Τα Θεοφάνια η Καστοριά μάς προσκαλεί να ξορκίσουμε τα προβλήματα όλου του χρόνου με ένα τριήμερο διονυσιακό γλέντι: τα Ραγκουτσάρια. Η γιορτή που έχει τις ρίζες της στα ελληνορωμαϊκά χρόνια αρχίζει στις 6 Ιανουαρίου. Ορχήστρες συνοδεύουν δεκάδες «μπουλούκια» που με επίκεντρο την οδό Μητροπόλεως πηγαινοέρχονται μέχρι την Πλατεία Ομονοίας, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, τραγουδώντας και πίνοντας τσίπουρο και κρασί. Το γλέντι καλά κρατεί μέρα και νύχτα, στους δρόμους ή σε μαγαζιά. Την τρίτη ημέρα, στις 2 το μεσημέρι, είναι το αποκορύφωμα της γιορτής: η μεγάλη παρέλαση με αφετηρία το Δημαρχείο και τερματισμό στην πλατεία του Ντολτσό.

Το Ντολτσό είναι η μία από τις δύο πιο παλαιές συνοικίες της Καστοριάς (η δεύτερη είναι το Αποζάρι). Με αφετηρία την πλατεία του αξίζει ο περίπατος στα σοκάκια που απλώνονται ακτινωτά γύρω της. Ο δρόμος προς το Λαογραφικό Μουσείο περνάει από αρχοντικά όπως του Μπατρίνου, του Μητρούση, του Δράσκα και καταλήγει στο ίδιο το κτίριο του Μουσείου, το αρχοντικό Νεράντζη – Αϊβάζη. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η βόλτα προς το κτίριο του Ενδυματολογικού Μουσείου (αρχοντικό Εμμανουήλ).

Από τον Προφήτη Ηλία θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στη βόρεια πλευρά της λίμνης και στη Χλόη. Αν έχετε χρόνο και διάθεση για μία μίνι εκδρομή τότε αξίζει να επισκεφτείτε το Δισπηλιό (μόλις 7 χλμ. από την πόλη) όπου βρέθηκε ένα από τους πιο παλαιούς (6η χιλιετία π.Χ.) λιμναίους οικισμούς της Ευρώπης. Η ξενάγηση στην αναπαράσταση του νεολιθικού οικισμού με τις καλύβες του ταξιδεύει τους επισκέπτες στον χρόνο.

Μία δεύτερη όμορφη βόλτα μπορεί να γίνει στο σπήλαιο του Δράκου με τον εκθαμβωτικό σταλακτικό διάκοσμο (ώρες λειτουργίας 09.00 – 17.00, καθημερινά) και τη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας δίπλα στη λίμνη. Εκεί τα βλέμματα μαγνητίζουν το τεράστιο πλατάνι ηλικίας άνω των 900 ετών, αλλά και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες εντός και εκτός του ναού.