Oταν πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η επίσημη προώθηση της ταινίας «Ανοδος: Η ιστορία των Αντετοκούνμπο» για τη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο από την Disney, oι άνθρωποι του στούντιο τη διαφήμιζαν ως «μια ιστορία που το κοινό δεν έχει ξαναδεί». Αν και αυτή η πεποίθηση τότε φαινόταν κάπως τραβηγμένη, σήμερα, μία βδομάδα μετά την επίσημη πρεμιέρα του φιλμ στην πλατφόρμα του Disney+ και την παρουσίασή του στο γήπεδο του Τρίτωνα στα Σεπόλια, εκεί από όπου ξεκίνησε το όνειρο των Αντετοκούνμπο, μοιάζει πολύ αληθινή. Γιατί μολονότι η ιστορία της οικογένειας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, το τέλειο success story, όταν περνάει μπροστά από τον θεατή συμπυκνωμένη συνεχίζει να προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό για αυτούς τους ανθρώπους που δεν έσκυψαν ποτέ το κεφάλι, ούτε λύγισαν στις δυσκολίες. Για μας ίσως να μοιάζει με παραμύθι αλλά στην ουσία της είναι τόσο αληθινή όσο και οι ήρωές της που βρέθηκαν από τους δρόμους της Αθήνας στα παρκέ του ΝΒΑ.

Με μεγάλο ρεαλισμό, η «Ανοδος» αφηγείται το ταξίδι από τη Νιγηρία στην Ελλάδα του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο (Ντάγιο Οκενίγι και Γετίντε Μπαντάκι) που πάλεψαν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους ενώ ζούσαν καθημερινά με την απειλή της απέλασης. Με τον μεγαλύτερο γιο τους να ζει ακόμα στη Νιγηρία με συγγενείς, το ζευγάρι ήθελε απεγνωσμένα να πάρει την ελληνική υπηκοότητα αλλά οι προσπάθειές τους υπονομεύονταν από ένα σύστημα που τους εμπόδιζε σε κάθε βήμα. Οταν δεν πουλούσαν αντικείμενα σε τουρίστες στους δρόμους της Αθήνας με την υπόλοιπη οικογένεια, τα αδέλφια Γιάννης (Ούτσε Αγκάντα) και Θανάσης (Ραλ Αγκάντα) έπαιζαν σε μια τοπική ομάδα μπάσκετ. Αν και άργησαν να ξεκινήσουν το άθλημα, ανακάλυψαν τις μοναδικές τους ικανότητες στο γήπεδο και δούλεψαν σκληρά για να γίνουν αθλητές παγκόσμιας κλάσης, μαζί με τον αδελφό τους Κώστα. Με τη βοήθεια ενός ατζέντη, ο Γιάννης μπήκε στο ΝΒΑ Draft το 2013, σε μια απίθανη προοπτική, που θα άλλαζε όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς του. Τη σεζόν 2020 – 2021 ο Γιάννης και ο Θανάσης συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε οι Μιλγουόκι Μπακς να κατακτήσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα ύστερα από 50 χρόνια ενώ ο Κώστας (Τζέιντεν Οσιμούγια) έπαιξε για τους πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν Λος Αντζελες Λέικερς.

Η ταινία, γυρισμένη στην Ελλάδα και την Αμερική, θυμίζει στον κόσμο την περιπέτεια της οικογένειας, την πρώτη ποτέ, που γέννησε τρεις πρωταθλητές του ΝΒΑ. Κι έχει για πρωταγωνιστές δύο πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, τα αδέλφια Αγκάντα που με τις πηγαίες ερμηνείες τους, τις αρκετά ακατέργαστες, συνέβαλαν στο να έρθουν πολύ κοντά στην καρδιά του θεατή τα στοιχεία που βγάζει η εικόνα. Χαρακτηριστικά τοπόσημα της Αθήνας, όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Βαλλιάνειο Μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η Κυψέλη μέχρι και τα… διόδια της εθνικής οδού φιγουράρουν στις εικόνες του φιλμ. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Ακιν Ομοτόσο και το σενάριο από τον Αρας Αμέλ. Η παραγωγή είναι του Μπέρνι Γκόλντμαν ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τον Ντάγκλας Σ. Τζόουνς ήταν executive producers. Εδώ θα δούμε επίσης και κάποιους έλληνες ηθοποιούς όπως τον Χρήστο Λούλη, σε μικρότερους ρόλους.

Αν και η «Ανοδος» έχει έντονο  το άρωμα του μπάσκετ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια αμιγώς αθλητική παραγωγή, αφού στην εξέλιξή της μπαίνουν άλλα, μεγαλύτερα θέματα. Οπως αυτό των οικογενειακών δεσμών που μπορούν να κλείσουν πληγές που άνοιξαν από τις δυσκολίες, αλλά και της πίστης σ’ ένα καλύτερο αύριο όταν το τώρα είναι πολύ σκοτεινό. Οι προβολείς δεν πέφτουν μόνο στον Γιάννη που είναι το αστέρι των Αντετοκούνμπο, αλλά μοιράζονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας, επαναλαμβάνοντας τη φράση «όταν σκοράρει ένας, σκοράρει όλη η οικογένεια». Γι’ αυτό φρόντισε και ο ίδιος βαφτίζοντας την ταινία από «Greek freak» που την είχε τιτλοφορήσει η Disney σε «Rise», «Ανοδος» κατά το ελληνικότερόν της, μια ιδέα του αδελφού του Κώστα.