Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ανατολικώς του Ευφράτη συριακά εδάφη ήταν αναμενόμενη μετά την εξασφάλιση της αμερικανικής συναίνεσης κατά την τελευταία επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Ερντογάν. Αν και η διεθνής καταδίκη των τουρκικών επιχειρήσεων είναι ομόθυμος, αυτό που ενδιαφέρει τον πρόεδρο Ερντογάν είναι πρωτίστως το εσωτερικό μέτωπο. Οπως η κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κουρδικό και η επανέναρξη των συγκρούσεων το καλοκαίρι του 2015 λειτούργησε ευεργετικά για τη δημοφιλία του τούρκου προέδρου και του κυβερνώντος κόμματος κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2015, ο πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει ότι και η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα αποκαταστήσει τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχθεί το κύρος του και θα επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του. Συνεπικουρούντων και των υπό κυβερνητικό έλεγχο μέσων ενημέρωσης, η πλειονότητα της τουρκικής γνώμης φαίνεται να έχει μετακινηθεί σε πιο εθνικιστικές θέσεις και να υιοθετεί την κυβερνητική ερμηνεία των γεγονότων.
Ο σημαντικότερος στόχος της επιχείρησης εντός των τουρκικών συνόρων είναι πολιτικός. Η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων έφερε σε δύσκολη θέση τη συμμαχία της αντιπολίτευσης η οποία κατήγαγε τον θρίαμβο των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Οι πρόεδροι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του «Καλού Κόμματος» (Iyi Parti) Μεράλ Ακσενέρ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο που ενέκρινε την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Ακόμη και ο φέρελπις δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου συντάχθηκε με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα «εθνικής ομοψυχίας» αποφεύγοντας κάθε αναφορά που θα μπορούσε να τον εκθέσει ως «μειοδότη». Το γεγονός ότι η εκλογή του στηρίχθηκε στην αφανή αλλά σαφή στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων κουρδικής καταγωγής δεν ήρκεσε, για να επηρεάσει την κρίση του. Η ταύτιση του συνόλου της αντιπολίτευσης πλην του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) με την κυβερνητική γραμμή στο πλαίσιο μιας «εθνικής ομοψυχίας» υποσκάπτει την ενότητα της συμμαχίας αλλά και τη θετική δυναμική που είχε αναπτυχθεί έκτοτε. Ζητήματα όπως η χρηστή διακυβέρνηση, η σπατάλη δημοσίων πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, και προ πάντων η κατάσταση της οικονομίας παραμερίσθηκαν αντικαθιστώμενα από ένα πνεύμα «εθνικής ομοψυχίας» η οποία εξαιρεί πάντως τους πολίτες κουρδικής συνείδησης. Η διάρρηξη των νεοπαγών δεσμών μεταξύ της τουρκικής κοσμικής μεσαίας τάξης και της κουρδικής μειονότητας ή και η διάλυση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα ήταν χαράς ευαγγέλια για τον πρόεδρο Ερντογάν. Μόνη εξαίρεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης της Κωνσταντινούπολης Τζανάν Καφταντζίογλου η οποία υπενθύμισε μια - όχι και τόσο γνωστή - τουρκική παροιμία: «Δεν υπάρχει νικητής στον πόλεμο και ηττημένος στην ειρήνη».
Πέραν όμως και των δηλώσεων Καφταντζίογλου αξιοσημείωτη ήταν και η δήλωση καταδίκης των πολεμικών επιχειρήσεων του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, η οποία σχολίασε και τη χρήση του όρου «ειρήνη» στο όνομα της στρατιωτικής επιχείρησης συνδέοντάς την με την αντίστοιχη χρήση του όρου «ειρηνευτική επιχείρηση» κατά την επίσημη τουρκική ορολογία για την τουρκική εισβολή του 1974. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες προκάλεσαν την μήνι των τούρκων εθνικιστών αλλά και σκληρή ανταπάντηση του προέδρου Ερντογάν, υπενθυμίζουν το πόσο έωλες είναι οι προσπάθειες ταύτισης του συνόλου των Τουρκοκυπρίων με την τουρκικό εθνικισμό και τις πολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας.
Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Αγκυρα και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ