Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η πανδημία του Covid-19 όπως ήταν αναμενόμενο έπληξε και τη χώρα μας. Στην παρούσα φάση και από τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι σχετικά διαχειρίσιμη. Αν λάβουμε υπόψη τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος υγείας θα εξάγουμε το συμπέρασμα ότι ακόμα και μέτρια αύξηση των σοβαρών νοσήσεων θα οδηγήσει σε μεγάλη πίεση το υγειονομικό σύστημα της χώρας.
Συγκρίνοντας την πορεία της επιδημίας σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία όπου τα κρούσματα είναι εκτός ελέγχου και την Τσεχία ή Σλοβακία με τα λιγότερα κρούσματα, η μέχρι τώρα πορεία της Ελλάδας τείνει περισσότερο προς τις χώρες με σχετικά λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.
Το μεγάλο πρόβλημα θα ανακύψει αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης χαλαρώσουν, οπότε θα αρχίσουμε να παρατηρούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών σε ΜΕΘ και δυστυχώς των θανάτων.
Από μαθηματικά μοντέλα που έχουν αναλυθεί από πολλούς επιστημονικούς φορείς προκύπτει ότι εάν η επιδημία διατηρηθεί μέχρι τέλος Απριλίου σε διαχειρίσιμα επίπεδα τότε θα έχουμε κερδίσει χρόνο μέχρι την αναμενόμενη έλευση νέων αποτελεσματικών θεραπειών και φυσικά το σύστημα υγείας θα έχει αντέξει.
Αναπάντητο όμως είναι το ερώτημα της πλήρους υποχώρησης της επιδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλλον, είναι πολύ καλό για να είναι αληθές ότι ο ιός θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας. Παρ' όλα αυτά υπολογίζεται ότι κατά την έναρξη του χειμώνα του 2020 θα έχουμε ισχυρά δεδομένα και για θεραπείες αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου. Τα τρέχοντα δεδομένα για θεραπεία αφορούν τρεις κατηγορίες 1) φάρμακα που έχουν χορηγηθεί για άλλες νόσους όπως ελονοσία ή ρευματοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή μικροβιακή λοίμωξη 2) νέα αντιιϊκά φάρμακα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες 3) ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που επιδρούν στην ανοσιακή απάντηση του ανθρώπου (νέα ή παλαιότερα).
Φυσικά πάντα υπάρχει και το απαισιόδοξο σενάριο κατά τη νέα περίοδο να μην έχουμε αποτελεσματικές θεραπείες, ούτε καν εμβόλιο, επομένως να βιώσουμε εκ νέου τα δύσκολα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι τώρα με όλες τις υγειονομικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτά.
Η θετική πλευρά της επιδημίας για τη χώρα μας είναι ότι αρχίζουμε να μαθαίνουμε τη συνεργασία πολιτείας και πολιτών, γιατρών και ασθενών όπως και μελών της ελληνικής οικογένειας. Ενα επίσης σημαντικό κέρδος είναι η γρήγορη εξοικείωση των ελλήνων πολιτών στη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών που αφορούν όχι μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.
Η συγκροτημένη πολιτεία και η επίσημοι υγειονομικοί φορείς προσπάθησαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν να βρίσκεται στη θέση αυτή η χώρα. Εχει έρθει η ώρα της ατομικής ευθύνης του έλληνα πολίτη απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένειά του και τελικά στη χώρα του.
Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης είναι παθολόγος - λοιμωξιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων