Αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν πρέπει να καθυστερήσει. Το πάθημα του 2008 πρέπει να γίνει μάθημα το 2020 και η ΕΕ να κάνει ό,τι χρειαστεί, όπως είχε πει ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, για να περιοριστεί το πλήγμα στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι ειδικοί εξάλλου είναι ξεκάθαροι ως προς αυτό. Το πλήγμα, λένε, μπορεί να είναι ανάλογο με εκείνο που υπέστη η ευρωπαϊκή οικονομία πριν από μία και πλέον δεκαετία.

Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να δοκιμαστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αντοχές των εθνικών οικονομιών της ευρωζώνης. Η Ιταλία, μια χώρα που έχει χτυπηθεί όσο καμία άλλη από την εξάπλωση του ιού, περιμένει από τους εταίρους της να επιδείξουν πνεύμα αλληλεγγύης. Και έχει απόλυτο δίκιο. Οι καιροί δεν είναι κανονικοί για να ισχύουν κανόνες που φτιάχτηκαν για κανονικούς καιρούς. Η προσαρμογή στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη. Οπως απαραίτητη είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

Η ελληνική οικονομία βγήκε πρόσφατα από μια υπερδεκαετή κρίση. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να οδηγηθεί και πάλι στη συρρίκνωση με υφεσιακές πολιτικές ή ακόμη και με πολιτικές που δεν θα τη βοηθήσουν να θεραπεύσει τάχιστα τις πληγές που θα αφήσει πάνω της ο ιός. Η σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ είναι από αυτή την άποψη ιδιαίτερης σημασίας. Εκεί θα φανεί εν πρώτοις εάν αυτή είναι μια ώρα ευθύνης για την Ευρώπη.