Οσο η πανδημία αναζωπυρώνεται αλλά και είναι προ των πυλών οι νέες μεταλλάξεις, είναι κοινός τόπος πως το εμβόλιο είναι βασικό όπλο και μαζική γραμμή άμυνας για όλους και όλες. Χιλιάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά για να εμβολιαστούν, την ίδια ώρα που μια γκρίζα ζώνη σκεπτικισμού αλλά και ανορθολογισμού μοιάζει να συγκρατεί άλλους υπό το καθεστώς της καχυποψίας, αλλά διαμορφώνει ένα μοιραίο έδαφος για νέα όξυνση. Κι όμως τα αποτελέσματα ήδη είναι μετρήσιμα, για το πόσο καθοριστικό είναι να έχει εμβολιαστεί κάποιος για την υγεία του και πόσο κρίσιμο είναι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό έστω και τώρα.

Με αυτό το δεδομένο η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να συζητηθεί για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, αφού και εξαιτίας πολλών ξένων χωρών, έχουμε και από εκεί θετικά και απτά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, για τους υγειονομικούς (στην Ιταλία έχει εμβολιαστεί το 98%!) ή τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας οφείλουμε να εξετάσουμε το σενάριο της υποχρεωτικότητας αφού σε αυτούς τους τομείς τίθεται επιτακτικό ζήτημα αλληλεγγύης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Φωνές συνωμοσιολογίας και αρνητισμού δεν έχουν θέση τώρα που η ανθρωπότητα και η χώρα δίδουν τη μάχη της επιστροφής στην κανονικότητα και η ιεράρχηση της ανθρώπινης ζωής είναι επείγον θέμα για τα κράτη. Ας ζυγίσει εξάλλου ο κάθε επιφυλακτικός πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν λόγω Covid-19 ή ταλαιπωρούνται για καιρό από αυτόν (ο λεγόμενος long Covid).