Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ανάμεσα σε πανδημία, εμβόλια και διερευνητικές, στο Μαξίμου σήμερα κι αύριο θα περάσουν και ένα διήμερο τηλε-συσκέψεων με τους επικεφαλής των Θεσμών για την ένατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Είναι το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της, αφού τα τεχνικά κλιμάκια έκαναν τις «γύρες» τους (δια τηλεδιασκέψεων πάντα) στα υπουργεία το προηγούμενο δεκαήμερο. Τέσσερις άνθρωποι θα βρίσκονται στο πόδι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτό το διήμερο. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού - τον οποίο μπορείτε επίσης να φαντάζεστε ως το μάτι που είναι μονίμως καρφωμένο πάνω στην πορεία του δημοσίου χρέους. Και βέβαια, ανάλογα με το θέμα της συζήτησης, θα συνδέεται ψηφιακά με τη σύσκεψη και ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός.
Το power point
του Σκρέκα
Ακουσε πολλά και μίλησε λίγο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η οποία, θυμίζω, ήταν να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα και είχε αναβληθεί προκειμένου να προλάβει ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας να ενημερωθεί, μιας και του έπεσαν και πολλά και βαριά τα νέα καθήκοντα. Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης ήταν, λοιπόν, η παρουσίαση από τον Σκρέκα ενός power point που ετοίμασε με τους συνεργάτες του για τους στόχους του υπουργείου, με βασικότερους αυτούς που αφορούν την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Καθώς και άμεσες ενέργειες, όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, για τους οποίους ο Μητσοτάκης είχε πει στο υπουργείο να σπριντάρει, γιατί αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, ενώ μεταφερόταν και σχετική γκρίνια από βουλευτές. Η παρουσίαση «πήγε ρολόι», από ό,τι μου λένε, με τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά να παίρνει τον λόγο για τα χωροταξικά και τον έτερο υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, για τα περιβαλλοντικά.
Σύνδεσμος με ακτιβιστές
Ο Αμυράς μαθαίνω ότι ανέλαβε να γίνει και ο άτυπος «σύνδεσμος» του υπουργείου με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, από τις οποίες προέρχεται. Επαιξε, άλλωστε, ρόλο και στην επιλογή του από τον Μητσοτάκη αυτό, μιας και η ατζέντα του υπουργείου είναι κρίσιμη για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κυβέρνηση θέλει να έχει εκ των προτέρων μια καλή επικοινωνία με ειδικούς και ακτιβιστές του περιβάλλοντος.
Το μαντίλι
της Φλοράνς
Δεν είναι καλαματιανό, είναι όμως μεταξωτό και πάνω έχει Εύζωνες και την επιγραφή «1821-2021», καθώς είναι μέρος μιας συλλογής περιορισμένης κυκλοφορίας, αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, από ελληνικό οίκο με ατελιέ στο Κολωνάκι, που σχεδιάζει μαντίλια και γραβάτες (εξαιρετικού γούστου, οφείλω να πω). Το μαντίλι αυτό ήταν ένα από τα δώρα που πρόσφερε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, που επισκέφτηκε χθες την Αθήνα για την υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης των Rafale. Kαι επειδή όλα έχουν τη σημασία και τη σημειολογία τους, η Παρλί, που ως Γαλλίδα τα κλασικά αξεσουάρ τα τιμά, φόρεσε το μαντίλι στον λαιμό της αμέσως και το φορούσε και αργότερα στο Μαξίμου, στη συνάντησή της με τον Μητσοτάκη. Τι μας έφερε αυτή για πεσκέσι; Μια καλύτερη συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra. Δεν ξέρω αν τελικώς θα τις πάρουμε, πάντως το «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία» είναι στα φόρτε του.
«Τρόικα εθνικών»
από τη Φώφη
Να σας μεταφέρω και στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου χθες παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των διερευνητικών. Υπάρχουν τρία πρόσωπα-κλειδιά που συνομιλούν άμεσα με τη Φώφη Γεννηματά για τα εθνικά. Ο πρώτος είναι ο πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου. Ο δεύτερος είναι ο πολύπειρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης. Ο τρίτος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Μην εκπλήσσεστε. Θυμίζω, άλλωστε, ότι, εκτός από πρώην πρωθυπουργός, ήταν επίσης υπουργός Εξωτερικών όταν ξεκίνησαν οι διερευνητικές επί κυβέρνησης Σημίτη. Και εκτός από την εμπειρία, διατηρεί ακόμη χρήσιμες διεθνείς επαφές. Η Γεννηματά συνομιλεί τακτικά μαζί του για τα ελληνοτουρκικά και ανταλλάσσουν απόψεις και πριν από ομιλίες της στη Βουλή. Τον ρόλο τους διατηρούν πάντοτε βέβαια και οι βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Θυμίζω, άλλωστε, ότι, παρότι είναι επισήμως αντίπαλοι η Γεννηματά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, παραμένει αυτός που εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής στις επίσημες ενημερώσεις των κομμάτων από το υπουργείο Εξωτερικών.