Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αν είστε ένας από τους 1,6 εκατομμύρια Ελληνες που την τελευταία διετία νόσησαν από κορωνοϊό και δεν βλέπετε την ώρα να επιστρέψετε στο τρέξιμο μετά την ανάρρωσή σας, μάλλον θα πρέπει να ρίξετε λίγο στροφές στην προπόνησή σας. Και αυτό γιατί σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sports Health», οι δρομείς που πέρασαν COVID-19 και βιάστηκαν να επιστρέψουν στην ενεργό δράση είχαν αυξημένες πιθανότητες να τραυματιστούν προτού ξαναβρούν τη φόρμα τους.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, επιστρατεύοντας 2.000 δρομείς. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν αν είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και αν μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχαν τραυματιστεί τόσο όσο να χάσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα προπόνησης. Ολοι τους ήταν άνω των 18 ετών και είχαν συμμετάσχει σε τουλάχιστον έναν αγώνα τρεξίματος μέσα στο 2019, ενώ το 56,5% ήταν γυναίκες. Από το σύνολο των δρομέων, το 6,3% δήλωσε πως πέρασε κορωνοϊό και το 30,9% είχε έναν τραυματισμό από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους COVID-free δρομείς ήταν 21,3%. Το αποτέλεσμα; Οι νοσούντες από κορωνοϊό είχαν 1,66 φορές περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σε σχέση με τους υπόλοιπους δρομείς.
Ο COVID-19 δεν κάνει διακρίσεις
Αν και λόγω της επιβεβλημένης καραντίνας, οι δρομείς απείχαν από το τρέξιμο, όπως μετά από έναν αγώνα, για να πάρουν δυνάμεις, στην πραγματικότητα μένοντας εκτός δράσης λόγω της ασθένειας έχασαν δύναμη και φυσική κατάσταση. «Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αθλητών, ανθρώπων που αθλούνται τακτικά και άλλων που δεν αθλούνται. Ενα κοινό σύμπτωμα που έχει είναι η κόπωση. Ξεκινάει στην αρχή της λοίμωξης μαζί με άλλα συμπτώματα και διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες. Σε αρκετούς όμως διαρκεί περισσότερο, εβδομάδες ή και μήνες. Τους εμποδίζει να σηκωθούν από το κρεβάτι, να περπατήσουν, τους οδηγεί σε μια μειωμένη κινητικότητα μέσα στην οποία χάνουν μυϊκή μάζα, πρόσληψη οξυγόνου και φυσική κατάσταση. Επομένως κάποιος που θα ζήσει όλο αυτό, ανεξάρτητα από το αν πριν έκανε άθληση, καταλήγει στο να μην έχει φυσική κατάσταση, μυϊκή μάζα και να αισθάνεται κόπωση και μετά το τέλος της λοίμωξης» αναφέρει στο «Τρέχω» ο δρ Επαμεινώνδας Κοσμάς, πνευμονολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΝΟΗ του νοσοκομείου Μετροπόλιταν.
Μυική μάζα και πρόσληψη οξυγόνου
Οπως τονίζει ο γιατρός, εξαιτίας της νόσησής τους, οι δρομείς έπρεπε να παραμείνουν αδρανείς, συχνά κλινήρεις, γεγονός που συνέβαλε στην κατακόρυφη απώλεια της μυϊκής και καρδιαγγειακής τους καλής κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο που άλλη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη του οξυγόνου μειώθηκε κατά 17% σε μόλις 10 ημέρες παραμονής στο κρεβάτι. «Αν ένας άνθρωπος υγιής, ο οποίος διατρέφεται σωστά, ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι, μέσα σε έξι εβδομάδες μπορεί να χάσει σε φυσική κατάσταση και μυϊκή ισχύ αυτό που θα έχανε σε 20 χρόνια αν άφηνε το γήρας να επιδράσει πάνω του» επισημαίνει ο Επαμεινώνδας Κοσμάς. Αυτή η απώλεια αποδεικνύεται βασικός παράγοντας κατά την επιστροφή στο τρέξιμο, ειδικά όταν η λαχτάρα για προπόνηση μετατρέπεται σε υπερβολές, φέρνοντας πιο κοντά την πιθανότητα τραυματισμού. «Οταν χάνουμε μυϊκή μάζα, ενώ αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, για να το ανακτήσουμε μπορεί να θέλει μερικούς μήνες. Επομένως με το να πας με έντονους ρυθμούς, σίγουρα οδηγείσαι σε μυϊκές κακώσεις, τενόντων, συνδέσμων, και χειρότερους τραυματισμούς πιθανόν, που σε καθηλώνουν πάλι» τονίζει ο πνευμονολόγος.
Σιγά σιγά και χωρίς πίεση
Η πορεία λοιπόν προς μια σωστή επιστροφή στο τρέξιμο πρέπει να ξεκινάει με ένα μετριοπαθές πρόγραμμα άσκησης, ώστε να χτιστεί μια σωστή βάση φυσικής κατάστασης. «Ο δρομέας πρέπει να μπει σιγά σιγά σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης, διατροφής και αναπλήρωσης συστατικών που ενδεχομένως του λείπουν. Πρέπει να ξεκινήσει ακούγοντας το σώμα του, χωρίς να το πιέζει να κάνει παραπάνω απ' όσα μπορεί. Και κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, αλλά με πολύ πιο έντονο ρυθμό μετά, θα πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης το οποίο είναι αερόβιο. Η πιο απλή μορφή άσκησης είναι το περπάτημα. Θα βοηθήσει να διατηρηθεί ή να αυξηθεί η μυϊκή μάζα και να λειτουργήσει καλύτερα το σώμα από πλευράς μυών ή και αγγείων, και επίσης φτιάχνει και την ψυχολογία» καταλήγει ο δρ Επαμεινώνδας Κοσμάς.
Εξι χρήσιμες συμβουλές
1. Οσοι περάσατε κορωνοϊό πρέπει ενάμιση-δύο μήνες μετά τη λήξη της λοίμωξης να υποβληθείτε σε εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακρόαση θώρακα από πνευμονολόγο, αξονική θώρακος, σπιρομέτρηση και έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας. Σκοπός να εντοπιστούν τυχόν βλάβες από τη νόσο στο αναπνευστικό σύστημα.
2. Ξεκινήστε το πρόγραμμα αποκατάστασης με περπάτημα. Στην αρχή ένα τέταρτο, μετά μισή ώρα και αργότερα μία ώρα με ρυθμό που να αντέχει το σώμα. Δεν χρειάζεται να πιέζετε τον οργανισμό να κάνει πιο έντονα πράγματα από αυτά που μπορεί. Και αργότερα μπορείτε να περάσετε και σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης.
3. Ταυτόχρονα χρειάζεται σωστή διατροφή βασισμένη στην πρωτεΐνη, είτε ζωική είτε φυτική, με μικρά τακτικά γεύματα.
4. Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το σελίνιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο. Τα περισσότερα είναι αντιοξειδωτικά. Αυτό είναι το μυστικό για να δουλεύουν καλά οι μύες και να έχουμε ευεξία. Συνδυάζονται με σωστή διατροφή και οπωσδήποτε με επαρκή ύπνο.
5. Θα πρέπει να επανέλθετε στη διαδικασία της άσκησης σύμφωνα με το προηγούμενο ιστορικό άσκησης που έχετε. Οσο πιο ενεργοί ήσασταν πριν τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα αύξησης της έντασης.
6. Να ξέρετε ότι όσο έντονα και να ασκηθείτε σήμερα, δεν πρόκειται να κερδίσετε γρήγορα το χαμένο έδαφος. Γι' αυτό πρέπει να πάτε σιγά σιγά. Ειδάλλως κινδυνεύετε από κακώσεις και τραυματισμούς που θα σας φέρουν εβδομάδες πίσω.