Αν ο Τζέιμς Μποντ βρισκόταν στην υπηρεσία της βασίλισσας ενώ ήταν ακόμα έφηβος, τότε δεν θα ήταν ο πράκτορας 007 αλλά ο Αλεξ Ράιντερ. Το νεαρό αγόρι που εν αγνοία του έχει εκπαιδευτεί ως κατάσκοπος και καλείται να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του για να σώσει τον κόσμο είναι το κεντρικό πρόσωπο της ομότιτλης βρετανικής σειράς της Sony που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα στο Amazon Prime. Στη χώρα μας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα οκτώ επεισόδια μέσα από τη Nova.

Το «Alex Rider» είναι ουσιαστικά η τηλεοπτική μεταφορά της σειράς 12 εφηβικών μυθιστορημάτων του Αντονι Χόροβιτς, βασισμένη κυρίως στο δεύτερο βιβλίο «Αποστολή στη Λευκή Κορφή» (από τον Ψυχογιό, όπως και άλλες περιπέτειες της σειράς). Η ιστορία του αρχίζει να ξετυλίγεται όταν ο θείος του Αλεξ πεθαίνει κι ο νεαρός μαθαίνει ότι ήταν μέλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Το 16χρονο αγόρι βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο μιας διεθνούς συνωμοσίας και δέχεται να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να την αποκαλύψει. Η περιπέτειά του ντύνεται με τις απαραίτητες δόσεις δράσης, αγωνίας και φυσικά κατασκοπικής ίντριγκας, δίνοντας μια σειρά που δεν προορίζεται ακριβώς για παιδιά. Τον κεντρικό ρόλο έχει ο Οτο Φάραντ, ενώ δίπλα του παίζει επίσης ο Μπρένοκ Ο’Κόνορ. Με τους δύο αυτούς πρωταγωνιστές μίλησαν αποκλειστικά τα «Πρόσωπα» την περίοδο της καραντίνας μέσω του Zoom.

Πώς θα περιγράφατε εσείς τους χαρακτήρες σας στους θεατές της σειράς;

Οτο Φάραντ: Παίζω τον Αλεξ Ράιντερ. Οπως και ο φίλος του Τομ, είναι ένα νεαρό αγόρι, έφηβος από το Λονδίνο. Είναι ένα φυσιολογικό παιδί που πάει σ’ ένα φυσιολογικό σχολείο όπως όλα τα παιδιά και προσπαθεί να μιλάει με τους άλλους στα πάρτι και να ευχαριστιέται την παρέα του φίλου του. Δυστυχώς όμως ο κόσμος του έρχεται τα πάνω κάτω γιατί πεθαίνει ο θείος του και μαθαίνει ότι ήταν κατάσκοπος. Και η εταιρεία για την οποία δούλευε ο θείος του τον απάγει και τον οδηγεί σε ένα σχολείο για πλούσια παιδιά, μ’ έναν σατανικό διευθυντή. Οπότε ο Αλεξ επί της ουσίας πρέπει να σώσει τον κόσμο.

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Κι εγώ παίζω τον Τομ, τον καλύτερο φίλο του Αλεξ. Πηγαίνουμε μαζί στο σχολείο σαν δύο συνηθισμένα αγόρια, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει ο Τομ. Του αρέσει πάρα πολύ ο ιαπωνικός κινηματογράφος κι άλλα είδη και πιστεύει ότι είναι ο επόμενος Κουέντιν Ταραντίνο, χωρίς να έχει κανένα ταλέντο.

Μια και πρόκειται για βρετανική παραγωγή που ασχολείται με κατασκόπους, εμπνευστήκατε καθόλου από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και την κληρονομιά τους;

Οτο Φάραντ: Ναι, βέβαια. Πάντα βλέπω τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ όταν βγαίνουν στον κινηματογράφο. Μου αρέσει πολύ ο Ντάνιελ Κρεγκ, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικός Μποντ. Αλλά είδα περισσότερο τις ταινίες «Bourne» για να προετοιμαστώ γι’ αυτό, απ’ ό,τι Μποντ. Kι άλλες, όπως το «Sicario». Υπάρχουν τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα που χρησιμοποίησα για την έρευνα. Αλλά μου αρέσει η δράση, οι ταινίες δράσης.

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Νομίζω ότι ο Μποντ είναι ο βασικός κατάσκοπος. Η μεγαλύτερη διαφορά του με τον Αλεξ Ράιντερ είναι ότι ο Μποντ είναι καλός σ’ αυτό που κάνει και γι’ αυτό το κάνει. Ο Αλεξ είναι καλός, αλλά δεν θέλει να είναι καλός. Ξέρει τις ικανότητές του και τις χρησιμοποιεί για το καλό των ανθρώπων γύρω του.

Η σειρά πριν ακόμα αρχίσει να προβάλλεται, πουλήθηκε σε 100 χώρες. Εγινε ήδη επιτυχία. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Οτο Φάραντ: Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Πρώτα απ’ όλα θέλω σίγουρα να τη δει ο κόσμος κι ελπίζω να του αρέσει.

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Είναι μια συναρπαστική προοπτική. Οσο περισσότερες χώρες την παίρνουν, τόσο περισσότερος κόσμος θα δει αυτήν την ιστορία και θ’ ανακαλύψει κάτι απ’ αυτά που κάναμε. Γι’ αυτό άλλωστε τα κάνουμε όλα. Για να βρει ο κόσμος κάτι και να συσχετιστεί μαζί του. Οσο περισσότεροι τη δουν, τόσο καλύτερα.

Οτο, θεωρείς τον εαυτό σου τον νέο έφηβο Τζέιμς Μποντ;

Οτο Φάραντ: Δεν θα έφτανα μέχρι εκεί. Θα έλεγα ότι είναι χαρά μου να μπορώ να παίζω έναν χαρακτήρα ο οποίος είναι αγαπημένος σε όλον τον κόσμο. Τα βιβλία «Αλεξ Ράιντερ» έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και το να μπορώ να ζωντανεύω αυτόν τον χαρακτήρα στην οθόνη είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Αν και πρόκειται για μια σειρά με έφηβους πρωταγωνιστές, στην πραγματικότητα είναι αρκετά σκληρά όσα συμβαίνουν στην πλοκή. Είναι όντως τόσο ξεκάθαρη αυτή η αντίφαση;

Οτο Φάραντ: Δεν το βλέπω ως αντίφαση. Ηταν κάτι για το οποίο ανησυχούσα πάντα όταν έπαιζα στη σειρά. Ενας από τους βασικούς μου φόβους ήταν η ιδέα ότι θα παίρναμε αυτό το απίστευτο υλικό και δεν θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε σωστά. Ή θα το διαστρεβλώναμε με λάθος τρόπους. Αυτό το απίστευτο πράγμα που έκανε ο Γκάι Μπαρτ ήταν να πάρει αυτά τα βιβλία που δεν γράφτηκαν για παιδιά αλλά γράφτηκαν με τα παιδιά κατά νου και να τα κάνει μια αυθεντική τρομακτική ιστορία για κατασκόπους. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να την απολαύσει. Τα παιδιά που είναι φαν των βιβλίων «Αλεξ Ράιντερ» και ξέρουν τον ήρωα από τις σελίδες του βιβλίου μπορούν πραγματικά να απολαύσουν τη σειρά γιατί σε όλους αρέσει να βλέπουν κάτι που αισθάνονται ότι είναι πολύ μικροί για να δουν. Πάντα απολαμβάνεις να βλέπεις κάτι που είναι για μεγαλύτερους από σένα. Επομένως είναι η ιδέα τού να κρατήσουμε τον Αλεξ σχετικό με τη σημερινή τηλεόραση πολύ βασική και να μην το κρατήσουμε όλο αυτό πολύ εστιασμένο στα παιδιά. Αλλά επίσης και να μην το παρακάνουμε σκοτεινό – νομίζω ότι βρήκαμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά, εξαιρετικά.

Μπρένοκ, εδώ παίζεις έναν πολύ αγαπητό χαρακτήρα. Μπαίνει μάλιστα κανείς στη σύγκριση με τον μισητό χαρακτήρα που υποδυόσουν στο «Game of thrones», όταν μαχαίρωσες μέχρι θανάτου τον Τζον Σνόου…

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Ναι, αυτή είναι πολύ μεγάλη διαφορά από εκείνον τον χαρακτήρα. Και ήταν μεγάλη χαρά. Ο Τόμας είναι σαν κι εμένα, όταν ήμουν 16 χρονών. Λίγο ηλίθιος, νομίζει ότι είναι πολύ έξυπνος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Κατά βάθος όμως είναι ένα πολύ γλυκό παιδί που προσπαθεί να κάνει φίλους κι ό,τι καλύτερο για τους ανθρώπους γύρω του. Ηταν μεγάλη χαρά το να μπορώ να μπω μέσα σε κάποιον που ήταν καλός γι’ αλλαγή.

Είχες αντιδράσεις από τον κόσμο όταν το έκανες αυτό στο «Game of thrones»;

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Ναι, πολλές. Μέχρι σήμερα μου στέλνουν άνθρωποι tweets και μου λένε ότι πρέπει ν’ αυτοκτονήσω.

Οτο, στη σειρά χρειάστηκε να δείξεις διαφορετικές ικανότητες: σκαρφαλώνεις, τρέχεις, κάνεις πολεμικές τέχνες. Πώς προετοιμάστηκες;

Οτο Φάραντ: Προετοιμάστηκα αρκετά. Εκανα μαθήματα κραβ μαγκά που είναι μια ισραηλινή πολεμική τέχνη και δούλεψα με personal trainer για την αναρρίχηση. Εκανα πολλά πράγματα για να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση γιατί ήξερα ότι το εξάμηνο γύρισμα θα είναι μακρύ και κουραστικό. Κάποια απ’ αυτά ήταν να προσπαθήσω να αποκτήσω ικανότητες και κάποια απλά να προετοιμάσω το σώμα μου για την αποκρουστική διαδικασία των γυρισμάτων. Για πολλά από τα κασκαντεριλίκια, μιλάς πολύ από πριν, κάνεις εξάσκηση και κάπως πρέπει να τα κάνεις και να ελπίζεις ότι θα σου βγει κάτι πολύ καλό. Ηταν πολλές φορές που κατά λάθος τα κάναμε μαντάρα. Θυμάμαι σ’ ένα γύρισμα που έδωσα αγκωνιά στον Μπρένοκ και στον κασκαντέρ ταυτοχρόνως στο πρόσωπο, τον έναν μετά τον άλλον. Κάποιες φορές απλά πρέπει να το κάνεις και να ελπίσεις ότι όλα θα πάνε καλά.

Ολοι έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για τους κατασκόπους στο μυαλό μας. Τώρα που εσείς τους υποδύεστε, επαληθεύεται;

Οτο Φάραντ: Θα γινόμουν απαίσιος κατάσκοπος. Γιατί είμαι αρκετά αδέξιος. Είμαι αρκετά καλός στο να σκέφτομαι τι πρόκειται να έρθει, αλλά κατά τα άλλα θα ήμουν χάλια. Σαν να προσπαθούσα να υποδυθώ κάποιον άλλον. Το κάνω αυτό βέβαια στη δουλειά μου, αλλά στην περίπτωση του κατασκόπου θα ήταν δύσκολο.

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Μου αρέσει να νομίζω ότι θα ήμουν καλός, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα ήμουν. Θα ήμουν απαίσιος. Θα ήμουν ακριβώς σαν τον Τόμας. Θα προσπαθούσα υπερβολικά για να τα κάνω λάθος.

Οτο Φάραντ: Είναι επίσης και πολύ μοναχικός για εμένα.

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Κι εγώ λατρεύω να μαρτυράω τα μυστικά σε άλλους ανθρώπους.

Οτο Φάραντ: Ναι, κι εγώ. Είμαι απαίσιος στο να κρατάω μυστικά.

Η ταινία «Αλεξ Ράιντερ: Μυστική αποστολή», που κυκλοφόρησε το 2006, πόσο διαφορετική είναι από τη σειρά;

Μπρένοκ Ο’Κόνορ: Είδα την ταινία στον κινηματογράφο όταν είχε κυκλοφορήσει γιατί ήμουν μεγάλος θαυμαστής των βιβλίων «Αλεξ Ράιντερ». Eπομένως, μόλις είπε κάποιος ότι κάνει ταινία για το αγαπημένο μου βιβλίο, κατευθείαν ενδιαφέρθηκα. Είναι μια απολαυστική ταινία. Εμείς κάνουμε μια πιο ειλικρινή ανθρώπινη προσέγγιση στον Αλεξ. Εχουμε όλη τη δράση, το σασπένς και τον ενθουσιασμό της ταινίας κι επίσης μια αυθεντική, δελεαστική, απολαυστική ιστορία. Είναι δύσκολη η ισορροπία κι εμείς ελπίζω να την κρατήσαμε.

INFO

Η σειρά κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά και σε Α’ τηλεοπτική προβολή στην Ελλάδα από τη Nova, την Παρασκευή 31 Ιουλίου και κάθε Παρασκευή, στις 22:00, από το Novacinema4HD. Μετά την προβολή της θα είναι διαθέσιμη και στις υπηρεσίες Nova On Demand και Nova Go, έτσι ώστε οι συνδρομητές να έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν όποτε θέλουν και όπου και αν βρίσκονται.