Ξεκινώ σήμερα με το μέτωπο Εκκλησίας – Κυβέρνησης. Το λέω γιατί χθες είχαμε μια ακόμη εξέλιξη. Τον τόνο λοιπόν στη σφοδρή αντίδραση της Εκκλησίας στο ενδεχόμενο εξόδου του κλήρου από το Δημόσιο τον έχει δώσει έως τώρα η Εκκλησία της Κρήτης και ειδικά οι κρήτες ιερείς. Από την πρώτη στιγμή είπαν βροντερό «όχι» στην αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος των κληρικών διατυπώνοντας και την έντονη ενόχλησή τους επειδή ουδείς από την κυβέρνηση τους είχε ενημερώσει για το περίφημο προσχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας. Οι κρητικοί λοιπόν ήταν και χθες παρόντες μαζί με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος στη συνάντηση με τον Κώστα Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας. Σας ενημερώνω πάντως ότι το μόνο καινούργιο – πέρα από την προφανή προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, κατόπιν εορτής, να δείξει ότι κάνει διάλογο – που προέκυψε είναι ότι ο υπουργός Παιδείας και οι κληρικοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 21 του μηνός. Στα βασικά όμως διαφωνούν. Οι ιερείς επιμένουν να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας τους και το υπουργείο Παιδείας εμμένει στο προσχέδιο και τα 15 σημεία του. Καλά ξεμπερδέματα.

Επιρροή

Την ίδια ώρα και εντελώς αλλού, έπεσε το μάτι μου σε μια διάκριση. Ταράζει σίγουρα τα νερά, έχει εξαιρετική επιρροή, αλλά τώρα και με τη βούλα ανήκει στα ονόματα που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2019. Μιλώ για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, που από χθες είναι στον κατάλογο με τις 28 προσωπικότητες που παρουσίασε η ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, είναι «λίγες προσωπικότητες στην ελληνική πολιτική ζωή που διχάζουν όσο» εκείνη.

«Για τους υποστηρικτές της, η επικεφαλής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς είναι ένα απολύτως αναγκαίο κακό, καθώς ξεριζώνει την κουλτούρα της διαφθοράς που απλώνει τα πλοκάμια της βαθιά στο κατεστημένο της χώρας. Για τους επικριτές της, είναι ένα όργανο του κυβερνώντος ακροαριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ», λέει το Politiko. «Οι υποθέσεις που χειριζόμαστε έχουν τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον, (και αφορούν) όχι μόνο τη διαφθορά στη χώρα, αλλά και υποθέσεις διαφθοράς στο εξωτερικό», δηλώνει η εισαγγελέας και συμπληρώνει: «Θα συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειές μας όσο υπηρετούμε τους πολίτες». Για την Ιστορία, στην κορυφή της γενικής κατάταξης των ανθρώπων που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2019 βρίσκεται ο Ματέο Σαλβίνι. Θα τον έλεγα και ουσιαστικά ήδη κυρίαρχο στη γείτονα – δυστυχώς.

Κουίζ

Θα συνεχίσω με ένα κουίζ: Παράγοντας του ελληνικού τραγουδιού μεταπολιτευτικά. Με αποδοχή από πολλούς. Χωρίς εμφανή κομματική στράτευση όλα τα χρόνια και με πολλές και ρηξικέλευθες ιδέες. Ολα αυτά φτιάχνουν το παζλ του προσώπου που μαθαίνω πως συζητήθηκε ζωηρά και με αξιώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Δήμο της Αθήνας. Ο νικητής του κουίζ θα κερδίσει έναν θεματικό περίπατο στον Κεραμεικό.

Sakis!

Χαμός χθες στο Ράλλειο Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θηλέων Πειραιά με αφορμή την «Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον Δήμο Πειραιά». Εκεί πήγε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης που μίλησε στις μαθήτριες και ανάμεσα σε άλλα είπε πως «χαιρόμαστε που είμαστε ο πρώτος δήμος στα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, καθώς έχουμε ήδη τοποθετήσει 10 Κέντρα στην πόλη και θα προσθέσουμε κι άλλο ένα μέχρι το τέλος του έτους». Κι αν αναρωτιέστε γιατί «χαμός», να πω πως τον Μώραλη συνόδευε ο Σάκης Ρουβάς, που επίσης μίλησε στα παιδιά για το θέμα. Συμπληρωματικά, και πριν προλάβετε να ερμηνεύσετε πολιτικά την παρουσία του pop star, να σας υπενθυμίσω πως από τον Μάρτιο 2018 έχει ανακηρυχθεί Πρεσβευτής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος.

Ανομίας σίριαλ

Καθόλου ευχάριστη είδηση, αλλά η κυβέρνηση να τα βλέπει που δεν δείχνει πυγμή στην ανομία. Για πολλοστή φορά το σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια έγινε στόχος κουκουλοφόρων. Ομάδα τουλάχιστον 20 ατόμων προσέγγισε σε κοντινή απόσταση χθες στις 19.10 το σπίτι του υπουργού και οι δράστες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται στην οδό Βουλγαροκτόνου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και η Αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων. Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ελληνικά γιλέκα

Τα Κίτρινα Γιλέκα στο Παρίσι έχουν αναπτερώσει και το ηθικό της εδώ – μη συριζαϊκής – Αριστεράς. Το λέω για τις πρόσφατες θερμές δηλώσεις στήριξης του κινήματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Λαϊκή Ενότητα όμως, της οποίας ο «Λάφα» ηγείται, κάνει και ένα βήμα παραπάνω: καλεί σήμερα το μεσημέρι (15.00) σε εκδήλωση αλληλεγγύης έξω από τη γαλλική πρεσβεία και με το σύνθημα «Διαλέξτε το χρώμα του γιλέκου σας». Η εκδήλωση αυτή – λένε οι της ΛΑΕ μάλιστα – θα είναι, ταυτόχρονα, εκδήλωση διαμαρτυρίας για την τραγική κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας. Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, η ΛΑΕ θα δώσει το αγωνιστικό «παρών» στις 2 μ.μ. έξω από το συμβολαιογραφείο στην Αιόλου 100, με στόχο να αποτρέψει τον πλειστηριασμό πρώτης μικρής κατοικίας στο Περιστέρι.