«Ευχαριστώ τόσο πολύ τον Γιώργο Λάνθιμο και τις «σκύλες» μου, την Εμα (Στόουν) και τη Ρέιτσελ (Βάιζ) – κάθε δευτερόλεπτο δουλειάς μαζί σας ήταν μια διασκέδαση!». Αν κάτι πραγματικά εντυπωσιάζει στο πρόσωπο της ηθοποιού Ολίβια Κόλμαν, αυτό είναι το χαμόγελό της. Διάπλατο, «γεμάτο», μόνιμο. Η γυναίκα δείχνει να είναι αυτό που λέμε «καλός άνθρωπος», κάτι που έχει φανεί σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις της, με τελευταία εκείνη στην απονομή των εφετινών βραβείων των Χρυσών Σφαιρών, όπου η Κόλμαν απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ για την «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου.

Στην ήδη διακεκριμένη ταινία του έλληνα σκηνοθέτη, η 45χρονη Βρετανίδα υποδύεται τη βασίλισσα Αννα της Αγγλίας του 18ου αιώνα, μια τρομερά δυσάρεστη αλλά συγχρόνως αστεία γυναίκα, η οποία πολιορκείται από τις «σκύλες» που η ίδια ανέφερε στον ευχαριστήριο λόγο της στις Σφαίρες: τη σατανική σύμβουλό της λαίδη Σάρα (Βάιζ) και την Αμπιγκεϊλ (Βάιζ), μια αδίστακτη υπηρέτρια με τρομερές φιλοδοξίες. Οι τρεις αυτές γυναίκες δημιουργούν τον κόσμο μιας υπέροχα «λοξής» ταινίας εποχής, η οποία αποτελεί έναν μεγάλο θρίαμβο του Γιώργου Λάνθιμου και κερδίζει διαρκώς βραβεία.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η «Ευνοούμενη» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας και εκεί η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το βραβείο Copa Volpi Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Η ταινία είχε παιχτεί στην αρχή του φεστιβάλ και δεν ξεχάστηκε διότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η Κόλμαν θεωρούνταν το φαβορί για τη βράβευση. Kάποιοι μάλιστα βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η καριέρα της Κόλμαν βρίσκεται σε φάση τρομερής ακμής από τη στιγμή που άρχισε να υποδύεται… βασίλισσες. Η εμφάνισή της ως βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας στον τελευταίο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς «The crown» ανήκει στα αβαντάζ της.

Στα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) που θα απονεμηθούν στις 10 Φεβρουαρίου στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, η «Ευνοούμενη» έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες (12) και όλα δείχνουν ότι ένα παρόμοιο σκηνικό θα επαναληφτεί και στα Οσκαρ, των οποίων οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου. Με τη φόρα που έχει η «Ευνοούμενη», το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ολίβια Κόλμαν δεν θα απουσιάζει από την πεντάδα των υποψηφίων για το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Στα ΒAFTA η Κόλμαν είναι βεβαίως υποψήφια και μάλιστα για πρώτη φορά για δουλειά της στον κινηματογράφο. Οι πέντε προηγούμενες υποψηφιότητές της αφορούν όλες τηλεοπτικές δουλειές της και έχει κερδίσει το βραβείο δύο φορές, το 2013 (Β’ Ρόλου για το επεισόδιο «Mo’s story» της σειράς «Accused») και το 2014 (Α’ Ρόλου για τη σειρά «Μπρόνττσερτς»).

Η αλήθεια είναι ότι με την «Ευνοούμενη» η Κόλμαν για πρώτη φορά στην καριέρα της κάνει ένα τόσο μεγάλο κινηματογραφικό άλμα (αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη συνεργασία της με τον Λάνθιμο, μετά τον «Αστακό»). Αν και ως επαγγελματίας βρίσκεται στον χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η δουλειά της ήταν κυρίως τηλεοπτική σε σειρές όπως οι «Look around you», «Green Wing», «The time of your life», «Beautiful people», «Peep show» και η εξαίρετη μίνι σειρά «The night manager», μια μεταφορά στην τηλεόραση του μυθιστορήματος του Τζον λε Καρέ, στην οποία η Κόλμαν υποδύθηκε μια έγκυο πράκτορα των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών (και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου για μίνι σειρά ή τηλεταινία).

Μάλιστα, ακριβώς επειδή η Κόλμαν, μητέρα τριών παιδιών (σύζυγός της είναι ο ηθοποιός Εντ Σινκλέρ), ήταν στην πραγματικότητα έγκυος εκείνη την περίοδο, είχε επιμείνει να πάρει τον ρόλο και έπεισε τελικά τη σκηνοθέτρια Σουζάνε Μπίερ να την προσλάβει. Το επιχείρημά της ήταν η σπουδαία δουλειά που είχε κάνει η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ στο «Φάργκο» των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν, όπου ως έγκυος υποδύθηκε την έγκυο αστυνομικό της ταινίας, ένας ρόλος που χάρισε στην Μακ Ντόρμαντ το πρώτο της Οσκαρ.

Μιλώντας τηλεφωνικά με την Ολίβια Κόλμαν πριν από μερικά χρόνια, με αφορμή, τότε, μια από τις λίγες κινηματογραφικές ταινίες της, τον «Τυραννόσαυρο» του Πάντι Κόνσιντιν όπου υποδύθηκε μια γυναίκα – θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η ηθοποιός αναφέρθηκε στην απόσταση που προτιμά να διατηρεί ανάμεσα στην ίδια και τις ηρωίδες που αναλαμβάνει να παίξει. «Είναι πιο υγιές να σκέφτεσαι ότι υποδύεσαι κάποιον άλλο και να αφήνεις απλώς τον εαυτό σου ελεύθερο» είχε πει χαρακτηριστικά. «Ειδάλλως η εμπειρία μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστη. Και είναι προτιμότερο στο τέλος της ημέρας να τα τσούζεις στην παμπ γνωρίζοντας ότι έχεις διασκεδάσει στο γύρισμα».

Αυτή τη στάση εξακολουθεί να διατηρεί και σήμερα. Κρίνοντας από τις φορές που την είδα από κοντά, η ευχαρίστησή της για το πόσο όμορφα πέρασε στα γυρίσματα της «Ευνοούμενης» ίσως να είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την επιβράβευση που χαίρεται για αυτή τη δουλειά της τους τελευταίους μήνες.

Γεννημένη στις 30 Ιανουαρίου του 1974 στο Νόργουιτς του Νόρφολκ της Αγγλίας, η Σάρα Κάρολαϊν Ολίβια Κόλμαν, παρότι δεν συνηθίζει να μοιράζεται δημοσίως τις πολιτικές πεποιθήσεις της, δηλώνει φανατική εχθρός του Brexit. «Υστερα από εκείνη την ψηφοφορία μου ήρθε να θρηνήσω» δήλωσε. «Γι’ αυτούς που ψήφισαν εναντίον». Είναι ωστόσο αρκετά ψύχραιμη για να μην τα βάλει με τους ηλικιωμένους που δήλωσαν υπέρ του Brexit «γιατί κι εγώ στη θέση τους δεν ξέρω αν θα μπορούσα να λειτουργήσω με τη λογική. Το μόνο σίγουρο, είμαι θυμωμένη. Πολύ θυμωμένη».