Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά έληξαν χωρίς μία κοινά αποδεκτή λύση για το Κυπριακό, ωστόσο από αυτές αποκομίσαμε το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο αποτελεί και τον οδικό χάρτη για μία ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση.
Παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ξεκάθαρο και οι δύο πλευρές, καθώς και οι εγγυήτριες δυνάμεις το διαβάζουν από τη δική τους οπτική και το ερμήνευαν με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Λόγω αυτού αλλά και των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την κλιμακούμενη ένταση και η νέα διαπραγματευτική διαδικασία απέτυχε.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν και τις δύο πλευρές πάρα πολλές φορές με στόχο να συμφωνήσουν στους όρους αναφοράς οι οποίοι στοχεύουν σε μία συναντίληψη όσον αφορά τη βάση της λύσης και το πλαίσιο Γκουτέρες. Επίσης προειδοποίησαν όλες τις πλευρές ότι αν οι δύο ηγέτες δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία στους όρους αναφοράς η νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να αρχίσει καν και θα αυξηθεί η ένταση λόγω του ενεργειακού.
Στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού επί του ζητήματος των όρων αναφοράς για μία ομοσπονδιακή λύση ανακοινώνοντας παράλληλα την οικοδόμηση νέων μέτρων εμπιστοσύνης.
Υστερα από αυτή τη θετική συνάντηση, η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε τις χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, με τις διπλωματικές προσπάθειες να συνεχίζονται. Ολοι δηλώνουν θετικοί και περιμένουν τη συμφωνία ανάμεσα σε Αναστασιάδη - Ακιντζί - Λουτ στους όρους αναφοράς και σε ένα πλαίσιο για μία νέα διαπραγματευτική διαδικασία.
Εάν καταφέρουν να καταλήξουν σε αυτά, θα υπάρξει μία τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα ανακοινωθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές. Εκτός από το υπάρχον status quo και τις εθνικιστικές φωνές και στις δύο πλευρές, η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων τάσσονται υπέρ μίας ομοσπονδιακής λύσης, άμεσα. Το σύνολο του κυπριακού λαού έχει κουραστεί και θέλει ειρήνευση. Ολοι γνωρίζουν ότι εάν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο σε μία λύση, η ασφάλεια και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες για κανέναν και οι εντάσεις θα κλιμακώνονται συνεχώς όσο προχωρούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Δεδομένων αυτών ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τη Λουτ και να δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μία νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων μετά τον Σεπτέμβρη.
Ο Αμπντουλάχ Κόρκμαζχαν είναι τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός και ιδρυτικό στέλεχος του πολιτικού κόμματος Αριστερή Κίνηση