Πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις να μην αφήσουν μια ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας. Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» υπεραμύνεται της εξάντλησης της τετραετίας, υπογραμμίζει ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πεδίο συνεργασιών. Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία αναφέρει ότι δεν θα είναι προς όφελος καμίας πλευράς.

Νοvartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, C4I κ.ά. Σκάνδαλα ή σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, όπως σας εγκαλούν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής;

Η συγκεκριμένη προσέγγιση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, ότι τάχα δηλαδή η αντιμετώπιση της διαφθοράς και ο επιμερισμός πολιτικών και ποινικών ευθυνών συνιστούν «σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων», εμπεριέχει στοιχεία ενοχής και πολιτικής συγκάλυψης των όσων έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στον εκτροχιασμό της χώρας και στην επιβολή των Μνημονίων. Ας βγουν λοιπόν να πουν καθαρά ότι πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία για πράξεις πολιτικών προσώπων, εκτός εάν θεωρούν ότι όλα έγιναν καλώς, και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, και ο πλουτισμός πολιτικών προσώπων, και η εν γένει διαφθορά στον δημόσιο βίο.

Είμαστε ενώπιον μιας επιχείρησης «καθαρά χέρια» και τι προσδοκάτε ως κυβέρνηση;

Αυτή η κυβέρνηση, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να ρίξει φως σε όλες τις σκοτεινές πλευρές της δημόσιας ζωής. Αν δεν το έκανε, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για συγκάλυψη και πολιτική συναλλαγή. Καλό θα ήταν λοιπόν να μη φορτίζονται εννοιολογικά καταστάσεις, με στόχο την αποτροπή του όποιου πολιτικού και ενδεχομένως ποινικού ελέγχου για πράξεις και γεγονότα των περιόδων διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ζημίωσαν τα εθνικά συμφέροντα και παραμένουν ανοιχτά.

Δεν σας ανησυχεί η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου;

Περισσότερο με ανησυχεί η άμετρη χρήση του όρου «ποινικοποίηση» σε σχέση με την πολιτική ζωή. Ακούγεται σαν προληπτική ναρκοθέτηση μιας περιοχής για να μην την προσεγγίσουν η Δικαιοσύνη και ο έλεγχος. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ας πάψουν κάποιοι, επιτέλους, να ταυτίζουν ολόκληρες παρατάξεις και πολιτικά κόμματα, που με τα καλά και τα κακά τους προσέφεραν στη χώρα, με τα παθολογικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν κατά καιρούς.

Υπάρχει και ο φόβος από το γενικότερο κλίμα σκανδαλολογίας να ενισχυθούν απολιτικές τάσεις και η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. Σας προβληματίζει αυτό το ενδεχόμενο;

Η διαφθορά μέρους του πολιτικού προσωπικού αυτή καθαυτήν και τα ίδια τα σκάνδαλα είναι που ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πολυπαραγοντικό και δεν επιδέχεται απλουστεύσεις και μικροπολιτική αξιοποίηση. Θα πρέπει το δημοκρατικό πολιτικό τόξο να μελετήσει άμεσα τρόπους αφενός ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των πολιτών απέναντι στην πολιτική, αφετέρου θωράκισης της κοινωνίας απέναντι στο σαράκι της απαξίωσης της πολιτικής που εκτρέφει φασιστικές αντιλήψεις και αντίστοιχα πολιτικά μορφώματα.

Βλέπετε ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου με αφορμή το Σκοπιανό;

Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, κάναμε μια συγκεκριμένη επιλογή χωρίς να μας νοιάζει το πολιτικό κόστος. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται να μην αφήσουν μια ιστορική ευκαιρία να πάει χαμένη και να αποδείξουν εάν πραγματικά θέλουν να δημιουργηθούν συνθήκες καλής γειτονίας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Μπορεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής για προγραμματική σύγκλιση και μετεκλογική συνεργασία;

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, προσχωρώντας με φανατισμό στον νεοφιλελευθερισμό και επιλέγοντας ως στρατηγικό της αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ματαιοπονούν, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι μας αφορά, πάγια αντίληψή μας είναι οι συγκλίσεις που ευνοούν τον σκοπό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, στη βάση ενός προγράμματος που θα υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει πεδίο συνεργασίας;

Εξ αντικειμένου ο χώρος της Αυτοδιοίκησης αποτελεί προνομιακό πεδίο συνεργασιών. Αυτές οι συνεργασίες επιβάλλονται σε πολλές περιπτώσεις από τα κάτω, ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν και ως αναγκαία επιλογή, με βάση τον ρόλο και την προσφορά συγκεκριμένων προσώπων σε τοπικό επίπεδο. Καταλύτης για αυτές τις συνεργασίες είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί στην Κεντροαριστερά;

Η Αριστερά στην ιστορική της διαδρομή αποτελεί έναν μεγάλο χώρο και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ανάγκη κανενός άλλου προσδιορισμού. Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Πιθανό το σενάριο τριπλών εκλογών τον Μάιο, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και βουλευτικές, ή νωρίτερα;

Ο καθένας μπορεί να κάνει τα σενάριά του, όμως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αρκούν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ που νομοθετούνται ώστε να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση;

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, που ήδη υλοποιούνται, δεν είναι προεκλογικές εξαγγελίες ή παροχές. Αποτελούν το πρώτο μόνο μέρος της μεταμνημονιακής μας πολιτικής, της εφαρμογής του δικού μας προγράμματος. Να είστε σίγουροι ότι όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο λαός θα βρεθεί ενώπιον συγκεκριμένων διλημμάτων και θα κάνει τις επιλογές του.

Ο πήχης για τις περιφερειακές εκλογές που τίθεται για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές το σημαντικό δεν είναι κάποιος αριθμητικός πήχης, αλλά η επίτευξη πολιτικών στόχων, όπως είναι η ανάδειξη προοδευτικών δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, που θα δουλέψουν στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας.

Πού είναι το όριο στην τουρκική προκλητικότητα;

Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται σταθερά σε ένα πλαίσιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Εξίσου σταθερή και διαχρονική είναι όμως και η δική μας αντίδραση, που δεν αφήνει περιθώρια αυτή η αμφισβήτηση να παράγει τετελεσμένα. Το όριο λοιπόν το θέτουν η υπεύθυνη ελληνική στάση και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων αποτελεί για την Ελλάδα απαρέγκλιτο όρο καλής γειτονίας. Για αυτό που είμαι βέβαιος είναι ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν θα είναι προς όφελος καμίας πλευράς. Η ίδια εκτίμηση νομίζω πως υπάρχει και από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας.