Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εκλογές στην Τουρκία τέλος. Και όλοι περιμένουν τα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και πώς θα παίξει με το «χαρτί» των ελληνοτουρκικών. Καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί μεν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, ωστόσο είναι ένα μέσο
που η Αγκυρα χρησιμοποιεί στο διπλωματικό της παζάρι, με τα μηνύματα αρκετές φορές να κατευθύνονται προς την Ουάσιγκτον.
Σε μία εποχή που ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή έχει αλλάξει και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, το τι θα σήμαινε μία νέα στροφή της Τουρκίας στη Δύση δεν είναι κάτι που αφήνει αδιάφορη την ελληνική διπλωματία. Εστω και αν στόχος είναι οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον - Αγκυρας να μην παρουσιάζονται και να μην είναι αλληλένδετες.
Τουρκικές πηγές εκτιμούν ότι Φιντάν και Γκιουλέρ θα υπηρετήσουν έναν διαφορετικό τόνο στην εξωτερική πολιτική της χώρας και αυτό θα αφορά, όπως πιθανολογούν, και την Ελλάδα. Με την Αθήνα να δηλώνει διαρκώς ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά χωρίς αυταπάτες.
Ενα μήνυμα που στέλνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πηγές της ΝΔ να σημειώνουν ότι στόχος εφόσον κερδηθούν
οι εκλογές θα είναι η Αθήνα να ανοίξει
πρώτη την πόρτα του διαλόγου και να στρώσει το τραπέζι, ώστε να έχει την πρωτοβουλία.
Η αναβάθμιση
Μία Τουρκία με διαφορετικό μείγμα πολιτικής θα μπορούσε να επηρεάσει προς όφελός της το «βαθύ κράτος» της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να έχει ελπίδες ότι θα εξευμενίσει φωνές όπως του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, που επανέλαβε πρόσφατα ότι όσο ο Ερντογάν συνεχίζει την ίδια πολιτική ο ίδιος θα αρνείται την έγκριση του τουρκικού αιτήματος περί F-16. Με διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον να επιμένουν ότι η Αθήνα είναι λάθος να βάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε ζυγαριά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα θα έχει πάντα τη δική της σημασία για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή με φόντο την ενέργεια είναι, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, εξίσου σημαντική. Με την Ουάσιγκτον να έχει ήδη διαρρεύσει ότι μπήκε και η τέταρτη υπογραφή για τα ελληνικά F-35 και την Αθήνα να περιμένει την επίσημη απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ ίσως και πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ως «ψήφο εμπιστοσύνης» και στην ελληνική διπλωματία, όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένες πηγές.
Σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι και το να τηρήσει τις δικές της ισορροπίες σε ρητορική και πρωτοβουλίες κινήσεων προκειμένου να μη δώσει αφορμή στον Ερντογάν να επιστρέψει στις απειλές.
Το χτίσιμο
Ο τούρκος πρόεδρος στην εισαγωγική ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μίλησε για το «χτίσιμο του αιώνα της Τουρκίας». Το πού θα θελήσει ο Ερντογάν να κατευθύνει τυχόν ένταση και το μέχρι πότε θα κρατήσουν οι ήπιοι τόνοι με την Ελλάδα παραμένουν ερωτήματα που θα απαντηθούν όταν η νέα τουρκική κυβέρνηση δώσει δείγματα γραφής. Καθώς και το τι θα χρησιμοποιήσει ενδεχομένως ως αφορμή για επιστροφή στην ένταση ή αν τελικά θα επιχειρήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που άνοιξαν οι σεισμοί. Στο πλαίσιο των σταθερών θέσεων Τουρκίας και Αθήνας. Η μη μετάβαση του Ερντογάν στην Αγια-Σοφιά ήταν ένα μήνυμα που η Αθήνα μέτρησε, ενώ οι κινήσεις της Αγκυρας παρακολουθούνται και επί υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα ως δείγμα προθέσεων.
Θέσεις που επαναβεβαιώθηκαν και στις τελετές παράδοσης - παραλαβής τόσο του ΥΠΕΞ, από τον Τσαβούσογλου στον Φιντάν, όσο και του υπουργού Αμυνας, από τον Ακάρ στον Γκιουλέρ. Με τον νέο ΥΠΑΜ Γιασάρ Γκιουλέρ να δίνει διαπιστευτήρια αναφερόμενος «στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και στη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας της πατρίδας μας, ιδιαίτερα της "Γαλάζιας Πατρίδας" μας και των αιθέρων μας».