Διάδρομος, μια λέξη χίλιες χρησιμότητες. Πόσοι δεν έχουν καταχαρεί με τον διάδρομο – κρεμάστρα; Πόσοι δεν αγόρασαν διάδρομο, τον κότσαραν στο σαλόνι και μετά από άπειρα βράδια κρεβατομουρμούρας τον πούλησαν στο e-bay ή στο marketplace; Αρκετοί. Αλλά αρκετοί είναι και εκείνοι που προτιμούν να τρέξουν στον διάδρομο παρά να βγουν έξω στην κίνηση ή στο τσουχτερό κρύο. Αυτοί όμως θα πρέπει να προσέξουν γιατί ο διάδρομος μπορεί να είναι σε ασφαλές περιβάλλον, ο ίδιος όμως ο διάδρομος δεν παρέχει και μεγάλη ασφάλεια σε δρομείς που θέλουν να κάνουν πολλά χλμ. επάνω του.

Αρχικά θα πρέπει να είναι αρίστης ποιότητος για να μην υπάρχουν κραδασμοί. Οι κραδασμοί στον διάδρομο είναι πιο δυνατοί απ’ ό,τι στους δρόμους και στα πεζοδρόμια. Και πού πηγαίνουν όλοι αυτοί οι κραδασμοί; Μα φυσικά στη σπονδυλική στήλη και στα γόνατα του δρομέα. Αρα η καταπόνηση και ο τραυματισμός μάς χτυπάει την πόρτα. Οπότε όταν είναι αναγκαίο κακό να τρέξουμε στον διάδρομο ας έχουμε κάνει σωστή προθέρμανση. Ενας άλλος φίλος μας που θα υποφέρει πάνω στον διάδρομο θα είναι ο αχίλλειος. Ειδικά αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε την καλλονή στον διπλανό διάδρομο του γυμναστηρίου και βάλουμε τον διάδρομο σε κλίση μοιρών υψομετρικής Κιλιμάντζαρο. Ο συνδυασμός τριβής, κλίσης και κραδασμών θα έχει αποτέλεσμα να πάρετε στο χέρι τον αχίλλειό σας και όχι τον αριθμό τηλεφώνου της καλλονής. Οι δρομείς που έχουν αρκετά περιττά κιλά ας αποφύγουν τον διάδρομο, γιατί με έναν περίεργο τρόπο (οι μηχανικοί ξέρουν) ο διάδρομος θα τους εκδικηθεί με περισσότερους κραδασμούς με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Αφού όμως είστε αναγκασμένοι να τρέξετε πάνω στον άχαρο ιμάντα του διαδρόμου μην ξεχάσετε να κάνετε αποθεραπεία πιο προσεκτικά από τις φορές που τρεχάτε σε δρόμους ή βουνά. Χαλαρό και αργό τρέξιμο προς το τέλος, ήπιες αλλά αρκετές διατάσεις, ασκήσεις χαλάρωσης για τη σπονδυλική στήλη και πάγο σε αρθρώσεις που τις νιώθετε κουρασμένες.

Αν έχουμε κάποιον τραυματισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον διάδρομο πάντα κάτω από τις οδηγίες και την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή μας. Αυτός γνωρίζει με ποιον τρόπο μπορεί να μας βοηθήσει και να γίνει θεραπευτικό μέσον. Είναι ολοφάνερο πως η σωστή χρήση του διαδρόμου σε μέρες δύσκολες θα κρατήσει κοντά το τρέξιμο που αγαπάμε. Το τρέξιμο όμως και το σώμα μας θέλουν καθαρό αέρα, εικόνες από όμορφα τοπία και φίλους που τρέχουν δίπλα μας… οπότε βγες έξω.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος