Αναταραχή επικράτησε χθες στις αγορές όπου αυξάνονται οι φόβοι για νέο πλήγμα που μπορεί να δεχτεί η οικονομία από μια πιθανή αύξηση κρουσμάτων της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κίνα ανακοίνωσε χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα αύξηση της καταγραφής αριθμού κρουσμάτων από την πανδημία, ενώ αύξηση ανακοινώθηκε σε όσους μπαίνουν σε νοσοκομεία των ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο. Αυτές οι εξελίξεις κάνουν τους επενδυτές να επανεκτιμούν τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη. Οπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς στο Reuters, εάν οι υποθέσεις συνεχίσουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, οι παίκτες της αγοράς θα επανεκτιμήσουν τις προοπτικές. Επίσης ανέφεραν ότι μέχρι τώρα οι αγορές ήταν πολύ αισιόδοξες για επερχόμενη ανάκαμψη και αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα.
Για τον λόγο αυτόν ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 δέχτηκε νέες πιέσεις, ενώ η Ασία είχε κλείσει νωρίτερα με απώλειες. Οι αγορές είχαν ανακάμψει λόγω ελπίδων από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και την παροχή δημοσιονομικών κινήτρων από κυβερνήσεις. Αυτό είχε οδηγήσει σε άνοδο δεικτών και τιμών ακόμη και όταν είχαν ανακοινωθεί αρνητικά στοιχεία, όπως η αύξηση στην ανεργία των ΗΠΑ.
Η ανησυχία εκφράζεται στις αγορές με διάφορους τρόπους. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης μειώθηκαν χθες λόγω νέας αύξησης στη ζήτηση, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν ξανά σε επενδύσεις που θεωρούνται πιο ασφαλείς, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.







