Πρόκειται περί σπασμένου τηλεφώνου ή υπάρχει όντως κάτι; Μιλώ για τη δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ στο ποιον ή ποια θα κατεβάσει υποψήφιο στον Δήμο της Αθήνας και στα σενάρια που εντείνονται. Και μιλώ για «σπασμένο τηλέφωνο» αφού πιθανώς κάποιοι άκουσαν το επίθετο «Αγγελοπούλου» και το μυαλό τους πήγε στην άλλοτε σιδηρά κυρά του 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Η συζήτηση όμως δεν αφορούσε εκείνη. Εξάλλου διέψευσε η ίδια κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη του ονόματός της. Κι όμως, η συζήτηση αφορούσε την Ελθήνα Αγγελοπούλου που αίφνης μπήκε στο κάδρο για υποψήφια, χωρίς βέβαια επίσημα να ανακοινωθεί τίποτε. Αν αναρωτιέστε ποια είναι, να πω απλά πως είναι δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη, 37 ετών, όχι με τη στενή έννοια κομματική και σύντροφος του αντιπροέδρου του ΑΔΜΗΕ Νίκου Μάργαρη.

Γυναίκα υποψήφια

Εγώ δεν θα σας επιβεβαιώσω την υποψηφιότητα. Θα σας πω μόνον πως έμαθα ότι η Ελθήνα είναι σταντ μπάι και κερδίζει στα σημεία τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, που επίσης ακούστηκε για υποψήφιος. Πάντως σας είχα ξαναγράψει για γυναίκα και επιμένω. Το σενάριο δε για Εφη Αχτσιόγλου απομακρύνεται, αλλά επιβεβαιώνεται η πηγή που λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει γυναίκα για τον δήμο, αλλιώς θα είχαμε νωρίτερα ανακοινώσεις (που θα αφορούσαν τον Ηλιόπουλο).

Συναγερμός

Εν τω μεταξύ χθες σήμανε συναγερμός, αφού οι πολιτικοί συντάκτες θεώρησαν πως θα γίνει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα – προφανώς – το Εκκλησιαστικό. Τελικά έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με θέμα το σχέδιο προϋπολογισμού. Να πω πάντως πως εδώ παρέστη και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αφού το σχέδιο προέβλεπε και προσλήψεις στο δικό της χαρτοφυλάκιο. Οσον αφορά το Εκκλησιαστικό, μαθαίνω πως από χθες η γραμμή των κυβερνητικών ήταν «ένα βήμα μπρος, δύο πίσω», δηλαδή να θολώνουν λίγο τα νερά σε σχέση με το πώς θα προχωρήσουν και για την πρόθεση που είχαν για συμφωνία με τον κλήρο. Πάντως, επτά είναι οι μητροπολίτες που τους στηρίζουν, και άρα μειοψηφία της μειοψηφίας στην Ιεραρχία.

Αναβάσεις

Παρ΄ όλο τον φόρτο εργασίας ο Κωστής Χατζηδάκης βρίσκει τον χρόνο να γράφει. Και στις 10 Δεκεμβρίου μάλιστα παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Hotel. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βρίσκω ενδιαφέρον πως δίπλα του θα βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης – εννοώ ως συμπαρουσιαστής. Φαντάζομαι συμφωνούν στον τίτλο του πονήματος.

Αισιοδοξία

Κι επειδή είπα για τον Σταύρο, να πω πως ποτέ τελικά δεν χάνει την αισιοδοξία του και αυτό είναι κάτι που θαυμάζω. Το λέω γιατί το σύνθημα που βγήκε από τη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων που εκλέχθηκαν στο συνέδριο του Ποταμιού είναι: «Νίκη»! Νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Νίκη και στις ευρωεκλογές».  Η ΜΕΣΥΑ μάλιστα εξέλεξε και τα νέα όργανα του Κινήματος, ανάμεσα σε αυτά το Πολιτικό Συμβούλιο όπου είδα πως ντεμπούτο κάνει ο νεομεταγραφείς στο κόμμα συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.

Λαχανόκηποι και ευθύνες

Στην τροπολογία με την οποία εξαιρούνται οι αγρότες από το τέλος επιτηδεύματος υπάρχει αναφορά και στους σχολικούς συνεταιρισμούς. Και αφορμή ήταν το πρωτοφανές περιστατικό να επιβληθεί… τέλος επιτηδεύματος στον σχολικό συνεταιρισμό του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου Χαλκιδικής «Το Περιβόλι», με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του! Ετσι στην κυβερνητική ρύθμιση συμπεριελήφθησαν και οι σχολικοί συνεταιρισμοί προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών για την απίστευτη αυτή υπόθεση στην ΑΑΔΕ, όταν ο «πράσινος» Γιάννης Μανιάτης της καταλόγισε ευθύνη.

Μάλιστα η Παπανάτσιου αντέδρασε όταν ο Μανιάτης της είπε ότι έκλεισε ο λαχανόκηπος των μαθητών. «Δεν σημαίνει ότι έκλεισε. Κακώς έκλεισε και πού το ξέρετε ότι έκλεισε. Ολα αυτά καλλιεργούνται στα ΜΜΕ» του είπε, γνωστή συριζαϊκή επωδός.

Κουίζ

Είναι αρχηγός κόμματος. Ετοιμάζει διαβήματα στο υπουργείο Εξωτερικών. Και θεωρεί πως έχει στοχοποιηθεί από μια ξένη χώρα (για την ακρίβεια από ιστοσελίδα μιας ξένης χώρας), όχι τόσο κοντινή γεωγραφικά με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι λάβρος κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αφού θεωρεί πως στη δική του περιπέτεια δεν έχει καμία προστασία. Ο νικητής θα λάβει έπαθλο μια συλλεκτική δραχμή.

Μουσείο στο Μεσολόγγι

Εγινε το προφανές ταρατατζούμ. Παρόντες πολλοί (ανάμεσά τους και ο αρχηγός του ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής). Και τελικά το «2/39 Σύνταγμα Ευζώνων δεν περνά στην Ιστορία. Γίνεται σημείο αναφοράς της ίδιας της Ιστορίας» όπως ανακοίνωσαν χθες ύστερα από μια μεγάλη εκδήλωση. Μιλώ για το στρατόπεδο του Μεσολογγίου, που με πρωτόκολλο μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του τοπικού δημάρχου Νίκου Καραπάνου αποφασίστηκε να στεγάσει Βιωματικό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης. Εκλογές έρχονται θυμίζω, αν και το σχέδιο για κλείσιμο κέντρων νεοσυλλέκτων που υποτίθεται πως είχε δρομολογηθεί, με στόχο την ενδυνάμωση των μονάδων της παραμεθορίου, δεν φαίνεται να προχωρεί όπως καταλάβατε.