Στα τέλη Οκτωβρίου η Ζακλίν Μουρό, μια 51χρονη συνθέτρια και υπνοθεραπεύτρια από τη Βρετάνη, ανέβασε στο Facebook ένα πεντάλεπτο βιντεάκι με το οποίο επέκρινε με βαριές κουβέντες την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν για τη φορολόγηση των καυσίμων. «Τι κάνεις με τα χρήματα εκτός από το να αγοράζεις νέα πιάτα για το Μέγαρο των Ηλυσίων και να παραγγέλνεις την κατασκευή πισίνας;» ρωτούσε τον Εμανουέλ Μακρόν. Μέσα σε λίγο καιρό έξι εκατομμύρια άτομα παρακολούθησαν το βίντεο αυτό, που θεωρείται ότι προκάλεσε τη δημιουργία του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Η Μουρό, μητέρα τριών παιδιών, κατοικεί σε ένα χωριό της Βορειοδυτικής Γαλλίας, το Μποάλ και το εισόδημά της δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο ένα ντιζελοκίνητο τζιπ δεκαετίας και γι’ αυτό διαμαρτυρήθηκε εναντίον της «παριζιάνικης ελίτ, που αδιαφορεί ότι εμείς αγοράσαμε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και τώρα ο Μακρόν θέλει να σώσει τον πλανήτη και μας αναγκάζει να αγοράσουμε ηλεκτρικά που είναι πανάκριβα».

Η απόφαση του γάλλου προέδρου, έπειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, να ανακαλέσει τη φορολογία στα καύσιμα είναι κατά τη γνώμη της «πολύ λίγο, πολύ αργά». Μπορεί με την κίνησή της να αναρτήσει το βίντεο να συμπύκνωσε τη διάχυτη οργή μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου για την οικονομική ανέχεια – κάτι που την έκανε να μοιάζει με ιδρυτή του κινήματος – όμως στην πραγματικότητα δεν έχει επιρροή στην εξέλιξή του. Μάλιστα τώρα, μετά τα επεισόδια των προηγούμενων δύο εβδομάδων, θεωρεί ότι το κίνημα το έχει «υφαρπάξει μια βίαιη περιθωριακή ομάδα εξτρεμιστών και αναρχικών». Πιστεύει ότι η εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων έχει γίνει ένα επικίνδυνο «σκυλί χωρίς λουρί» και προτρέπει τους μετριοπαθείς διαδηλωτές να ανοίξουν διάλογο με την κυβέρνηση. «Το κίνημα έχει ξεφύγει, δεν μπορείς να μιλήσεις λογικά με τους ανθρώπους πια. Κάποιοι δεν θυμούνται καν ποια ήταν τα αιτήματα με τα οποία ξεκινήσαμε. Είναι σαν να είχαμε έναν σκύλο με λουρί και πλέον το λουρί έχει σπάσει».

Στην αρχή όμως θεωρεί πως οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων ήταν ένα «αυθόρμητο κίνημα των ανθρώπων». Πλέον, «βλέπουμε ένα τσουνάμι. Το κύμα είναι ακόμα στον αέρα και θα πρέπει να περιμένουμε να σκάσει κάπου και πάλι».

Τόσο η Μουρό όσο και άλλοι «εκπρόσωποι» του κινήματος όπως η Πρισιλιά Λουντοσκί, με καταγωγή από τη Μαρτινίκα, που ζει στα περίχωρα του Παρισιού και ο Ερίκ Ντρουέ, οδηγός φορτηγών, έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους. Η Μουρό έχει δεχθεί και έντονο χλευασμό στα κοινωνικά δίκτυα επειδή ασχολείται με το υπερφυσικό. Η απάντησή της στις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει τελευταία είναι πως «ακόμα και ο πρόεδρος Μιτεράν πριν πεθάνει είχε εξομολογηθεί ότι συμβουλευόταν αστρολόγο και πίστευε σε μια ανώτατη δύναμη». Η Ζακλίν ήταν στην ομάδα των Κίτρινων Γιλέκων που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και του μετέφερε τις απαιτήσεις του κινήματος. Σήμερα λέει: «Δεν έχω ιδέα πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Το σίγουρο είναι πως εάν δεν οργανωθούμε, το κίνημα δεν θα έχει μέλλον. Θα τα έχουμε κάνει όλα αυτά για το τίποτα».