Στη σκιά των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με σημαντική απόσταση από τη ΝΔ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι το πολιτικό κλίμα το διαμορφώνει η πραγματικότητα και τονίζει ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί έμπρακτα ότι βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα των Μνημονίων. Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης μιλάει για το κλίμα σκανδαλολογίας και την εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τις έρευνες των δικαστικών και ελεγκτικών Αρχών, αν και διευκρινίζει πως δεν πρέπει να διαμορφώνεται κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και να σπιλώνονται με ευκολία πολιτικά πρόσωπα. Η ίδια, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται ότι «πασοκοποιείται» το κυβερνών κόμμα και λέει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ».

Στον δρόμο προς τις εκλογές έχει την πολυτέλεια η κυβέρνηση να αναλώνεται σε συγκρούσεις με την Εκκλησία;

Δεν υπάρχει σύγκρουση αλλά μια καταρχήν ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον Αρχιεπίσκοπο, η οποία οριοθετεί τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας – Πολιτείας και διευθετεί εκκρεμότητες που υπάρχουν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Οταν δρομολογούνται μεγάλες τομές, είναι αναμενόμενες και οι αντιδράσεις. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Η κυβέρνηση θα φέρει το σχετικό σχέδιο νόμου προς συζήτηση στην Επιτροπή που συγκρότησε η Εκκλησία και, με αμοιβαίο σεβασμό και επιδίωξη συναίνεσης, πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία, διότι αυτό είναι τελικά προς όφελος τόσο της Εκκλησίας όσο και της Πολιτείας. Επισημαίνω ως ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά του Αρχιεπισκόπου ότι η συζήτηση αυτή αποτελεί αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία.

Μήπως ήταν λάθος η ανακίνηση του ζητήματος για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας και ειδικά για το Μισθολογικό των ιερέων; Αποτελεί ιδεολογική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ;

Χρειάζεται να αποσαφηνισθούν οι διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας – Πολιτείας και η στιγμή είναι ώριμη για τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους. Θεωρώ σημαντικό ότι στην Επιτροπή Διαλόγου που συγκρότησε η Εκκλησία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των κληρικών, προκειμένου να διευκρινισθούν όλα τα θέματα που τους αφορούν και να καθησυχασθούν ότι διασφαλίζονται πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε ανησυχία στον κλήρο, που ενισχύθηκε από την αντιπολιτευτική παραπληροφόρηση. Η ΝΔ έσπευσε αρχικά να χαιρετίσει τη συμφωνία και στη συνέχεια άλλαξε στάση για μικροπολιτικούς λόγους. Σεβόμαστε τον ρόλο και την προσφορά του λαϊκού κλήρου και μέσα από τον διάλογο θα αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα που τον αφορούν.

Η συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται συναίνεση. Δεν ναρκοθετείται η διαδικασία αναθεώρησης όταν κυριαρχεί κλίμα έντασης και σύγκρουσης κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια μεγάλη ανάγκη και ευκαιρία σ’ αυτήν τη νέα περίοδο μετά τα Μνημόνια και την κρίση, προκειμένου να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημοκρατικές λειτουργίες και να κατοχυρώσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα. Η ΝΔ δεν μπορεί να επικαλείται ως άλλοθι την τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση για να μη συμβάλει στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάθε κόμμα έχει την πολιτική του φυσιογνωμία, αλλά υπάρχουν μεγάλα θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Χαρακτηριστικά, σας αναφέρω την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που είναι ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο.

Το κλίμα πολώνεται κυρίως και για τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διάφορες υποθέσεις. Υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες για το άνοιγμα των λογαριασμών των Κώστα Σημίτη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη;

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τις έρευνες των δικαστικών και ελεγκτικών Αρχών. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να διαμορφώνεται κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και να σπιλώνονται με ευκολία πολιτικά πρόσωπα, ούτε όμως να επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων ζητημάτων για αντικυβερνητικούς λόγους.

Εκλογές, αρχές του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές ή τέλος της τετραετίας;

Οι εκλογές, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.

Υπάρχει χρόνος να ανατραπεί το αρνητικό δημοσκοπικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το πολιτικό κλίμα το διαμορφώνει η πραγματικότητα. Ο κόσμος συνειδητοποιεί έμπρακτα ότι βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα των Μνημονίων. Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από το EuroWorking Group το πιστοποιεί. Οι συντάξεις διασφαλίζονται και τα κοινωνικά μέτρα που ψηφίζονται από τη Βουλή είναι δείγμα γραφής του προοδευτικού σχεδίου που υλοποιούμε.

Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ούτε πρέπει να γίνει ΠΑΣΟΚ. Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένα ανεπανάληπτο σοσιαλιστικό ριζοσπαστικό κίνημα που εξέφρασε πολιτικά και κοινωνικά την εποχή του. Δυστυχώς στη συνέχεια επικράτησε ο κυβερνητισμός, αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία του και αποκόπηκε από τις κοινωνικές αναφορές του. Σήμερα στη χώρα μας και στην Ευρώπη το ζητούμενο είναι η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στην Ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό.

Τι περιθώρια σύγκλισης υπάρχουν με το ΚΙΝΑΛ;

Πιστεύω ότι υπάρχουν, και η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης. Δυστυχώς όμως ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς είναι σήμερα ετερόκλητος και διχασμένος. Ενα μέρος των δυνάμεών της επιδιώκει τη συμπόρευση με τη ΝΔ, ενώ οι υπόλοιπες δείχνουν στρατηγική αμηχανία. Η αμφίσημη στάση του ΚΙΝΑΛ το σπρώχνει σε εσωστρέφεια και περιθωριοποίηση στο πλαίσιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η προοδευτική σύγκλιση, πάντως, δεν αφορά μόνο τα κόμματα, αλλά κυρίως τα κοινωνικά κινήματα και τους προοδευτικούς πολίτες.

Ηρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να διαβεί την πύλη της σοσιαλδημοκρατίας;

Ηρθε η ώρα να αναπτυχθεί ένα ισχυρό και πλειοψηφικό προοδευτικό κίνημα στην Ευρώπη και στη χώρα μας που να εκφράζει τις αριστερές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Το αντεπιχείρημα είναι ότι δεν μπορεί να δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα και να συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ. Πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η πορεία με τον Πάνο Καμμένο;

Δεν ευσταθεί αυτό το επιχείρημα, ιδίως όταν προβάλλεται από δυνάμεις που συγκυβέρνησαν με τη Νέα Δημοκρατία στο πρόσφατο παρελθόν. Σε όλη την Ευρώπη, στις κυβερνήσεις συνεργασίας τα επιμέρους κόμματα διατηρούν τη φυσιογνωμία τους και υλοποιούν από κοινού το πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει. Η κυβέρνηση έχει σαφές αριστερό πρόσημο που το εκφράζουν ο Πρωθυπουργός και η πολιτική που εφαρμόζουμε.