα αστυνομικά τμήματα: σε 2-3 αθηναϊκά που ξέρω απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων αν όχι συνεχώς, πολλές ώρες την ημέρα και τη νύχτα· έχουμε τα καλύτερα προστατευμένα «υψηλά πρόσωπα» και ελάχιστα προστατευόμενους κοντούς πολίτες: Στην Αττική, «από τους 12.000 αστυνομικούς, οι 7.000 ασχολούνται με τη φύλαξη στόχων·  με την ασφάλεια των πολιτών, μόλις 5.000», δήλωσε προ ημερών συνδικαλιστής αστυνομικός.

Κάθε τόσο ακούμε ότι αποσύρονται αστυνομικοί από τη φύλαξη «υψηλών προσώπων» ή τη φύλαξη των τμημάτων ή τη γραφειοκρατία  για να διατεθούν για την προστασία ημών των κοντών προσώπων. Όπως ακούμε ότι κόβονται χιλιάδες κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις ενώ τροχονόμοι και στις εθνικές και στις αστικές οδούς εμφανίζονται μόνο για να κόψουν την κυκλοφορία όταν γίνονται κινητοποιήσεις τρακτέρ, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις. Η ΕΛ.ΑΣ. νοσεί και αυτή, όπως και τόσες άλλες κρατικές υπηρεσίες. Δεν ξέρω αν υπάρχει γιατρικό, τουλάχιστον όμως να το λέμε ότι υπάρχει νόσος.